Skupština grada
Skupština grada
30.12.2016, 07:56

Gradonačelnik poručuje: "Budžet je podsticajan"

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su sa 41 glasom za i šest glasova protiv usvojili Odluku o budžetu Valjeva za 2017. godinu, po kojoj će u gradskoj kasi biti 3.166.171.200 dinara, što je u odnosu na ovogodišnji budžet više za preko 321 milion dinara ili za 11,3 posto.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je poručio da je budžet za 2017. godinu podsticajan, dok je njegov zamenik Dragan Jeremić rekao da je budžet skup dobro osmišljenih projekata, a smer u kome grad ide je obrazovanje, kultura i zdravstvo.

 

Odbornici vladajuće koalicije hvalili su budžet smatrajući da se izdvajnajem novca za industrijsku zonu stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta, da se "razvija sport", jer će više novca nego ove godine biti uloženo u valjevske sportske klubove, "razvija se kultura", jer će biti uloženo tri miliona dinara u pozorište, "pomaže se zdravstvo", jer je 25 miliona opredeljeno za Dom zdravlja, za rekonstrukciju zgrade i kupovinu novih dijagnsotičkih aparata.

Skupština

Skupština

Takođe, odbornici vladajuće koalicije smatraju da je dobro i to što su ovim "budžetom prepoznati problemi, kao što su nezaposlenost,  nedovoljan rast privrede, slaba iskorišćenost turističkih potencijala Valjeva , aero zagađenje". Pohvalili su i to što su socijalna davanja uvećana u ovoj u odnosu na 2016. godinu. Sva prava, usluge i obaveze iz oblasti socijalne zaštite biće nastavljena, za neke će biti i više novca, poručili su odbornici vladajuće koalicije podržavajući predloženi budžet.

 

Pored pohvala izrečena je i zamerka odbornika vladajuće SNS, a ona se odnosi na službena putovanja za koja je planirano u sledećoj godini da se izdvoji 3,6 miliona dinara.

Zatražen je odgovor na pitanja ko je i gde putovao, i kakvi su rezultati tih putovanja. Poručili su da protiv putovanja gradonačelika i njegov zamenika nisu, ali jesu protiv putovanja onih koji  "počesto idu po Italijama i Nemačkama i to oni koji nemaju nikakvu poziciju u Gradskoj upravi, nego samo postoji neka emotivna relacija".

 

Odbornici opozicije, iz DS i Pokreta "Dosta je bilo" smatraju da budžet za 2017. godinu nije razvojni, a ni kapitalni, neprecizan i nejasan je programski budžet, da je neralno planiran i teško ostvariv, posebno što je u Valjevu sve manje novca.  

 

Duško Rakić, odbornik DS

Duško Rakić, odbornik DS

Demokrate su kritikovale vlast da "ubira prihode, a nema ideje, viziju, projekte". Kapitalne investicije, niti su nove, niti kapitalne, smatraju odbornici DS-a i nabrajaju već viđene investicije koje su godinama kapitalne. Dodaju da rekonstrukcija zgrade na Desankinom vencu za potrebe Gradske kuće ne može biti kapitalna investicija i ponovo su skrenuli pažnju da je ta zgrada u postupku restitucije.  

Pitaju kada će konačno biti završena škola u Brđanima, šta se dešava sa vodovodom u Kamenici, zašto među kapitalnim projektima nema hale sportova za koju se prethdna vlast zalagala i za koju je do sada utrošeno preko 200 miliona dinara i zbog čega u budžetu nisu planirana sredstva za završetak Gereontološkog centra. Demokrate zmeraju vladajućoj koaliciji i na tome što je u sledećoj godini malo novca izdvojeno za rešavaje problema aerozagađenja, za poljoprivredu, dok je za informisanje opredeljeno svega pet miliona dinara ili samo 0,17 posto budžta.

 

Snežana Spajić,odbornica Pokreta Dosta je bilo

Snežana Spajić,odbornica Pokreta Dosta je bilo

Odbornici Pokreta "Dosta je bilo" smatraju da gradska vlast nema jasan cilj kroz bilo koji program. Kritikovali su što je malo novca izdvojeno za zaštitu životne sredine. Trebalo je bar duplo više, jer je problem zagađenja u Valjevu veliki. Navode da se mnogo novca, preko 110 miliona dinara izdvaja za subvencionisanje javnih preduzeća, mnogo je i za nevaldine organizacije, opet se izdvaja novac za školu u Brđanima, a malo para je planirano za stara lica i za žene u sigurnoj kući.

Odbornici Pokreta "Dosta je bilo" od gradske vlasti su zatražili odgovor na pitanje da li je tačno da će 200 miliona dinara namenjenih za industrijsku zonu, biti potrošeno za kupovinu pljoprivrednog  zemljišta, i to po znatno višoj ceni od realne, koje je u vlasništvu Vidoja Vujića, a on gradu duguje milone za neplaćeni porez.

 

Opozicija je kritikovala vlast koja je ustvrdila da je u ovogodišnjem budžetu ostvaren suficit od 400 miliona dinara, objašnjavajući da to nije suficit nego je to novac koji nije potrošen. Pita šta od planiranog nije realizovano i da li to proizvodi obaveze u sledećoj godini? U obrazloženju budžeta trebalo je reći zbog čega nije potrošeno 400 miliona dinara, a ne hvaliti se suficitom koji to nije, poručuje opozicija gradskoj vlasti.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da je budžet za sledeću godinu "podsticajan za otvaranje radnih mesta, podsticajan je i u oblasti sporta, podsticajan je u oblasti turizma, podsticajan je i za kulturu, jer smo krenuli u realizaciju pozorišta, podsticajan u oblasti školstva, pre svrega u formiranju MIC-a".

 

"Usresređeni smo na projekat puta M4 koji će nas spojiti sa puten ka Čačku i Preljini, usresređeni smo na industrisku zonu. Premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Gorenju je najavio dovođenje investitora koji će otvoriti fabriku za preradu voća i povrća i zaposliće 300-350 radnika i eto odgovora odakle još 1000 zaposlenih. Što se tiče suficita, odgovoriću kratko, tačnio je da je prenesen, ali podsetiću vas da se Kragujevac zadužio. Na primedbu da nemamo viziju, tačno je nemamo viziju jer imamo jasan plani ciljeve", odgovorio je na primedbe opozicije gradonačelnik.

 

Saglasan je da situacija sa aerozagađenjem u gradu nije dobra, ali "Valjevo nije Černobilj", problem zagađenja traje decenijama i "mi ćemo taj problem rešiti". Odgovarajući na pitanje kada će biti završena škola u Brđanima, pručio je da će biti završena u ovoj godini i "upravo otvaranje Međuregionalnog informcionog centra (MIC) daje dodatnu svrhu i značaj otvaranju škole". 

Gradonačelnik nije odgovorio na pitanje da li Grad namerava da 200 miliona dinara potroši za kupovinu poljoprivrednog zemljišta Vidoja Vujića, koji Gradu duguje milione za neplaćeni porez. "Sve kalkulacije koje i kakvo zemljište ćemo kupiti spadaju u neke domene parapsihološke. Kupićemo ono što nam zakon dozvoljava i ono što ćemo po zakonu platiti", bio je kratak, ali ne i konkretan gradonačelnik.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić

 

Za razliku od gradonačelnika, njegov zamenik Dragan Jeremić bio je nešto konretniji odgovarajući na pitanje o kupovini zemljišta za industrijsku zonu.

"Industrijska zona se veže za Stefil, jer tu su daleko manji izdaci. Postoji jasan plan šta će i koje zemljište da se kupi. Ako budemo u prilici da otkupimo parcele u vlasništvu Vujića, one će biti isključivo otkupljivane zato što ta kompanija duguje puno za porez, tako da je to najjeftinije i jedini način da Grad nabavi parcele i istovremeno naplati višegodišnji teško naplativ dug", objasnio je Jeremić.

 

Govoreći o budžetu za sledeću godinu, Jeremić je rekao da budžet nije skup ideja, nego je skup dobro osmišljenih projekata.

 

Objasnio je da je Gereontološi centar državna investicija u nadležnosti Reublike, a ne Grada, hala nije zaboravljena, niti će biti, ali zavisi od Ministarstva sporta, koje finansira samo projekte od nacionalnog značaja. Što se tiče aerozagađenja, to je višegodišnji problem koji ne može biti rešen preko noći, ali neke odluke i pravilnici biće doneti u sledećoj godini, kao i urađena analiza svega što je vezano za kupovinu kotla i rad Toplane. Saglasan je da se škola u Brđanima predugo gradi, ali će biti završena u ovoj godini.

 

"Kapitalne investicije su vredne 560 miliona dinara i to jesu značajna ulaganja i to pre svega u industrijsku zonu, sport, obrazovanje, kulturu, rešavanje problema aerozagađenja grada. Vodovod u Kamenici je problem neznanja i loše projektne dokumentacije, ali i time ćemo se baviti i tražiti odgovore na neka pitanja, ali i odgovorne. Zgrada na Desankinom vencu nije u postupku klasičnog procesa restitucije", rekao je Jeremić.

 

Praćenje sednice iz skupštinskog hola

Praćenje sednice iz skupštinskog hola

Nakon višečasovne rasprave, usvojena je Odluka o budžetu grada Valjeva sa tri zaključka koji su sastavi deo Odluke. Prvi zaključak je da Gradsko veće dostavi izveštaj šta je do sada urađeno na vodovodu u Kamenici, ko su bila odgovorna lica, kao i predlog rešenja, i da se taj materijal pripremi za sednicu Skupštini grada, koja će biti održanaza mesec dana.

 

Drugi zaključak je da se dostavi izveštaj ko je putovao o trošku budžeta, koji su ciljevi i rezultati, kao i troškovi  tih putovanja, i treći zaključak je da se jedna Skupština posveti pitanjima Toplane, ali pre nego što se parlament time bude bavio Gradsko veće mora pripremiti materijal.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 2 sati 57 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 46 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.