Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Ski staza Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
16.01.2017, 14:13

Na stazi "Crni vrh" juče 350 skijaša

č: | fb:

Na ski stazi "Crni vrh", koja od ove godine ima i sistem za veštačko osnežavanje, juče je bilo 350 skijaša, pretežno iz Valjeva i Beograda. Saglasni su da je staza odlična, dobro pripremljena i idealna za skijanje na jedan dan, i veruju da će "taj jedan dan biti još 20 dana u toku sezone". Neki, tačnije iskusniji skijaši, uz pohvale, žale što staza nije duža. "Zahtevna i crvena jeste, ali je kratka", kažu.

 

Ski staza Crni vrh

Ski staza Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

"Prezadovoljni smo. Baš je zgodno doći na jedan dan. Ujutro ustati, doći na skijanje, uživati a danas smo stvarno uživali, i vratiti se kući", kaže jedna Novosađanka.

 

"Malo je gužva i staza je malo kraća. Bilo bi bolje da je duga bar duplo više, ali dobro. Za ovakvo skijanje i uz ovakve cene, a pritom nam je najbliža, je super", kaže Beograđanin koji je na jednodnevno skijanje došao sa društvom.

Njegov drug ne mari za dužinu staze, kaže da je, uz cenu ski pasa od 1300 dinara, uz jeftino piće i udaljenost od Beograda samo sat i 45 minuta, skijanje na Crnom vrh idealno.

 

Ski staza Crni vrh

Ski staza Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

Menadžer  firme "Divčibare ski resort", kojia gazduje stazom "Crni vrh" Andrija Marjanović kaže da je staza odlično pripremljena i da ima oko 30 centimetara utabanog snega.

 

"S obzirom na to da prirodnog snega nije bilo, nekoliko dana pred početak sezone smo pravili veštački sneg. Nakon toga je pao i prirodni, tako da sada imamo idealnu ploču koju čini pola veštači, pola prirodni sneg", kaže Marjanović.

 

Skijaši poručuju da raduje to što je ski staza "Crni vrh" pokrivena i veštačkim snegom, a to daje mogućnost skijanja nekolko meseci i veruju da će narednih godina biti još staza, da će "turizam procvetati, ali da ne bude urbano kao što je na ostalim planinama". Kažu da je i to čar Divčibara, što ima dosta sačuvane prirode.

 

Cena jednodnevne karte je od 800 do 1.300 dinara, a poludnevne od 600 do 900 dinara. Za ski kartu od šest dana cena se kreće od 4.200 do 6.800 dinara, dok je cena ski pass-a za deset dana u sezoni od 6.000 do 9.800 dinara. Besplatna vožnja važi za decu do 5 godina. Pored skijanja na stazi je otvorena i ski škola, a moguće je i iznajmljivanje opreme, za 500 do 950 dinara.

Radno vreme staze "Crni vrh" na Divčibarama je od 9.00 do 16.00 časova.

 

Ski staza Crni vrh

Ski staza Crni vrh (Foto: Kolubarske.rs)

Stazu Crni vrh na Divčibarama je zakupila valjevska firma "Kej invest nekretnine" i za nepunih godinu dana, od kad je potpisan Ugovor o zakupu sa gradom Valjevom, "Kej invest nekretnine" je ispunila svoje ugovorne obaveze. Uz značajna finansijska ulaganja, tokom godine urađen je kompletan remont žičare, atestiranje sajle, nabavljen je novi tabač za sneg, oprema za bezbednost i signalizaciju, sistem za elektronsko plaćanje karata, urađen je novi prilaz stazi i uveden sistem za veštačko osnežavanje, koji će doprineti boljem kvalitetu skijanja, produženju sezone i većoj atraktivnosti skijališta.

Ski staza Divčibare centar

Ski staza Divčibare centar (Foto: Kolubarske.re)

 

Prošle nedelje puštena je i žičara na ski stazi "Divčibare centar", kod hotela "Pepa", ali se koristi samo polovina staze, s obzirom na to da nije bilo dovoljno snega kako bi za skijanje bila spremna cela staza. Ali i polovina staze je bila dovoljna da najmlađi skijaši, kojih je bilo u najvećem broju, uživaju ovog vikenda u skijanju.

 

Trenutna ili cena dnevnog ski pasa za pola staze je 500 dinara. Nakon otvaranje cele staze dnevni ski pas za odrasle će koštatu 900 dinara, a za decu 500 dinara, dok će cena poludnevnog ski pasa biti 600 dinara.

 

Prema podacima Ministarstva za turizam, Divčibare su po smeštajnim kapacitetima, sadržajima i brojem ostvarenih noćenja u prošloj godini, na četvrtom mestu u Srbiji, iza Kopaonika, Zlatibora i Tare.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 45 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 55 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara