Crkva u Tubraviću (foto: www.stubo-rovni.rs)
Crkva u Tubraviću (foto: www.stubo-rovni.rs)
28.11.2016, 09:17

Iz gradske kase 893.000 dinara za uređenje crkve u Tubraviću

č: | fb:

Odbornici lokalnog parlamenta na današnjoj sednici razmatraće rešenje o davanju saglasnosti na izmene programa poslovanja Javnog preduzeća "Kolubara", koje je usvojilo Gradsko veće, a te izmene znače da će iz gradske kase biti izdvojeno oko 893.000 dinara za crkvu u Tubraviću.

 

Detaljnije objašnjenje o razlozima usvajanja ovog rešenja nije se čulo na sednici Gradskog veća, što bi trebalo da se desi na sednici Skupštine grada kako bi odbornicima, ali i javnosti, bilo jasnije o čemu se radi.

U obrazloženju, koje je dostavljeno članovima Gradskog veća i novinarima, navodi se da su razlozi za donošenje izmena i dopuna programa poslovanja JP "Kolubara" usaglašavanje zbog trećeg rebalansa budžeta Valjeva za 2016. godinu, kojim se iz gradske kase obezbeđuje 893.048 dinara za finansiranje radova na crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Tubraviću. Kako se navodi "novac je planiran za troškove uređenja crkve - demontažu, zamenu i popravku oštećenog crepa i oluka, popravku i lakiranje stolarije, krečenje, čišćenje prostorija, izradu kamenog stola (presto) za potrebe crkve, montažu zvona i popravku kapije". 

U obrazloženju usvojenog rešenja, kao i u delu programa poslovanja JP "Kolubara" koji se odnosi na investicije, nije objašnjeno zbog čega Grad finansira radove na uređenju crkve s obzirom na to da je objekat uknjižen na Srpsku pravoslavnu crkvu, otuda JP "Kolubara" ne može izvoditi radove, niti je u obavezi po bilo kom osnovu, na crkvi koja je u vlasništvu SPC.

 

JP "Kolubara" je sve svoje obaveze prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ispunilo nakon izgradnje nove crkve iznad akumulacije Stubo-Rovni. Ugovorom, kojim je regulisano obeštećenje SPC zbog potapanja manastira Gračanica, JP "Kolubara" je bilo u obavezi da izgradi crkvu u Tubraviću, parohijski dom i ostale prateće objekte, što je ovo javno preduzeće i uradilo. Nakon izgradnje, svi objekti su preneti u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara