Korak u nauku (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Korak u nauku (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
25.11.2016, 16:46

"Korak u nauku" u Istraživačkoj stanici Petnica

č: | fb:

Konferencija polaznika programa Istraživačke stanice Petnica "Korak u nauku", koja je organizovana po petnaesti put, okupila je skoro 200 mladih istraživača koji će prezentovati 80 projekata.

Kristin Moro

Kristin Moro (Foto: Đorđe Đoković)

"Korak u nauku" je otvorila ambasadorka Francuske Njena Ekselencija Kristin Moro, koja je danas učesnicima Konferencije na predavanju govorila o inovacijama u Francuskoj.

"Imate puno sreće što ste ovde i što imate mogućnost istraživanja, komunikacije i saradnje sa drugim mladim ljidima iz svih krajeva Srbije i regiona. Velika je privilegija imati nauku kao životni poziv, a Petnica će vam omogućiti da taj izbor bude pravi", rekla je ambasadorka Francuske.

 

Pored učesnika iz Srbije Konferencija ima i regionalni karakter, pa će svoje rezultate predstaviti i srednjoškolci iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. 

Zoran Petrović

Zoran Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Saveta Istraživačke stanice, akademik dr Zoran Petrović dugogodišnji saradnik Petnice kaže da je vrednost Istraživačke stanice i u tome što se u Petnici steknu prijatelji i to ne samo iz  Srbije nego iz celog sveta.

Poručio je petničarima da je, kao i u životu tako u poslu i u nauci, ukoliko ona bude njihov izbor, važno imati prioritete. "Ukoliko poštujete te prioritete biće vam lepo i zabavno, ukoliko ih ne poštujete onda ćete postati bogati, uticajni, političari... i biće vam žao što ne dolazite u Petnicu", rekao je dr Petrović.

Vigor Majić

Vigor Majić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić preporučio je petničarima, učesnicima Konferencije "Korak u nauku", da dobro pogledaju i druge radove jer se u njima kriju zanimljive ideje koje se možda iz naslova ne vide.

"Doći do dobre ideje nije najteži deo posla. Privesti krajuj tu ideju je uvek najteže u bilo kojoj oblasti i u bilo kom poslu. Pravi profesionalizam od onoga koji to nije upravo se razlikuje po tome što se započeto uvek i završi", rekao je Majić.

On je ponovo skrenuo pažnju na to da je Istraživačka stanica postala tesna, a kao dokaz je i to što je broj učesnika Konferencije ograničen jer je prilagođen broju mesta u Petnici i otuda je "krajnje vreme da razmišljamo o proširenju kapaciteta".

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da će Grad nastaviti da pomaže Istraživačku stanicu kao i prethodnih godina i obećao da će finansijski pomoći izgradnju moderne meteorološke, klimatske i astronomske opservatorije na brdu Rogljević, neposredno iznad Stanice.

"Valjevo želi da u naredne četiri godine postane lider u obrazovanju u Srbiji, ne računajući lidersku poziciju Beograda. Svakako deo te vodeće uloge je Istraživačka stanica Petnica čije su mogućnosti velike i iz godine u godinu sve veće. Valjevo je ponosno što je zahvaljujući Petnici prepoznato kao centar za bavljenje naučnim talentima", rekao je Jeremić.

Učesnici Konferencije Korak u nauku

Učesnici Konferencije Korak u nauku (Foto: Đorđe Đoković)

"Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 200 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika do 27. novembra diskutovaće rezultate 80 istraživačkih projekata iz 15 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 46 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara