Registracija Prijava preko FB
Smog (foto: Đorđe Đoković)
Smog (foto: Đorđe Đoković)
20.12.2016, 08:02

Bez sistemskog rešenja aerozagađenja u Valjevu

č: | fb:

Jedan od najvećih problema u gradu, problem aerozagađenja, ni sledeće godine neće biti rešen sudeći po sredstvima koja su planirana u budžetu Valjeva za 2017. godinu. 

 

U predlogu Odluke o budžetu, koju je usvojilo Gradsko veće, jedine dve mere koje se direktno odnose na smanjenje aerozagađenja su zamena kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", koji je dotrajao s obzirom na to da je star koliko i škola 38 godina, a poslednji put je remontovan pre 17 godina, pa će za novi kotao biti izdvojeno 19,2 miliona dinara, i opremanje Toplane sa 6,8 miliona dinara. Ove dve mere, kako su nazvane, za smanjenje aerozagađenja, gradska vlast je svrstala u kapitalne investicije.

 

 

Član Gradskog veća Borisav Radojičić smatra da je u budžetu planirano nedovoljno novca za rešavanje akutnog problema u gradu. "U ukupnim pihodima cifra za naknadu zaštite životne sredine je 40 miliona dinara, ali se na problem aerozagađenja vrlo malo sredstava direktno izdvaja. Najveći deo novca je za funkcionisanje javnih preduzeća. Možda će neki od tih troškova doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha, ali nisam siguran da će to biti u dovoljnoj meri", rekao je Radojičić.

 

Dragan Jeremić i Borisav Radojičić

Dragan Jeremić i Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na primedbu da je malo novca planirano u budžetu sledeće godine za rešavanje problema aerozagađenja, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je objasnio da su "sredstva raspoređena na nekoliko pozicija i da treba ići kroz budžet i pronaći sve te pozicije i videti koliko novca, i kroz koje mere, će ukupno biti izdvojeno za rešavanje problema aerozagađenja".

 

U budžetu postoji pozicija "zaštita životne sredine" i tu je planirano 177 miliona dinara, ali preko 106 miliona namenjeno je za upravljanje otpadom, za istraživanje i razvoj 33,1 milion i za zaštitu životne sredine neklasifikovano na drugom mestu oko 37 miliona dinara. Na ovoj poziciji se ne vidi da li će i koliko novca biti potrošeno za rešavanje problema aerozagađenja u Valjevu.

 

I pored malo sredstava planiranih budžetom za smanjenje aerozagađenja, tek 26.080.000 dinara, od toga 19,2 miliona za zamenu dotrajalog kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", koji mora biti zamenjen sledeće godine, Jeremić kaže da je "smanjenje aerozagađenja kapitalna investicija" i navodi da će Toplana sledeće godine umesto mazuta koristiti biomasu kao energent.  

"Grejanje na biomasu je daleko jeftinije tako da će i cena grejanja po kvadratu biti niža, to daje mogućnost građanima da se priključe na daljinski sistem, što sada odbijaju zbog toga što je skuplje od individualnog grejanja na drva ili ugalj", navodi Jeremić.

 

On je rekao da prva i osnovna odluka, koju mora da donese Skupština grada, treba da bude zabrana korišćenja uglja kao energenta. "Ali da bi tu odluku doneli, prvo moramo da nađemo način kako da građane subvencionišemo i motivišemo da pređu na neki drugi energent", rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Najavljuje da će sledeće godine, pored zamene kotla u O.Š. "Desanka Maksimović" u Novom naselju, biti zamenjen energent i u onim školama koje ne mogu da se priključe na Tolanu, poput O.Š. "Vladika Nikolaj" u Gradcu.

 

 

Aktuelno

Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
32. letnja sezone kulturnih dešavanja Pre 5 sati 20 minuta

Buka u dvorištu

Živa panel-diskusija na temu "Književnost između vere i ateizma" doprinela je buci na otvaranju 32. letnje sezone kulturnih dešavanja u dvorištu biblioteke koja od skora nosi naziv "BOOKa u Dvorištu".

Automobilizam (foto: Avako)
Automobilizam Pre 1 sati 15 minuta

"Avako" najbolji na Đerdapu

Obnovljeni "Avako Rally Team" iz Valjeva ućestvovao je na prvom reliju na Đerdapu, Pobedili su u klasi IV, generalnom plasmanu, kao i u klasi I, gde su uzeli prvo i drugo mesto.

Berkova brana na Gradcu (foto: Đorđe Đoković)
Posao na tenderu dobio konzorcijum "Kej" i ES "Energo Servis" Pre 1 dan 6 sati

Konačno, ovog leta biće očišćena brana na Gradcu

Čišćenje Berkove brane na reci Gradac, koja nije čišćena devet godina, počeće najkasnije za 15 dana. Okončan je tender, procenjena vrednost radova je oko 8,3 miliona dinara, a najpovoljnija ponuda...  · 3 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije Pre 23 sati 54 minuta

Uhapšeni zbog trgovine ljudima i silovanja

Valjevska policija je uhapsila M.R. (1987) iz Lajkovca, M.K. (1975), J. M. (1994) i M. I. (1996) iz Mionice, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovina ljudima, dok se M.R....