Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
18.12.2016, 15:11

U gradskoj kasi sledeće godine preko 3,1 milijarda dinara

č: | fb:

Budžet Valjeva za 2017. godinu iznosiće 3.166.171.200 dinara, što je u odnosu na ovogodišnji budžet više za preko 321 milion dinara ili za 11,3 posto. Predlog odluke o budžetu za sledeću godinu usvojili su članovi Gradskog veća na današnjoj, nedeljnoj sednici.

 

"Oseća se ovim budžetom jedna promena politike ovog grada", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. On je dodao da se promena te politike vidi u tome što će "znatna sredstva biti odvojena za industrijsku zonu, biće rekonstruisan fudbalski stadion na Pećini, a krenuće se i u realizaciju projekta profesionalnog pozorišta".

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

"Pored građenja nekih infrastrukturnih objekata moramo ulagati u nova radna mesta, koliko god to izgledalo ovako na neki način hiljadu puta ponovljeno, a to je tačno, znači izdvojićemo novac za industrijsku zonu, u sklopu svega onoga što je predsednik Vlade gospodin Vučić rekao prilikom posete ’Gorenju’, znači dolaska jedne fabrike za preradu voća i povrća u Valjevo, gde strani investitor ima interes da ulaže u ovaj kraj", rekao je Gvozdenović.

 

Gradonačelnik je izneo primer Kragujevca koji se zadužio za 23 miliona evra, što je, kako reče, najveće zaduženje u istoriji ovog grada, i ponosno dodao da Valjevo nema takav problem. "Mi smo ovim budžetom predvideli neke stvari koje do sada nisu, čini mi se, naišle na dovoljno pažnje prethodnih gradskih garnitura, pre svega izdvajanja za sport. Tako ćemo mi renovirati fudbalski stadion na Pećini, izdvojiti sredstva za izgradnju strelišta i isto tako krenuti u projekat realizacije profesionalnog pozorišta", najavio je gradonačelnik.

 

Zamenik gradonačelnika Dragana Jeremić je rekao da budžet za 2017. godinu "niti je socijalni, niti je razvojni, to je sistemski budžet kako bi grad bolje funkcionisao naredne dve godine".

 

Najveći prihod od poreza na zarade, a najveći izdatak je za usluge i robu

 

Na današnjoj sednici Gradskog veća nisu saopšteni osnovni podaci o predloženom budžetu za sledeću godinu. Malo su se koristile cifre, čak ni ukupan iznos predloženog budžeta niko nije saopštio uz zaključak "da nema potrebe, sve je dato u materijalu". Ni jednom rečju nije pomenut rast budžeta u odnosu na ovu godinu, kao ni dodatni izvori iz kojih će rast troškova budžeta biti finansiran.

 

Najveći prihodi biće ostvareni od poreza na zarade u iznosu od preko jedne milijarde dinara, zatim od porez na imovinu od 411 miliona dinara, transferi iznose 421 milion, prihodi od prodaje dobara i usluga su 180 miliona dinara, prihodi od prodaje osnovnih sredstava 126 miliona dinara, dok će prihodi od imovine iznositi 119 miliona dinara.

 

U sledećoj godini iz gradske kase za plate i izdatke za zaposlene biće izdvojeno 658 miliona dinara, preko 790 miliona dinara namenjeno je za robu i usluge, dok će subvencije javnim preduzećima iznositi 110 miliona dinara, transferi drugim nivoima vlasti 284 miliona dinara.

Za socijalnu zaštitu sledeće godine biće izdvojeno 99 miliona, dok će donacije nevladinim organizacijama iznositi 87 miliona dinara. Sledeće godine planirani su i kapitalni izdaci - 555 miliona dinara biće investirano u zgrade, 138 miliona u opremu, za kupovinu zemljišta je namenjeno 200 miliona, a za otplatu kredita biće potrošeno 66,5 milona dinara.

 

Među  devet kapitalnih projekata, koje je gradska vlast planirala da relizuje od 2017. do 2019. godine, je nabavka zemljišta za Industrijsku zonu u koje će biti uloženo 200 miliona dinara, za O.Š. "Milovan Glišić", koja se vodi kao kapitalni projekat od 2005. godine, biće izdvojeno 35 miliona dinara. Kapitalni projekat je i rekonstrukcija objekta Gradske kuće u Ulici vojvode Mišića za koju je opredeljeno 33 miliona dinara, za Međuregionalni informacioni centar je planirano 26 miliona dinara, dok je za mere smanjenja aerozagađenja, kroz opremanje Toplane, u budžetu za sledeću godinu planirano oko 6,8 miliona dinara i za zamenu kotla u O.Š. "Desanka Maksimović" biće izdvojeno 19,2 miliona dinara.

 

Borisav Radojičić

Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Na primedbu člana Gradskog veća Borisava Radojičića da je nedopustivo malo novca u budžetu za sledeću godinu planirano za smanjenje aero zagađenja, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da su "sredstva za rešavanje problema aero zagađenja raspoređena na nekoliko pozicija i da treba ići kroz budžet i pronaći sve te pozicije i videti koliko će novca ukupno biti izdvojeno".

 

On nije saopštio ukupan iznos koji je planiran za rešavanje velikog problema u gradu, rekavši da je smanjenje aero zagađenja kapitalna investicija, ali to "ne može da se vidi u predlogu budžeta, jer je provučeno kroz nekoliko pozicija".  

"Glavni problem nepreglednosti budžeta je u tome što jednostavno program pravljenja budžeta ne dozvoljava da neke pozicije budu na jednom mestu i da se vidi u kom pravcu se šta radi, nego to mora da se razdvoji po stavkama i pozicijama koje su već unapred formirane, tako da se ne vidi ustvari šta ovaj budžet hoće", objasnio je Jeremić.

 

Ipak, i pored toga što se ne vidi "šta budžet hoće", poznat je, kako Jeremić reče, cilj budžeta, a jedan od ciljeva je da ne bude suficita, kao što se dešavalo prethodnih, pa i ove godine. On je naglasio da "ovo nije budžet za jednu, nego je je budžet za više godina".

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Govoreći o važnim ili kapitalnim investicijama Jeremić je naveo da je industrijska zona najbitnija i da će za nju biti izdvojena "velika sredstva", Petnica i Divčibare kao turistilki prostori zavređuju posebnu pažnju i ima ih kroz sve pozicije budžeta i to su "poprilični iznosi", za vodovod su planirani "ozbiljni izdaci", dok će za osnovnu školu u Brđanima i Međuregionalni informacioni centar biti izdvojena "značajna sredstva".

 

"Za poljoprivredu smo podigli sto posto subvencije, sa osam na 16 miliona dinara, neko će reći da je malo, ali možda sledeće godine bude i 32 miliona dinara. A planirali smo i sajam voćarastva", najavio je Jeremić.

 

Jedna od prvih odluka koju će Grad doneti sledeće godine, odnosi se na rešavanje problema aero zagađenja, a to je da će Gradska toplana umesto mazuta koristiti bio masu, a u pojedinim školama će takođe biti zamenjeni energenti, najavio je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić na sednici Gradskog veća na kojoj je usvojen predlog budžeta Valjeva za 2017. godinu.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 36 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara