Asfaltirani seoski put (foto: Đorđe Đoković)
Asfaltirani seoski put (foto: Đorđe Đoković)
14.12.2016, 08:00

Kome su i zbog čega važni izbori u mesnim zajednicama?

č: | fb:

Izbori za skupštine mesnih zajednica nisu stranački izbori, ali kandidati jesu članovi političkih partija i imaju njihovu podršku, otuda naprednjaci pobedu na nedeljnim izborima za skupštine mesnih zajednica smatraju velikom pobedom SNS o čemu su govorili na konferenciji za novinare na kojoj se pojavilo rukovodstvo stranke, ali i gradski funkcioneri i direktori javnih preduzeća, članovi SNS-a.

Konferencija za novinare SNS

Konferencija za novinare SNS (Foto: Kolubarske.rs)

Na izborima za članove skupština mesnih zajednica na teritoriji Valjeva kandidati SNS su osvojili 126 od 135 mesta u 13 seoskih mesnih zajednica. Jedini protivkandidati na ovim izborima bili su socijalisti, koji su osvojili devet mesta, dok kandidati članovi nekih drugih partija nisu ni učestvovali na ovim izborima, zbog toga što se već u pripremi videlo da će izbori biti sve samo ne demokratski, kako kaže predsednik valjevskih demokrata Duško Rakić.  

 

"Cela atmosfera uoči izbora, kao i način pripreme izbora u mesnim zajednicama, nisu bili demokratski i mnoge odluke, pre svih promene statuta, donete su u Gradskoj upravi, a ne po proceduri, niti na skupovima u mesnim zajednicama kako je to bilo u prethodnom periodu. Naravno i ponašanje gradske vlasti koja je koristila resurse Grada u kampanji SNS-a ukazivalo je na to da ovi izbori neće biti demokratski i da im ne treba davati legitimitet", kaže Rakić.

 

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

Za razliku od Rakića, predsenik GrO SNS Slobodan Gvozdenović tvrdi da su ovo bili "demokratski izbori održani u korektnoj atmosferi", uz ocenu da je "pobeda SNS dokaz da narod veruje politici koju vodi predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i rezultat dobrog rada valjevskih naprednjaka".

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs uoči izbora za skupštine mesnih zajednica menjani su statuti MZ bez obrazloženja i, kako tvrde naši izvori, mimo procedure i to sa jedinim jedinim ciljem da se smanji broj članova u skupštinama mesnih zajednica.

Kolubarske.rs su u Gradskoj upravi pokušale da saznaju na osnovu čega su menjani statuti, da li je ispoštovana procedura i u kojim mesnim zajednicama je smanjen broj članova Skupštine, međutim ni nakon dva dana nismo dobili odgovor, uz objašnjenje da "načelnici nisu ovlašćeni da daju izjave bez odobrenja gradonačelnika".

 

Prema nezvaničnim informacijama, upravo su na zahtev gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, lidera valjevskih naprednjaka, menjani statuti u više od polovine mesnih zajednica ili tamo gde je "bilo previše članova, a premalo kandidata SNS".

 

Konferencija za novinare SNS

Konferencija za novinare SNS (Foto: Đorđe Đoković)

Na konferenciji za novinare Slobodan Gvozdenović nije negirao da je menjan statut u većini mesnih zajednica uoči izbora, a odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega je to učinjeno, kaže zbog toga kako bi "skupštine mesnih zajednica bile funkcionalne i da bi pre svega izabrali onoliko članova koliko ima stanovnika u tim mesnim zajednicama, jer imamo odliv stanovnika sa sela!".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li je zloupotreba to što su gradonačelnik i ostali gradski funkconeri, pomoćnici gradonačelnika, članovi Gradskog veća, savetnici, direktori javnih preduzeća i ustanova iz SNS svakodnevno u radno vreme bili u kampanji, obilazeći valjevska sela službenim automobilima, Gvozdenović, ne sporeći vožnju službenim automobilima, odgovara: "Ako nazivate kampanjom presipanje i uopšte popravku seoskih puteva u mesnim zajednicima koji su potpuno u okviru regularnog i normalnog rada onoga što smo nekada zvali Direkcija, a sada novo odeljenje, onda ne mogu ništa da vam odgovorim".

 

I dok naprednjaci smatraju da su izbori za skupštine mesnih zajednica važni i da su ti izbori "dokaz da narod veruje politici koju vodi predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i rezultat dobrog rada valjevskih naprednjaka", socijalisti ne vide veliki značaj ovih izbora tim pre jer ni mesne zajednice nemaju neku veću ulogu i značaj.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs kako socijalisti komentarišu "ubedljivu pobedu" naprednjaka i "ubedljivo loš“ rezultat socijalista koji su osvojili samo devet od 135 mesta, predsednik OO SPS Dragan Jeremić kaže da tu nema šta da se komentariše s obzirom na to da SPS, kao partija, nije ni učestvovala na ovim izborima i objašnjava da se radi o građanskim izborima na kojima partije ne učestvuju. On podseća da su mesne zajednice neformalan oblik organizovanja građana bez ikakve odgovornosti.

 

"Naravno da partije mogu da iniciraju i podstaknu svoje članove da se kandiduju na izborima za mesne zajednice, ali na listama nema partijskih obeležja. SPS nije učestvovao na ovim izborima kao partija, ali nismo ni branili našim aktivistima da se organizuju. Međutim, veliki broj njih je uvideo ulogu ili nebitnost mesnih zajednica, tako da nisu hteli ni da se angažuju. Posebno oni koji su bili predsednici i članovi saveta, jer su svesni da imaju neku odgovornost, a istovremeno nemaju mehanizme da sprovedu bilo kakvu odluku", kaže Jeremić.

 

Činjenicu da su u nekim mesnim zajednicama prošli kandidati SPS-a, što navodi na zaključak da su socijalisti ipak učestvovali na izborima, objašnjava da su se neki članovi pojavili u par mesnih zajednica i samoorganizovali jer je to njima bitno za njihove interese.

"Mi mislimo da su mesne zajednice organizacije ni na nebu ni na zemlji i smatramo da su kao takve potpuni višak. Mnogo je racionalnije da gradska skupština imenuje koordinatore i da oni u ime Grada rade na svojoj teritoriji. Prirodno je da gradska vlast, koja donosi komunalni program, ima svoje ljude koji će taj program realizovati na svojoj teritoriji, koja je danas organizovana kao mesna zajednica", kaže predsednik okružnih socijalista.

 

Dragan Jeremić negira spekulacije da su socijalisti "digli ruke" od izbora za skupštine mesnih zajednica jer su se dogovorili sa naprednjacima, koalicionim partnerima u gradskoj vlasti, da neće ići u kampanju, niti kandidovati svoje članove, kako ne bi pokvarili ubedljivu pobedu SNS-a do koje je naprednjacima i te kako stalo bez obzira na bitnost ili nebitnost izbora u mesnim zajednicama. 

 

Predsednik valjevskih demokrata Duško Rakić kaže da prema informacijama koje dobijaju od svojih članova iz pojedinih valjevskih sela, nije baš sve bilo regularno, a posebno nisu tačni podaci o izlaznosti.

"Naprednjaci tvrde da je izlaznost velika i do sada nezabeležena oko 42 posto. Međutim prema našim informacijama u pojedinim selima, poput MZ Gornja Bukovica, gde ima 795 birača, glasalo je tek tridesetak, a naprednjaci tvrde da je glasalo preko 440 meštana", kaže Rakić i naglašava da su to nezvanične informacije, koje će ovih dana proveriti tražeći uvid u zapisnike sa biračkih mesta.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 11 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 19 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara