Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2017, 08:12

Nastavlja se postupak o rehabilitaciji Kalabića

č: | fb:

Nastavlja se postupak o rehabilitaciji Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini, saopštio je sudija Višeg suda u Valjevu Dragan Obradović uz obrazloženje da je to neophodno zbog dopune dokaznog postupka i razrešenja pojedinih važnih pitanja.

Novo ročište zakazano je za 9. februar do kada bi trebalo da se pribave dopunski podaci Arhiva Jugoslavije, kao i da se sasluša istoričar dr Bojan Dimitrijević

 

Arhiv Jugoslavije sudu treba da dostavi po kojim odlukama Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača je Nikola Kalabić eventualno proglašen za ratnog zločinca i kom nadležnom tužiocu su te odluke bile dostavljene.

 

U kratkom obrazloženju sudija Dragan Obradović je naveo da je zahtev za rehabilitaciju bio podnet povodom postojanja ili nepostojanja bilo kakve presude protiv Kalabića i taj deo priče je u ovom postupku završen i razjašnjen.

 

Međutim nove okolnosti su se pojavile u završnim rečima na ročištu održanom krajem decembra kada se zastupnik Republike Srbije, viši tužilac Dragana Marković, pozvala na uputstvo Apelacionog javnog tužilaštva kojim je obavezana da se protivi rehabilitaciji Nikole Kalabića, jer se on odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati. Zbog tih okolnosti sudija Obradović je, kako je naveo, morao da donese odluku da se postupak  nastavi.

 

Vesna Kalabić i Goran Branković

Vesna Kalabić i Goran Branković (Foto: Kolubarske.rs)

Vesna Kalabić, Nikolina unuka, nezadovoljna odlukom da se postupak nastavi, kratko je rekla da nema komentar, ali se nada da će se sve završiti i da će Nikola Kalabić biti rehabilitovan, jer nije ništa kriv.

Njen punomoćnik, valjevski advokat Goran Branković izjavio je da je odluka očekivana, imajući u vidu kako su se krajem decembra odvijale završne reči u ovom postupku.

"Zaista ne postoje nikakvi dokazi i teško je bilo šta reći dok se ne pribavi to što je traženo iz Arhiva, ako uopšte ti dokumenti i postoje. Nadamo se da će pomoći i svedočenje dr Dimitrijevića", rekao je Goran Branković.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 50 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 5 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 1 komentar

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara