Registracija Prijava preko FB
Smog (foto: Đorđe Đoković)
Smog (foto: Đorđe Đoković)
20.12.2016, 08:02

Bez sistemskog rešenja aerozagađenja u Valjevu

č: | fb:

Jedan od najvećih problema u gradu, problem aerozagađenja, ni sledeće godine neće biti rešen sudeći po sredstvima koja su planirana u budžetu Valjeva za 2017. godinu. 

 

U predlogu Odluke o budžetu, koju je usvojilo Gradsko veće, jedine dve mere koje se direktno odnose na smanjenje aerozagađenja su zamena kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", koji je dotrajao s obzirom na to da je star koliko i škola 38 godina, a poslednji put je remontovan pre 17 godina, pa će za novi kotao biti izdvojeno 19,2 miliona dinara, i opremanje Toplane sa 6,8 miliona dinara. Ove dve mere, kako su nazvane, za smanjenje aerozagađenja, gradska vlast je svrstala u kapitalne investicije.

 

 

Član Gradskog veća Borisav Radojičić smatra da je u budžetu planirano nedovoljno novca za rešavanje akutnog problema u gradu. "U ukupnim pihodima cifra za naknadu zaštite životne sredine je 40 miliona dinara, ali se na problem aerozagađenja vrlo malo sredstava direktno izdvaja. Najveći deo novca je za funkcionisanje javnih preduzeća. Možda će neki od tih troškova doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha, ali nisam siguran da će to biti u dovoljnoj meri", rekao je Radojičić.

 

Dragan Jeremić i Borisav Radojičić

Dragan Jeremić i Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na primedbu da je malo novca planirano u budžetu sledeće godine za rešavanje problema aerozagađenja, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je objasnio da su "sredstva raspoređena na nekoliko pozicija i da treba ići kroz budžet i pronaći sve te pozicije i videti koliko novca, i kroz koje mere, će ukupno biti izdvojeno za rešavanje problema aerozagađenja".

 

U budžetu postoji pozicija "zaštita životne sredine" i tu je planirano 177 miliona dinara, ali preko 106 miliona namenjeno je za upravljanje otpadom, za istraživanje i razvoj 33,1 milion i za zaštitu životne sredine neklasifikovano na drugom mestu oko 37 miliona dinara. Na ovoj poziciji se ne vidi da li će i koliko novca biti potrošeno za rešavanje problema aerozagađenja u Valjevu.

 

I pored malo sredstava planiranih budžetom za smanjenje aerozagađenja, tek 26.080.000 dinara, od toga 19,2 miliona za zamenu dotrajalog kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", koji mora biti zamenjen sledeće godine, Jeremić kaže da je "smanjenje aerozagađenja kapitalna investicija" i navodi da će Toplana sledeće godine umesto mazuta koristiti biomasu kao energent.  

"Grejanje na biomasu je daleko jeftinije tako da će i cena grejanja po kvadratu biti niža, to daje mogućnost građanima da se priključe na daljinski sistem, što sada odbijaju zbog toga što je skuplje od individualnog grejanja na drva ili ugalj", navodi Jeremić.

 

On je rekao da prva i osnovna odluka, koju mora da donese Skupština grada, treba da bude zabrana korišćenja uglja kao energenta. "Ali da bi tu odluku doneli, prvo moramo da nađemo način kako da građane subvencionišemo i motivišemo da pređu na neki drugi energent", rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Najavljuje da će sledeće godine, pored zamene kotla u O.Š. "Desanka Maksimović" u Novom naselju, biti zamenjen energent i u onim školama koje ne mogu da se priključe na Tolanu, poput O.Š. "Vladika Nikolaj" u Gradcu.

 

 

Aktuelno

Gradonačelnik sa saradnicima i obezbeđenjem na koncertu (foto: Đorđe Đoković)
Milion dinara sporedni troškovi Pre 5 sati 3 minuta

Šta je Grad sve platio za Srpsku novu godinu?

Valjevci su pored 1,5 milion dinara za koncert Šabana Šaulića za doček Srpske nove godine platili još milion dinara za privatno obezbeđenje, ručkove, reklame..., čak i ono što je trebalo da plati...  · 6 komentara

Led bilbord na Pašićevoj zgradi (foto: Đorđe Đoković)
Na zgradu u centru Valjeva Pre 1 dan 5 sati

Bilbord je postavila firma iz Uba bez odobrenja

Led bilbord je, na "Pašićevu" zgradu u centru Valjeva, postavila firma iz Uba i to bez odobrenja Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine. U Gradskoj upravi ne...  · 13 komentara