Registracija Prijava preko FB
Smog (foto: Đorđe Đoković)
Smog (foto: Đorđe Đoković)
20.12.2016, 08:02

Bez sistemskog rešenja aerozagađenja u Valjevu

č: | fb:

Jedan od najvećih problema u gradu, problem aerozagađenja, ni sledeće godine neće biti rešen sudeći po sredstvima koja su planirana u budžetu Valjeva za 2017. godinu. 

 

U predlogu Odluke o budžetu, koju je usvojilo Gradsko veće, jedine dve mere koje se direktno odnose na smanjenje aerozagađenja su zamena kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", koji je dotrajao s obzirom na to da je star koliko i škola 38 godina, a poslednji put je remontovan pre 17 godina, pa će za novi kotao biti izdvojeno 19,2 miliona dinara, i opremanje Toplane sa 6,8 miliona dinara. Ove dve mere, kako su nazvane, za smanjenje aerozagađenja, gradska vlast je svrstala u kapitalne investicije.

 

 

Član Gradskog veća Borisav Radojičić smatra da je u budžetu planirano nedovoljno novca za rešavanje akutnog problema u gradu. "U ukupnim pihodima cifra za naknadu zaštite životne sredine je 40 miliona dinara, ali se na problem aerozagađenja vrlo malo sredstava direktno izdvaja. Najveći deo novca je za funkcionisanje javnih preduzeća. Možda će neki od tih troškova doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha, ali nisam siguran da će to biti u dovoljnoj meri", rekao je Radojičić.

 

Dragan Jeremić i Borisav Radojičić

Dragan Jeremić i Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na primedbu da je malo novca planirano u budžetu sledeće godine za rešavanje problema aerozagađenja, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je objasnio da su "sredstva raspoređena na nekoliko pozicija i da treba ići kroz budžet i pronaći sve te pozicije i videti koliko novca, i kroz koje mere, će ukupno biti izdvojeno za rešavanje problema aerozagađenja".

 

U budžetu postoji pozicija "zaštita životne sredine" i tu je planirano 177 miliona dinara, ali preko 106 miliona namenjeno je za upravljanje otpadom, za istraživanje i razvoj 33,1 milion i za zaštitu životne sredine neklasifikovano na drugom mestu oko 37 miliona dinara. Na ovoj poziciji se ne vidi da li će i koliko novca biti potrošeno za rešavanje problema aerozagađenja u Valjevu.

 

I pored malo sredstava planiranih budžetom za smanjenje aerozagađenja, tek 26.080.000 dinara, od toga 19,2 miliona za zamenu dotrajalog kotla u O.Š. "Desanka Maksimović", koji mora biti zamenjen sledeće godine, Jeremić kaže da je "smanjenje aerozagađenja kapitalna investicija" i navodi da će Toplana sledeće godine umesto mazuta koristiti biomasu kao energent.  

"Grejanje na biomasu je daleko jeftinije tako da će i cena grejanja po kvadratu biti niža, to daje mogućnost građanima da se priključe na daljinski sistem, što sada odbijaju zbog toga što je skuplje od individualnog grejanja na drva ili ugalj", navodi Jeremić.

 

On je rekao da prva i osnovna odluka, koju mora da donese Skupština grada, treba da bude zabrana korišćenja uglja kao energenta. "Ali da bi tu odluku doneli, prvo moramo da nađemo način kako da građane subvencionišemo i motivišemo da pređu na neki drugi energent", rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Najavljuje da će sledeće godine, pored zamene kotla u O.Š. "Desanka Maksimović" u Novom naselju, biti zamenjen energent i u onim školama koje ne mogu da se priključe na Tolanu, poput O.Š. "Vladika Nikolaj" u Gradcu.

 

 

 1. Bleki

  SNS se zalaže za zaštitu životne sredineObjavljeno 24. April 2012
  Valjevo -
  Valjevo je izuzetno zagađena sredina i, za razliku od vladajućih partija, SNS zna kako treba rešiti problem zagađeno životne sredine i to ćemo učiniti, realizacijom naših ciljeva, kada dođemo na vlast, rečeno je na konferenciji za novinare valjevskih naprednjaka. Predsednica Saveta za zdravstvo dr Aleksandra Milutinović kaže da udišemo zagađen vazduh, imamo problem sa otpadnim vodama, medicinskim otpadom, divljim deponijama, a pri tom u gradu ne postoji služba koja se bavi zaštitom životne sredine. Najveći problem je zagađeni vazduh, koji udišemo tokom cele godine zbog grejanja i saobraćaja. Takođe, komunalne vode koje se direktno izlivaju u rečne vodotokove i medicinski otpad koji se razlikuje od ostalog otpada zbog velike infektivnosti i kancerogenosti su veliki, za sada, nerešeni problemi. Dr Aleksandra Milutinović kaže da se ti problemi mogu brzo rešiti i dodaje da SNS ima predlog kako zaštititi životnu sredinu.

 2. marko vicic

  Strasno je sto cak I toplana koristi mazut koji je svuda u svetu zabranjen I svi teski metali poticu od njega , sagorevanjem drveta je emisia 0%.
  u valjevskom kraju ima drveta u izobilju moze se praviti secka I automatski sagorevati , napraviti takozvanu energanu koja daje I struju I toplotu, tako da je win win .
  ta investicija bi snizila cenu grejanja za 70% samim tim bi se svi prikljucili za normalnu cenu grejanja .
  I RESEN PROBLEM , samo je bitno da se svi odregnu svog dela da bi bilo ekonomski odrzivo .

 3. lazar jovic

  Kupovina kotla za osnovnu skolu koji je star i propao nije mera za smanjenje zagadjenja koje vec godinama ubija Valjevce. To je obaveza grada a ne mera!! Kako gradonacelnika i njegovog zamenika nije sramota da za smanjenje zagadjenja odvoje samo 6,8 miliona a za svoje automobile 5,5 miliona.Pa da li je vaznije da se vi gospodo vozite u novim i luksuznim limuzinama ili da gradjani udisu zdrav vazduh? Sram vas bilo!!!!

 4. Alan Ford

  Pocuta bi mogao sve bajke sto godinama prica da sabere na jedno mesto, pa da objavi knjigu. "357 bajki za gradjane Valjeva"

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Na biomasu zdravije i jeftinije Pre 3 sati 59 minuta

Cena grejanja zavisi od vrste energenata

Korisnici daljinskog sistema grejanja u Valjevu jeftiniju uslugu mogu očekivati tek nakon što Toplana pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu, što je u planu najkasnije za...  · 2 komentara

Sportski tereni u Poljoprivrednoj školi (foto: Đorđe Đoković)
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Pre 49 minuta

Karavan "Duh mladosti" u Poljoprivrednoj školi

Danas u Valjevu boravi karavan „Duh mladosti“, koji organizuje Omladinska organizacija Spirit of Youth, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U prostoru...

Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Dosta je bilo smatra Pre 49 minuta

Sporna Komisija za praćenje javnih nabavki

"Dosta je bilo" smatra da nije bilo potrebno formirati Komisiju za praćenje javnih nabavki, kao i da osnivanje tog tela nema utemeljenje u Statutu grada, ni u odlukama koje regulišu rad organa...