Ski staza Crni vrh (foto: Đorđe Đoković)
Ski staza Crni vrh (foto: Đorđe Đoković)
27.12.2016, 15:42

Zvanično pušten u rad sistem za veštačko osnežavanje

č: | fb:

Uz puštanje "topova" za proizvodnju veštačkog snega i pokaznu vežbu Gorske službe spasavanja, danas je zvanično pušten u rad sistem za veštačko osnežavanje na ski stazi Crni vrh na Divčibarama, koja će za skijaše biti otvorena za novogodišnje praznike.

 

Topovi na stazi Crni vrh

Topovi na stazi Crni vrh (Foto: Đorđe Đoković)

Pokazna vežba Gorske službe

Pokazna vežba Gorske službe (Foto: Đorđe Đoković)

27. decembar 2016. godine ostaće zabeležen i upamćen kao datum kada su na ski stazi Crni vrh na Divčibarama pušteni "topovi" za veštačko osnežavanje, koji su najavili preokret u zimskom turizmu na Divčibarama.

Taj preokret su sopstvenim trudom i značajnim ulaganjima u ski stazu Crni vrh načinili vlasnici i zaposleni u preduzeću "Kej Invest nekretnine", koja je u februaru ove godine od Grada preuzela ski stazu na Divčibarama za jedan dinar na period od 15 godina uz ulaganje od 260.000 evra.

Za manje od deset meseci firma "Kej Invest nekretnine" je ispunila svoje ugovorne obaveze. Uz značajna finasnsijska ulaganja urađen je kompletan remont žičare, atestiranje sajle, nabavljen je novi tabač za sneg, oprema za bezbednost i signalizaciju, sistem za elektronsko plaćanje karata, urađen je novi prilaz stazi i uveden sistem za veštačko osnežavanje, koje će doprineti boljem kvalitetu skijanja, produženju sezone i većoj atraktivnosti skijališta.

 

"Kao skijalište koje se nalazi blizu velikih emitativnih gradova, pozivamo sve da pre nego posete skijališta u Francuskoj ili Italiji – krenu odavde, sa Divčibara. Ovo je mesto na koje možete doći na skijanje čak i na dan, svakako na vikend, kratki ili duži odmor. Danas, zvanično puštamo u rad sistem za veštačko osnežavanje, a za nekoliko dana otvorićemo stazu za skijaše“, najavio je Miodrag Maksimović, direktor preduzeća "Kej".

 

Miodrag Maksimović i Marija Labović

Miodrag Maksimović i Marija Labović (Foto: Đorđe Đoković)

Svečanost puštanje topova na stazi Crni vrh

Svečanost puštanje topova na stazi Crni vrh (Foto: Đorđe Đoković)

Zvaničnom puštanju u rad sistema za veštačko osnežavanje prisustvovalo je rukovodstva grada, koje je najavilo da će sledeće godine iz gradskog budžeta u Divčibare biti investirano 40 miliona dinara. 

Pored čelnika Valjeva na ski stazi su bili i gosti - Ljuba Aksentijević predstavnik Ministarstva građevine, Zoran Babić član predsedništva SNS, Milan Stevanović Piksel član NO Skijališta Srbije i Marija Labović direktorka Turističke organizacije Srbije koja je poručila da je otvaranje ski staze na Divčibarama sa veštačkim osnežavanjem od velikog značaja ne samo za Divčibare, nego i za turizam Srbije.

 

"Sa veštačkim snegom, ne samo da će se ojačati nego će se i produžiti zimska sezona na Divčibarama, što će Divčibare postaviti na ono mesto koje zaslužuju kada je zimski turizam u pitanju. Mada su Divčibare turistička destinacija koja zaslužuje da bude destinacija za čitavu godinu, a ne samo zimi", rekla je Labović.

Ona je saopštila i podatak da Divčibare za prvih deset meseci beleži 42 posto rast u broju ostvarenih noćenja pretežno domaćih gostiju, čemu su, kako je rekla, svakako doprineli i vaučeri.

 

Topovi na stazi Crni vrh

Topovi na stazi Crni vrh (Foto: Đorđe Đoković)

Zimske čarolije na veštačkom snegu

Zimske čarolije na veštačkom snegu (Foto: Đorđe Đoković)

Današnji dan je za puštanje "topova" izabran s razlogom, s obzirom na to da se 27. decembar smatra datumom koji je označio početak razvoja turizma na ovoj planinskoj visoravni nadomak Valjeva. Na taj dan 1925. godine u Valjevu je održana osnivačka skupština Zdravstvenog društva Divčibare.

 

Ski staza za novogodišnje praznike

 

Ski staza "Crni vrh" duga je 850 m, sa visinskom razlikom od 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1200 skijaša na sat. Staza po međunarodnoj kategorizaciji ima oznaku crvena i namenjena je veštijim skijašima.

Na stazi će raditi škola skijanja, biće moguće iznajmljivanje opreme, dežuraće zdravstvena služba i Gorska služba spasavanja Srbije, a kako bi korisnici usluga uvek imali uvid u stanje na stazi – instalirane su web kamere.

Cena jednodnevne karte je u rasponu od 800 do 1.300 dinara, a poludnevne od 600 do 900 dinara. Za ski kartu od 6 dana cena se kreće od 4.200 do 6.800 dinara, dok je cena ski pass-a za 10 dana u sezoni od 6.000 do 9.800 dinara. Besplatna vožnja važi za decu uzrasta do 5 godina.

Radno vreme staze Crni vrh na Divčibarama biće od 9.00 do 16.00 časova.

Topovi na stazi Crni vrh

Topovi na stazi Crni vrh (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na Divčibarama otvorena i benzinska stanica

 

Danas je na Divčibarama otvorena i benzinska stanica, koja nije radila više od šest godina, što je bio veliki nedostatak posebno za mesto na kome treba da se razvija turizam. Građevinsko preduzeće "Ingrap omni" kupilo je pre mesec dana za 100.000 evra benzinsku stanicu na Divčibrama, koja je rekonstruisana i opremljena najsavremenijim sistemom za automatsko točenje goriva, a radno vreme će biti 24 časa.

Benzinska stanica na Divčibarama

Benzinska stanica na Divčibarama (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 36 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 21 sati 31 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...