Gradska uprava i Trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradska uprava i Trg (foto: Đorđe Đoković)
13.01.2017, 08:13

U prošloj godini zaposleno 136 radnika u javnom sektoru

č: | fb:

U Vidraku, Vodovodu i Gradskoj upravi u prošloj godini zaposleno je 136 radnika, najviše 89 u Vidraku, i to po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, na određeno vreme zbog povećanog obima posla i na osnovu ugovora o javnim radovima. U Vodovodu je posao na određeno vreme dobilo 26 radnika, dok je u Gradskoj upravi po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova angažovan 21 radnik.

 

Među novozaposlenima nisu oni koji su dobili posao na određeno ili neodređeno u Gradskoj upravi, podatke o tome tek treba da dobijemo. Među novozaposlenima najviše ih je iz SNS-a, značajno manje iz SPS-a, dok su malobrojni oni koji ne pripadaju ni jedoj od vladajućih partija. Među novozaposlenima su i žena funkcionera SNS-a, odbornica i sekretar GrO SNS-a i bivši potpredsednik SNS-a.

 

U Vidraku od početka godine 89 radnika

 

U Vidraku je u prošloj godini angažovano 89 radnika, a samo za četiri meseca, u avgustu, septembru, oktobru i novembru, od imenovanja nove direktorke Slađane Marković (SNS), zaposleno je 22 radnika po osnovu ugovora o radu na određeno vreme, zbog povećanog obima posla. Najviše radnika, njih 67 je angažovano na osnovu ugovora o javnim radovima i to najduže na tri meseca u periodu od januara do juna, i sa njima ugovor nije produžen.

 

12 ugovora je sklopljeno u jednom danu 1. novembra. Od 45 zaposlena radnika, za njih 28 nisu produženi ugovori.

 

Uvidom u ugovore, koje su potpisali angažovani radnici i Vidrak u avgustu, septembru, oktobru i novembru, i uvidom u spisak članova SNS-a, uočljivo je da su među zaposlenima najbrojniji naprednjaci.

 

Odgovarajući po zahtevu Kolubarskih.rs za pristup informacijama od javnog značaja o broju novozaposlenih u Vidraku, direktorka Slađana Marković naglašava da od kada je ona direktor, osim radnog angažovanja po osnovu ugovora o radu na određeno vreme, nije bilo radnog angažovanja po drugim vrstama ugovora.

 

U Vodovodu zaposleno 26 radnika

 

U Vodovodu je, od početka godine do sredine decembra, na određeno vreme zaposlen 21 radnik i još petoro je angažovano na zameni radnika na bolovanju.

 

U odgovoru o broju zaposlenih, koji je Kolubarskim.rs dostavljen krajem novembra iz Vodovoda, a koji je potpisao direktor Đorđe Milanović (SPS), piše da "trenutno nijedno lice nije angažovano po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima i da je radno angažovanje prestalo za osmoro zaposlenih".

 

Od osmoro koji su bili angažovani na povremenim i privremenim poslovima, jedino je posao na određeno vreme dobila Marijana Stanojević, odbornica SNS-a u Skupštini grada i sekretar GrO SNS. Za razliku od Vidraka gde je većina novozaposlenih iz SNS-a, u Vodovodu su naprednjaci u blagoj prednosti u odnosu na socijaliste.

 

U Gradskoj upravi zaposlen 21 radnik

 

U Gradskoj upravi je po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova angažovan 21 radnik, s tim što je do novembra većini istekao ugovor, a obnovljen je za njih osmoro.

 

Među zaposlenima u Gradskoj upravi je i Janko Gagić, bivši direktor Vidraka i bivši potpredsednik GrO SNS, sa kojim su za godinu dana sklopljena dva ugovora, za različite poslove i to u dve gradske uprave, u Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove, a potom i u Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

 

Inače Janku Gagiću, bivšem direktoru Vidraka isplaćeno je 1,6 miliona dinara iz gradske kase, a Slađani Marković, sadašnjoj direktorki Vidraka, isplaćeno je iz budžeta 1,2 miliona dinara. Oni su tužili Grad jer su nezakonito razrešeni sa funkcije direktora (Gagić Vidraka, a Marković Centra za kulturu), tražeći da im se "nadoknadi materijalna šteta koju su pretrpeli zbog nezakonitog rešenja o razrešenju koje je Skupština grada donela ne sednici 28. februara". 

 

Podaci o novozaposlenim radnicima u Vidraku, Vodovodu i Gradskoj upravi su Kolubarskim.rs dostavljeni po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a ne odnose se na decembar, kada je po našim saznanjima bilo novog zapošljavanja posebno u Gradskoj upravi gde su pojedini, kojima je istekao ugovor o privremenim i povremenim poslovima, zaposleni na određeno, pa čak i na neodređeno vreme (uz saglasnost Ministarstva).

 

Uredba o zabrani zapošljavanja

 

Zanimljivo je da su posao u javnim preduzećima i Gradskoj upravi mnogi dobili u godini u kojoj su važile mere štednje, među kojima je jedna od najvažnijih smanjenje broja zaposlenih upravo u javnom sektoru.

 

Premijer Aleksandar Vučić je poručio da neće biti zapošljavanja, posebno ne stranačkog, pa je doneta i uredba o zabrani zapošljavanja, ali koja se odnosi samo na ugovore o radu na neodređeno vreme.

Time su otvorene sve druge mogućnosti da se dođe do posla, poput ugovora na neodređeno vreme i ugovora o povremenim i privremenim poslovima koji u svemu imaju karakter radnog odnosa. Tako su, slučajno ili namerno, date mogućnosti da se zapošljavaju članovi vladajućih stranaka, uz poštovanje vladine uredbe!

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 35 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...