Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
06.12.2016, 07:59

Valjevska bolnica nenamenski potrošila preko 36 miliona dinara

č: | fb:

U odgovoru na tekst objavljenog 5. decembra u Kolubarskim.rs pod naslovom "U Opštoj bolnicu samo hitne operacije", Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) navodi da su povećana sredstva Opštoj bolnici Valjevo, kao i da je nakon kontrole utvrđeno da je valjevska bolnica nenamenski potrošila 36 miliona dinara.

 

Odgovor na tekst prenosimo u celini

 

Republički fond za zdravstveno osiguranje napominje da Opštoj bolnici Valjevo nije smanjio sredtva  za sanitetski materjal, već je Pravilnikom i izmenama i dopuni Pravilnika o ugovaranju za 2016. godinu, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja, a imajući u vidu ograničena sredstva u Finansijskom planu Republičkog fonda, Opštoj bolnici Valjevo uvećao sredstva za sledeće naknade - lekove preko 5 miliona dinara, za ugradni materija preko 16 miliona dinara.

Sredstava za plate i prevoz, za energente i ishranu bolesnika smanjena su shodno realnim potrebama, a na osnovu dostavljenih podataka od strane same zdravstvene ustanove.

 

RFZO napominje da je Opšta bolnica Valjevo shodno zaključenom ugovoru u obavezi da osiguranim licima obezbedi potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko – tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Republički fond ističe da je u 2016. godini, u Opštoj bolnici Valjevo izvršio kontrolu namenskog trošenja prenetih sredstava po Ugovoru za  period januar – jun 2016. godine i utvrdio da je OB Valjevo nenamenski utrošio sredstva u ukupnom iznosu od preko 36 mioliona dinara, a najveći iznosi su se odnosili na:

 

- isplatu uvećanih plata zbog prekovremenog rada zaposlenih suprotno zakonu u znosu od preko 3 miliona dinara;

- nenamenski utrošena sredstva za materijal za dijalizu i lekove za dijalizu u iznosu od oko 4 miliona dinara,

- nenamenski utrošena sredstva za materijalne i ostale troškove u iznosu većem od  5,2 miliona dinara,

- nedostajuća sredstva na poziciji energenti za avansno preneta sredstva u iznosu od preko 21,5 miliona dinara,

- nenamenskog trošenja sredstava za troškovi lekova i medicinskih sredstava za lečenje pacijenata koji nisu osigurana lica u iznosu od preko 1,5 milion dinara, navodi se u odgovoru na tekst koji je potpisao Nemanja Velikić savetnik direktora za informisanje Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

 

Kolubarske.rs podsećaju da je dr Zoran Đurić postavljen za vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice 26. oktobra. Odluku je donelo Ministarstvo zdravlja nakon što je dr Dobrivoje Grujičić podneo neopozivu ostavku na mesto direktora iz zdravstvenih razloga.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 16 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 53 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara