Registracija Prijava preko FB
Njive i livade (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Njive i livade (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
26.12.2016, 07:56

Grad kupuje zemlju Vidoja Vujića za 1,6 miliona evra?

č: | fb:

U predlogu Odluke o budžetu za 2017. godinu piše da će 200 miliona dinara biti potrošeno za "nabavku zemljišta industrijska zona", međutim u Odluci nije precizirana površina zemljišta, niti lokacija.

 

Kolubarske.rs nezvanično saznaju da je 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra namenjeno za kupovinu oko 20 hektara zemljišta u Popučkama koje je u vlasništvu Vidoja Vujića, a udaljeno je nekoliko kilometara od industrijske zone u Goriću. Zemljište ili 24 parcele ukupne površine 19,81 hektar u katastarskom listu nepokretnosti se vodi kao poljoprivredno zemljište i na tom zemljištu je stavljena hipoteka zbog poreskog duga firme "Vujić Valjevo" koji je pre dve godine iznosio 2,8 miliona evra.

Tada je republička Poreska uprava rešila da naplati dug od firme "Vujić Valjevo", pa je 29. avgusta 2014. godine dala na prodaju 22 parcele u vlasništvu Vidoja Vujića. Na dobošu se našlo oko 18 hektara njegove zemlje u selu Popučke udaljenom oko pet kilometara od centra Valjeva, koju su poreznici procenili na 11 miliona dinara ili 95.000 evra. U oglasu Poreske uprave se navodi da su Vujiću oduzete dve livade od 187 ari i 20 njiva na 14 hektara.

Međutim, prodaja Vujićevih parcela je ubrzo stopirana zbog žalbe poreskog obveznika, tako da su livade i njive ostale neprodate, a republička Poreska uprava nije uspela da naplati dug od firme "Vujić Valjevo".

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju, dve godine nakon neuspele prodaje zemljišta u Popučkama, Vujićeve parcele ponovo će biti na prodaju, ali ovaj put bez oglasa jer je neko u Gradskoj upravi odlučio da to zemljište kupi navodno za potrebe industrijske zone.

Grad je spreman da za livade i njive u Popučkama, koje su pod hipotekom, Vidoju Vujiću plati 200 miliona dinara i pored toga što Vidoje Vujić za nekoliko svojih firmi Gradu za porez duguje blizu 127 miliona dinara!?

Grad je spreman da zemljište koje su poreznici pre dve godine procenili na 11 miliona dinara ili 95.000 evra, sada plati 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra!?

 

Razlika u ceni, u odnosu na pre dve godine, nastala je tako što je neko iz Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove podneo 9. novembra ove godine zahtev Poreskoj upravi-filijala Valjevo da proceni tržišnu vrednost zemljišta u Popučkama, koje je u vlasništvu Vidoja Vujića, "u cilju pribavljanja predmetnih parcela".

Nakon sedam dana Poreska uprava-filijala Valjevo obaveštava Gradsku upravu da je tržišna vrednost 24 parcele u Popučkama 194.179.160 dinara ili 1,57 miliona evra, što je za oko 183 miliona dinara više nego pre dve godine. 

 

Višestruko viša cena je utvrđena na osnovu toga što je u svom zahtevu za procenu vrednosti zemljišta Grad naveo da je reč o gradskom građevinskom, a ne poljoprivrednom zemljištu i pored toga što se sve parcele u listu nepokretnosti KO Valjevo vode kao poljoprivredno zemljište.

 

Prema našim nezvaničnim informacijama u pregovorima gradskih čelnika sa Vidojem Vujićem o kupovini poljoprivrednog zemljišta u Popučkama nije bilo reči o eventualnom "prebijanju" dugova s obzirom na to da Vujić Gradu duguje za porez oko 127 miliona dinara, nego isključivo o kupovini zemljišta, a tu kupovinu Grad bi pravdao time da je zemljište neophodno za industrijsku zonu u kojoj bi pogone otvorila jedna prehrambena kompanija koja je zainteresovana da investira u naš kraj.

 

 

Četiri različite informacije o kupovini zemljišta, navode na...

 

U nameri da saznam da li su tačne nezvanične informacije da će Grad za 200 miliona dinara kupiti zemljište pod hipotekom koje je u vlasništvu Vidoja Vujića, a koji Gradu duguje za porez oko 127 miliona dinara, postavila sam nekoliko pitanja gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću.

 

 • Da li se 200 miliona dinara koliko je predviđeno u budžetu za "nabavku zemljišta industrijska zona" u 2017. godini, odnosi na kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Popučkama, koje je u vlasništvu Vidoja Vujića? Ukoliko se odnosi na to zemljište, recite mi kolika je površina, koja je procenjena vrednost parcela, da li baš to zemljište treba Gradu za industrijsku zonu ili može neka parcela koja je bliža postojećoj industrijskoj zoni?
 • Ukoliko 200 miliona dinara nije opredeljeno za kupovinu poljoprivrednog zemljišta Vidoja Vujića, koje zemljište Grad planira da nabavi za industrijsku zonu za 200 miliona dinara, gde se nalazi parcela i koja je njena površina?

 

Na ova pitanja gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je odgovorio: "Planirana sredstva biće utrošena za gradsko građevinsko zemljište u zavisnosti od potrebe Grada".

Nameće se pitanje, ako još uvek nisu utvrđene potrebe Grada, zbog čega je odlučeno da se iz budžeta izdvoji 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra za kupovinu gradskog građevinskog zemljišta, a pri tom nije odlučeno ni koje gradsko građevinsko zemljište Grad namerava da kupi? 

 

Nešto upućeniji od gradonačelnika bio je načelnik Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević koji je u petak 23. decembra na javnoj raspravi o budžetu rekao da će 200 miliona dinara biti potrošeno za kupovinu 20 hektara zemljišta za izgradnju fabrike potencijalnih investitora.

 

Na toj javnoj raspravi zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je objasnio da je 200 miliona dinara namenjeno za kupovinu zemljišta, ali za eksproprijaciju svih parcela ne samo onih za industrijsku zonu, a za zemljište za industrijsku zonu biće potrošeno 100 miliona dinara. Jeremić je naveo da je jedna prehrambena kompanija zainteresovana za otvaranje svojih pogona i zbog toga se Grad odlučio za kupovinu zemljišta za industrijsku zonu kako bi spremno dočekao investitora. Međutim, ni zamenik gradonačelnika nije precizirao koje zemljište Grad namerava da kupi. 

 

Ostaje pitanje poput onog što je nedavno postavio premijer Aleksandar Vučić citirajući repliku iz filma – jesi li ti muzičar ili nisi muzičar?

Kupuje li Grad Vujićevu zemlju ili ne kupuje Vujićevu zemlju? I, ko ide tetki po lek? 

 1. Gina Lollobrigida

  Vrhovni vođa im - Dule da časti!

  istinoljublje.files.wordpress.com/2016/05/image-c66eef95f5de80ad9e93b6fdb2e81b23f24efa2aa01d6470ad330985a50b686e-v.jpg

 2. Ivory

  cuj ovo, kupuju, pa samo mu uzmite, koliko je samo taj lik pokrao i koliko duguje ljudima. Kakva banda u ovom Valjevu, nestvarna.

 3. lazar jovic

  Ovo je kriminal i za zatvor.Neko u Gradskoj upravi odlucio da kupi to zemljiste? Nije neko odlucio jer se zana ko odlucuje a zna se da su Gvozdenovic i Vujic iz iste partije iz SNS.Samo oni to nisu mogli sami bez dozvole odozgo ili bar iz Uba.To je po principu prazni dzepove gradjana a puni dzepove pojedinaca.Sramota!

 4. Pristalica režima

  Ne dvaput ,triput ili pet puta nego će Vujićeva zemlja biti kupljena od opštine po DESET PUTA skupljoj ceni od tržišne. Koji domaćin za njivu uz Kolubaru dobije jedan dinar više od 75 evra po aru taj je imo više sreće nego pameti i može od radosti sve dudara nogama u dupe. Ja u ovu priču nemogu da verujem ,da su u našoj opštini toliki kajišari ili idioti da za nečiju zemlju daju 750 umesto 75 evra po aru. Mora da ovi novinari mnogo lažu.

 5. Tano Cariddi

  Idu praznici, hriscanski je pomoci bliznjem svom u nevolji.

 6. Alan Ford

  Zašto ispred Poćutinog imena ne pišete dr kad je čovek doktorirao segu - megu.

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Dan druženja sa policijom (foto: Đorđe Đoković)
Promocija policije u osnovnoj školi Pre 9 sati 53 minuta

"Dan druženja sa policijom"

Valjevska policija je, u saradnji sa Školskom upravom Valjevo, organizovala "Dan druženja sa policijom" za učenike i roditelje, u školskom dvorištu OŠ "Nada Purić". Osnovci su bili vrlo...

Izložba Sanje Ribić Milivojević (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević Pre 12 sati 25 minuta

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna...

Laboratorija u bolnici (foto: Đorđe Đoković)
Četiri meseca pacijenti ispaštaju Pre 16 sati 31 minuta

Rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja pod velom tajne

Već skoro četiri meseca građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. Svi sa...

Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Manje od mesec dana pred početak zimske sezone Pre 13 sati 23 minuta

Nije uspeo tender za zimsko održavanje ulica i puteva

Manje od mesec dana pred početak sezone zimskog održavanje ulica i puteva nije izabrano preduzeće koje će čistiti sneg jer, kako je rečeno Kolubarskim.rs, "javna nabavka nije uspela".  · 1 komentar