Desankin venac (foto: Đorđe Đoković)
Desankin venac (foto: Đorđe Đoković)
16.12.2016, 08:04

Ručak za gosta iz Nemačke kao flaša stranog vina za gradonačelnika

č: | fb:

Ako gradski funkcioneri vode goste na ručak, to će učiniti preko posrednika koji je kao najpovoljniji ponuđač izabran u postupku javne nabavke male vrednosti za usluge reprezentacije. Taj ponuđač ne mora da bude ugostitelj, može da bude iz bilo koje delatnosti, samo je važno da ispuni jedan jedini kriterijum javne nabavke, a to je najniža ponuđena cena. 

 

Jedini ponuđač, na konkursu u postupku javne nabavke male vrednosti za usluge reprezentacije koji je krajem prošle godine raspisao grad Valjevo, i sa najnižom cenom od milion dinara bio je Studio za ples i zabavu "Studio M" - preduzetnik Ljubiša Milutinović. Ugovor o pružanju usluge, koja podrazumeva da "Studio M" obezbedi određeni ugostiteljski objekat u kome će se obaviti usluge reprezentacije, zaključen je 30.12.2015. godine na period od godinu dana.


Procenjena vrednost javne nabavke bila je milion dinara, a ugovor sa jedinim ponuđačem Studio za ples i zabavu "Studio M" zaključen je na 1,2 miliona dinara sa PDV-om,  i pored toga što ponuđač nije u sistemu PDV-a, kako je naznačeno i u ugovoru i na svakom računu.

 

Na osnovu računa, i to dva u junu i dva u avgustu, koje je "Studio M" dostavio na naplatu Gradu za izvršenu uslugu reprezentacije, gradski funkcioneri i njihovi gosti su najčešće ručali u restoranu Tri kosa. Cene koje Gradu fakturiše "Studio M" su veće od cena koje bi platili gradski funkcioneri da su goste i poslovne partnere vodili na ručak bez posrednika. Na primer, buteljka domaćeg vina bez posrednika u Tri kosa košta 1.290, dok je buteljka domaćeg vina preko posrednika 1.850 dinara.

 

A kako izgleda posao posrednika?

 

Posrednika pozove neko iz Gradske uprave, najčešće iz Odseka za informisanje i protokol ili savetnik gradonačelnika, i najavi da će tog i tog dana u to i to vreme, recimo, gradonačelnik voditi tri gosta na ručak. Onda posrednik pozove ugostiteljski objekat, koji je on izabrao za mesto gde će ručati gradski funkcioneri i njihovi gosti, i najavi dolazak gradonačelnika i tri gosta. Po završetku ručka, ugostitelj ispostavlja račun posredniku koji taj račun uveća za procenat koji je dao u ponudi "strukture cena" i tako uvećan račun dostavlja Gradskoj upravi na naplatu, koja na račun posrednika uplaćuje novac. Potom posrednik plaća račun ugostiteljskom obejektu, a razliku zadržava za sebe za posao koji je obavio.

Zanimljivo je to što je jedini kriterijum javne nabavke za usluge reprezentacija najniža ponuđena cena, a rezultat javne nabavke je taj da se plaća viša cena nego što je u zvaničnom cenovniku.

 

Ručak za gosta iz Nemačke kao strano vino za domaćina iz Valjeva

 

Za četiri računa "Studio M" je Gradu fakturisao iznos od 29.000 dinara. Računi se odnose na ručak predstavnika grada i gostiju iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, zatim ručak sa jednim profesorom sa beogradskog fakulteta, ručak sa gostom iz Nemačke, dok je jedan račun, kako je naznačeno, poslovni ručak sadašnjeg gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića sa bivšim predsednikom Valjeva Dušanom Mihajlovićem. 

 

Zanimljivo je da je račun za ručak jednog službenika Gradske uprave, koji je po ovlašćenju gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića gosta iz Nemačke odveo na ručak, iznosio 2.480 dinara, dok je strano vino koje su na poslovnom ručku pili sadašnji gradonačelnik Gvozdenović i bivši predsednik Mihajlović koštalo 2.540 dinara ili više nego ceo ručak sa pićem službenika Gradske uprave i gosta iz Nemačke.

 

Da su u postupku javne nabavke za usluge reprezentacije, koji je raspisao Grad, učestvovali ugostitelji ili bar da je obezbeđena konkurencija, što je i cilj Zakona o javnim nabavkama, pretpostavljam da bi za reprezentaciju gradskih funkcionera bilo potrošeno manje para građana Valjeva.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara