Pogled iz vazduha na seosko domaćinstvo i njive  (foto: Đorđe Đoković)
Pogled iz vazduha na seosko domaćinstvo i njive (foto: Đorđe Đoković)
19.12.2016, 11:30

Kupovinu zemlje, fudbalski stadion, možda pozorište i sigurno veći porez

č: | fb:

Šta donosi prvi budžet nove gradske vlasti, koju čini koalicija naprednjaka i socijalista? Gradonačelnik kaže "novu politiku ovog grada", zamenik poručuje da je "budžet sistemski", a ono što je evidentno jeste da je veći za preko 321 milion dinara u odnosu na ovogodišnji.

 

Budžet Valjeva za 2017. godinu iznosiće 3.166.171.200 dinara, što je u odnosu na ovogodišnji više za 11,3 posto.

 

"Oseća se ovim budžetom jedna promena politike ovog grada", rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i dodao da se promena te politike vidi u tome što će "znatna sredstva biti odvojena za industrijsku zonu, biće rekonstruisan fudbalski stadion na Pećini, izgrađeno strelište, a krenuće se i u realizaciju projekta profesionalnog pozorišta". 

 

Zamenik gradonačelnika Dragana Jeremić je rekao da budžet za 2017. godinu "niti je socijalni, niti je razvojni, to je sistemski budžet kako bi grad bolje funkcionisao naredne dve godine". On je naglasio da ovo "nije budžet za jednu, nego je je budžet za više godina".

 

A šta se zapravo menja budžetom u 2017. godini?

 

Odgovor na ovo pitanje trebalo je da se čuje juče na sednici Gradskog veća na kojoj je usvojen predlog najznačajnije gradske Odluke, međutim o prihodnoj i rashodnoj strani, o tome kako će biti obezbeđeno dodatnih 321 milion dinara, nije bilo ni reči. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenovićje jedino je poručio da će biti izdvojen novac za industrijsku zonu, kako bi "otvorio fabriku voća i povrća jedan strani investitor koji ima interes da ulaže u ovaj kraj" i najavio veća izdvajanja za sport.

 

Kako ostvariti 321 milion dinara više?

 

Planirano je da se u sledećoj godini ostvare veći prihodi od poreza na zarade za 90 miliona dinara i od poreza na imovinu za 57 miliona, dok će prihodi od prodaje dobara i usluga biti veći za 97 miliona, od kojih se 84,5 miliona dinara odnosi na usluge boravka dece u predškolskoj ustanovi. Transferni prihodi biće povećani za 30 miliona dinara.

 

Kako potrošiti 321 milion dinara?

 

Od 321 milion dinara, za koliko su veći rashodi u sledećoj godini, najviše se odnosi na kapitalne izdatke 284 miliona dinara, od kojih je 200 miliona planirano za kupovinu zemljišta za industrijsku zonu. U planu je da se 34 miliona dinara više potroši za transfere nižim nivoima vlasti, za korišćenje usluga i roba biće potrošeno više za 25 miliona, za nevladine organizacije 16,5 miliona i za socijalnu pomoć planirano je povećanje za 12 miliona dinara.

 

Istovremeno, pojedine pozicije rashoda budžeta za 2017. godinu biće smanjene u odnosu na ovogodišnji budžet, poput otplata glavnice domaćim kreditorima za 20 miliona dinara, administrativni transferi za devet miliona, rashodi za zaposlene za osam miliona dinara, otplata kamata za četiri miliona dinara...

 

 

Funkcionalna strana budžeta

 

Upoređujući promene u budžetu za 2017. u odnosu na ovu godinu, po javnim funkcijama, najveći rast se odnosi na izdvajanja, kako je precizirano "za opšte javne usluge" (šta god one značile) za 239 miliona dinara, za obrazovanje će biti izdvojeno više 128 miliona dinara, za rekreaciju, sport, kluturu i vere biće povećan iznos za 43 miliona, od kojih 30 miliona dobija više sport, 18 miliona kultura, dok mediji dobijaju pet miliona dinara manje nego lane. Za  zaštitu životne sredine sledeće godine biće izdvojeno 35 miliona dinara više novca, od kojih se najveći deo, 33 miliona dinara odnosi na upravljanje otpadom, a za zdravstvo je povećano izdvajanje za 24,5 miliona dinara.

 

Najveće smanjenje izdvajanja u 2017. godini je na funkciji ekonomski poslovi za 100 miliona, od kojih će za drumski saobraćaj manje za 82 miliona dinara, dok će za javni red i bezbednost biti izdvojeno 39 miliona dinara manje nego ove godine.

 

Kapitalne investicije

 

U ovoj godini je za osam kapitalnih investicija bilo izdvojeno oko 255 miliona, a u sledećoj godini je za devet kapitalnih investicija planirano 420 miliona dinara, od toga skoro polovina za kupovinu zemljišta u industrijskoj zoni.

 

I dok  je ove godine za kapitalne investicije najviše novca opredeljeno za vodosnabdevanje 68 miliona, rekonstrukciju centralnih gradskih ulica 65 miliona, izgradnju kišne i fekalne kanalizacije 30 miliona dinara, sledeće godine najznačajnija kapitalna investicija je kupovina zemljišta u industrijskoj zoni koja će koštati 200 miliona dinara. U ovoj godini bila su planirana sredstva za toplifikaciju i zatvoreni bazen, dok će sledeće godine novac biti izdvojen za rekonstrukciju Gradske kuće u Ulici vojvode Mišića, za MIC, zamenu kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", kupovinu mašina i opreme za "Pametan grad".

 

Jedine dve kapitalne investicije koje su "uporne" i u budžetu su svake godine, pa tako i za sledeću, su vodosnabdevanje i O.Š. "Milovan Glišić" i za to će biti izdvojeno 74 miliona dinara. 

 

Ako se u budžetu ogleda politika jednog rukovodstva, a ogleda se, onda bi se politika za 2017. godinu najkraće mogla opisati – "uzmi građanima i privredi više para (90 miliona porez na dohodak i 57 miliona porez na imovinu) i pokloni taj novac budućem investitoru koji će možda doći i otvoriti, kako reče Slobodan Gvozdenović, "fabriku za preradu voća i povrća i nova radna mesta".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara