Dušan Mihajlović i istraživači (foto: Iz arhive Društva istraživača)
Dušan Mihajlović i istraživači (foto: Iz arhive Društva istraživača)
03.12.2016, 08:19

Mladi istraživači Srbije osnovani u Valjevu pre 40 godina

č: | fb:

Mladi istraživači Srbije danas obeležava jubilej 40 godina postojanja. Decembra 1976. rođeni su u Valjevu Mladi istraživači Srbije, kao prva samonikla organizacija mladih koja nije nastala dekretom ondašnje vlasti. Od astronomije do arheologije, od Paname do Japana, od pre 40 godina do danas Mladi istraživači Srbije sa početnom znatiželjom i danas beleže nove podvige.

 

Tokom četrdeset godina nastala je obimna i dragocena dokumentacija koja svedoči o raznovrsnim interesovanjima Mladih istraživača Srbije, od arheologije do astronomije, kao i o tome da smo u mnogo čemu bili vizionari pa i preteče modernih vremena. Rad Mladih istraživača Srbije priznale su i podržale mnoge naučne institucije među kojima Beogradski univerzitet i SANU. Osamdesetih godina prošlog veka UNESKO je štampao na više svetskih jezika našu publikaciju "Mladi i nauka".

 

Početkom devedesetih prošlog veka Mladi istraživači Srbije su se uspešno transformisali i uklopili u svetsku mrežu volonterskih kampova. Uspešno deluju kao Volonterski servis Srbije, organizuju brojne međunarodne volonterske kampove u zemlji i šalju na njih širom sveta mlade iz Srbije. Rezultati koje postižu kvalifikuju iz da 2001. predstavljaju Evropu i SR Jugoslaviju na Generalnoj skupštini UN posvećenoj proslavi međunarodne godine volontera. Mladi istraživači Srbije su 1982. godine bili osnivači Stanice mladih istraživača Srbije u Petnici iz koje je izrasla Istraživačka stanica Petnica, koja je posebna priča.

 

Mladi istraživači Srbije

Mladi istraživači Srbije (Foto: Iz arhive Društva istraživača)

Iako je prošlo 40 godina i promenile su se granice, moda, pa čak i klima, Mladi istraživači Srbije ostali su isti kao na svojim počecima – puni entuzijazma i sa čvrstom verom da upravo kroz ovu organizaciju rade najvažniju stvar u životu. Danas ova nevladina i neprofitna organizacija daje pokretačku snagu svima onima koje, vođene naučnim saznanjima, muči znatiželja i želja za upoznavanjem različitih svetova i ljudi. Mladi istraživači će uvek biti mladi, jer mladost ne čine godine već želja da ovaj svet učinimo lepšim.

 

Program proslave jubileja 40 godina Mladih istraživača

 

Svečana sednica biće održana u 13.00 časova Valjevskoj gimnaziji, na kojoj će govoriti gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, Milomir Minić, predsednik Republičke Konferencije saveza socijalističke omladine, Desimir Maksimović koji je u vreme osnivanja Mladih istraživača bio predsednik Opštine, Aleksandar Ristić predsednik Upravnog odbora Mladih istraživača i Dušan Mihajlović prvi predsednik Mladih istraživača Srbije.

U 17.00 časova u Istraživačkoj stanici Petnica, Radovan Draškić otvoriće izložbu fotografija, čiji je autor Boško Đoković, a od 18.00 časova biće održana tribina o speleologiji na kojoj će govoriti dr Radenka lazarević.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 31 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...