Veljko Uskoković i Anja Simunić  (foto: www.novosti.rs)
Veljko Uskoković i Anja Simunić (foto: www.novosti.rs)
17.01.2017, 08:07

Valjevski gimnazijalci nagrađeni u Francuskoj

č: | fb:

Valjevski gimnazijalci Anja Simunić i Veljko Uskoković nagrađeni su u Francuskoj za najbolje radove na temu o Prvom svetskom ratu, a priznanje im je uručeno proteklog vikenda na velikoj svečanosti u Gradskoj kući Pariza, objavile su Novosti.

 

U tekstu pod naslovom "Gimnazijalci iz Valjeva dobili nagradu u Francuskoj: Bez solunaca ne bi bilo nas", dopisnik Novosti iz Pariza Goran Čvorović piše o uspehu valjevskih gimnazijalaca i boravku u Parizu delegacije Valjeva na poziv francuskog Nacionalno udruženje starih ratnika.

 

"To će nas još više podstaći da nastavimo da se interesujemo za istoriju našeg naroda i veze između Srbije i Francuske", kažu za Novosti jednim glasom Anja i Veljko.

 

Organizator čitave manifestacije bilo je francusko Nacionalno udruženje starih ratnika "Andre Mažino", koje neguje uspomenu na Prvi svetski rat, a na čijem čelu je admiral Anri Lakaj, čiji su otac i ujak učestvovali u proboju Solunskog fronta i koji gaji posebno poštovanje prema srpskog narodu.

 

Udruženje svake godine organizuje studijska putovanja đaka na istorijska mesta i godišnju manifestaciju na kojoj se, posle toga, nagrađuju najbolji radovi, pisani na francuskom jeziku, s utiscima o posećenim svetilištima. Ove godine, pored 15 francuskih škola, učestvovali su i đaci iz Valjevske gimnazije.

"Ovo je prilika da osnažimo prijateljstvo naša dva naroda kovano u ratnim danima", istakao je admiral Lakaj za Novosti.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 4 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...