Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2016, 10:11

U valjevskoj bolnici higijena je zadovoljavajuća

č: | fb:

"U Opštoj bolnici Valjevo sanitarno-higijenska situacija je zadovoljavajuća, a pojava stenica je izolovan slučaj koji se retko dešava, a što je najvažnije rukovodstvo bolnice je brzo i adekvatno reagovalo", kaže za Kolubarske.rs načelnica sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić.

 

U Opštoj bolnici se obavljaju redovne sanitarne kontrole, a dr Miholjčić se ne seća da je u valjevskoj zdravstvenoj ustanovi bilo stenica, povremeno su se pojavljivale bubašvabe i bubaruse, kojih nema skoro dve godine. Navodi da su stenice otkrivene u dušecima, koji bi po pravilu trebalo da se tretiraju i dezinfikuju nakon svakog odlaska pacijenta.

 

"Dušeci sa Odeljenja ortopedije, koje je posebno s obzirom na to da tu leže pretežno nepokretni i stari pacijenti, vozilima Vidraka biće odveženi na deponiju i tu će biti spaljeni kako ne bi bili ponovo u upotrebi i tako se dalje rasejavali insekti. Donete su i mere za uklanjanje otpada koje nastaje na ortopediji", kaže Miholjčić.

 

Dr Branka Miholjčić

Dr Branka Miholjčić (Foto: Đorđe Đoković)

Ona najavljuje da će danas početi tretiranje Odeljenja ortopedije koje se nalazi na šestom spratu bolnice, i dodaje da nema bojazni da će sredstva za dezinfekciju i deratizaciju dospeti kroz kanale ventilacije, jer će biti zatvoreni, do dečje hirurgije koja se nalazi na spratu iznad ortopedije.

 

Nema informacija da su se stenice pojavile i na drugim odeljenjima. "Opšta bolnica ima izabranog izvođača za mere dezinfekcije, dezinskecije i deratizacije, a to je jedna firma iz Novog Sada, koja po nekim opštim zaključcima iz prethodnih kontrola taj posao dosta dobro obavljala“, kaže dr Miholjčić. 

 

Govoreći o sanitarno-higijenskoj situaciji u Opštoj bolnici kaže da se "održava na nekom zadovoljavajućem nivou".

 

"Ne možemo reći da je u bolnici prljavo. Redovno se rade svi potrebni tretmani, urađeno je krečenje svih prostorija i saniranje nekih najugroženijih tačaka, tako da jebolnica dovedena u pristojno stanje. Što se tiče programa održavanja i čišćenja tu nastaje problem zbog nedovoljnog broja radnika, ali i zbog toga što valjevska bolnica nema dovoljno adekvatnih mašina za održavanje higijene, ima ih neurologija, hirurški blok i neke urgentne službe. Ne može se bolnica održavati krpom i zogerom", poručuje dr Branka Miholjčić.

 

Zaključuje da "ne možemo reći da je Opšta bolnica prljava, što se ne može reći i za veliki broj pacijenata koji dolaze u bolnicu!".

 

Na Odeljenju ortopedije pojavile su se stenice, a da su ti "dosadni insekti" prisutni duže vreme potvrđuje i to što su se pacijenati žalili na crvenilo na koži i svrab, o čemu su juče pisale Kolubarske.rs.

U utorak je potvrđeno da su se stenice pojavile na Odeljenju ortopedije i doneta je odluka da se lakši i pokretni pacijenti otpuste na kućno lečenje, a da se teško pokretni pacijenti presele na druga odeljenja u Opštoj bolnici.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 8 sati 33 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 10 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara