Sajam zapošljavanja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Sajam zapošljavanja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2016, 14:54

Na Sajmu zapošljavanja najviše traženi inženjeri i zanatlije

č: | fb:

Na jesenjem Sajmu zapošljavanja u Grand hotelu u potrazi za poslom bilo je preko 600 nezaposlenih, pretežno mladih, dok je u ponudi bilo 292 slobodna radna mesta. Pored inženjera, ovaj put poslodavci su tražili zanatlije kojih je i u Valjevu sve manje, a potrebe za tim kadrovima su sve veće.

Sajam zapošljavanja

Sajam zapošljavanja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Savetnica za zapošljavanje Rada Sević objašnjava da je reč je o trenutno otvorenim radnim mestima, za koje je potrebu iskazao 41 poslodavac, ali i o projektovanim potrebama u narednih šest meseci. Dodaje da su savetnici ciljano pozivali nezaposlene u odnosu na iskazane zahteve poslodavaca.

 

"Među poslodavcima su najbrojnija mala i srednja preduzeća kojima je potrebno od pet do deset radnika, a tradicionalno je na Sajmu i Gorenje. Javne institucije, poput Muzeja, Predškolske ustanove, Opšte bolnice i Valisa će konkurisati za subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da su i te ustanove na Sajmu zapošljavanja. Danas je prisutno, kao pedstavnik civilnog društva, Udruženje za cerebralnu paralizu, a u pitanju je nova usluga socijalne zaštite, lični pratilac deteta, koju će realizovati u saradnji sa Gradom i Nacionalnom službom", kaže Sević.

Sajam zapošljavanja

Sajam zapošljavanja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na ovogodišnjem Sajmu uočljiv je nedostatak zanatlija poput bravara, varioca, stolara, krojača, šivača, električara. "Zbog nedostatka tih kadrova koji imaju znatske veštine, poslodavci su istakli da bi rado primili mlade ljude koji su zainteresovani i spremni da uče, kako bi se prekvalifikovali za neki od traženih zanata", objašnjava Sević.

Pored zanatskih poslova, tražena se i inženjerska zanimanja, koja su deficitarna poslednjih nekoliko godina, poput inženjera elektronike i mašinstva, kao i inženjera građevine i arhitekture, ali sa licencom. Sević kaže da su poslodavci spremni da prime pripravnike bez iskustva, koje bi i zaposlili nakon što steknu iskustvo i dobiju licencu.

Sajam zapošljavanja

Sajam zapošljavanja (Foto: Đorđe Đoković)

Na prolećnom Sajmu zapošljavanja 800 nezaposlenih lica je konkurisalo na 250 radnih mesta kod 29 poslodavaca. U roku od šest meseci zaposlilo se 298 lica.

 

Rada Sević navodi da je trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje-Filijala Valjevo 12.043 nezaposlena lica sa teritorije Kolubarskog okruga, dok je u Valjevu 7.000 nezaposlenih.

Prema podacima sa prolećnog Sajma zapošljavanja, koji je održan početkom aprila u okviru SPREGA, u Kolubarskom okrugu je bez posla bilo 13.900 ljudi, dok je u Valjevu bilo 8.200 nezaposlenih.

 

Nejasno je kako se broj nezaposlenih u Valjevu između prolećnog i jesenjeg sajma ili za sedam meseci smanjio za 1.200 lica, s obzirom na to da se za šest meseci zaposlilo 298 lica. Da li su nezaposleni brisani sa evidencije, da li su se sami "brisali", da li su se odselili iz Valjeva...?

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara