Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
29.11.2016, 08:19

Odbornici o nepotrošenim parama, rebalansu, ukidanju Direkcije…

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su skoro šest sati razmatrali i usvojili 29 tačaka dnevnog reda, a najviše vremena posvećeno je zagađenju vazduha u Valjevu i promeni radnog vremena ugostiteljskih objekata. Sudeći po trajanju rasprave i broju učesnika, značajnija i životnija tema je sat vremena kraće radno vreme kafića, nego treća kategorija vazduha u Valjevu koji je  prekomerno zagađen.

 

U diskusiji o radnom vremenu je učestvovalo devet odbornika, gradonačelnik i njegov zamenik i trajala je skoro jedan čas, dok je o zagađenju vazduhu govorilo sedam odbornika, gradonačelnik i njegov zamenik.

Bilo je tema o kojima se nije raspravljalo, a po pojedinim tačakama dnevnog reda diskutovali su samo odbornici opozicije, kojima su kolege vladajuće koalicije prebacili "da samo kritikuju, umesto da nešto predlažu!".

 

Odborbici Skupštine grada usvojili su izveštaj o izvršenju budžeta Valjeva za prvih devet meseci. Od januara do septembra u kasu se slilo 1,8 milijardi dinara ili 67,6 posto u odnosu na plan. Istovremeno rashodi su iznosili oko 1,6 miljardi dinara ili 60,3 posto od planiranih sredstava. Na računu Grada 30. septembra bilo je preko 461 milion dinara.  

 

Odbornici opozicije su kritikovali gradsku vlast zbog toga što nije potrošeno više novca. Dobar budžet je rezultat dobrog i realnog planiranja, a budžet Valjeva niti je dobro niti je realno planiran, jer da jeste ne bi na računu bilo preko 461 milion dinara, nego bi taj novac bio investiran, smatra opozicija.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik opozicione DS Slobodan Pavlović pita kako će 461 milion dinara biti potrošeno do kraja godine, s obzirom na to da osim rekonstrukcije Dušanove ulice nema nekih drugih većih radova. "Sledeće godine moramo napraviti plan invsticija i važna je koncentracija investicija", poručio je Pavlović.

 

Snežana Spajić

Snežana Spajić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornica Pokreta "Dosta je bilo" Snežana Spajić ukazuje na činjenicu, a na osnovu podataka, da je za prvih devet meseci loša realziacija planiranog budžeta. Predložila je da se sledeće godine prvo utvrde ciljevi, potom rade projekti i planovi, pa na osnovu toga se pravi budžet.

 

Odgovarajući na sumnju odbornika opozicije da 461 milion dinara neće biti potrošen do kraja godine, načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić kaže da mesta za sumnju nema s obzirom na to da ima još vremena do kraja godine i da tek sada dolaze na naplatu tenderi koji su realizovani.

 

Odbornici su usvojili treći rebalans budžeta grada, izmene programa komunalne izgradnje Gradske direkcije, kao i odluku o prestanku rada Javnog preduzeća Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva. Novoformirano Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu preuzeće poslove koje je do sada obavljala Gradska direkcija, a 37 zaposlenih na neodređeno vreme preuzeće Gradska uprava.

 

Odbornici DS i Pokreta "Dosta je bilo" pitaju zašto se čekao poslednji trenutak za rešavanje pitanja Direkcije, kada su još krajem prošle godine donete izmene i dopunama Zakona o budžetskom sistemu po kome Gradska direkcija do 1. decembra 2016. godine treba da bude ugašena?

 

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Odbornik DS Duško Rakić smatra da je bilo bolje formirati preduzeće koje će tržišno funkcinisati, nego da poslove preuzima Gradska uprava. "Plašim se da Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu neće biti funkcionalno i da ćemo morati da tražimo novo rešenje, kako grad ne bi trepeo kada je reč o komunalnoj izgradnji", rekao je Rakić.

 

Na sednici Skupštine grada usvojena je odluka o promeni pravne forme preduzeća "Agrorazvoj- Valjevske doline", koje iz javnog preduzeća prelazi u Društvo sa ograničenom odgovornošću, kao i odluka o prenosu na gazdovanje šuma i šumskog zemljišta "Agrorazvoju".

Odlukom koju su usvojili odbornici u Domu zdravlja biće formirane Služba laboratorijske dijagnostike i Služba radiološke dijagnostike. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 58 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 55 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...