Mihailo Jokić u poslaničkoj kancelariji (foto: Đorđe Đoković)
Mihailo Jokić u poslaničkoj kancelariji (foto: Đorđe Đoković)
20.01.2017, 08:09

Otvorena poslanička kancelarija, ali još uvek ne i za građane

č: | fb:

U Valjevu je juče otvorena poslanička kancelarija, ali samo na jedan dan ili za slikanje, dok  će zvanično početi sa radom tek za nekoliko dana, o čemu će "građani naknadno biti obavešteni kao i o terminima rada kancelarije".  

 

Poznato je da će poslanička kancelarija postojati da kraja novembra, do kada traje projekat koji realizuju CESID i Nacionalni demokratski institut (NDI) uz podršku USAID, ali ne i kada će početi sa radom.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar objašnjava da kancelarija nije otvorena "zbog tehničkih i administrativnih uslova, kao i zbog zdravstvenih problema asistenkinje koja će raditi u poslaničkoj kancelariji". Nije objasnio zbog čega je bilo važno da se baš 19. januara otvori kancelarija, u kojoj neće biti ni poslanika, ni građana, bar ih neće biti nekoliko dana, a možda i nedelja.

 

Na jučerašnjoj svečanosti otvaranja i obilaska kancelarije, nakon čega je organizovana i zakuska, rečeno je da će u njoj sa građanima razgovarati dva poslanika iz Valjeva, Mihailo Jokić (SNS) i Đorđe Milićević (SPS).

 

Mihailo Jokić u poslaničkoj kancelariji

Mihailo Jokić u poslaničkoj kancelariji (Foto: Đorđe Đoković)

Narodni poslanik Jokić kaže da je bitno da se ostvari kontakt između poslanika i građana, onih koji vode ovaj grad, kao i direktora javnih preduzeća i ustanova.

"Posebno bih izdvojio ovu komunikaciju koju ćemo mi imati sa građanima, koji moraju da shvate da mi, kao narodni poslanici, ne možemo rešavati probleme i ne zamenjujemo institucije sistema. Naša uloga je da pomognemo da se određeni problemi reše i da dajemo određene savete, jednom rečju da pružimo logistiku kada su u pitanju pojedinačni problemi", objasnio je Jokić.

 

On je poručio da će "ukoliko pojedinac definiše problem koji se tiče više građana ili jednog naselja i ako se stvore uslovi, možemo mi poslanici taj problem definisati i postaviti kao poslaničko pitanje direktno na Skupštini, a možemo postaviti i u pisanoj formi". Jokić je dodao da će pomoći i u ostvarivanju kontakata direktora javnih preduzeća sa republičkim institucijama na koje su upućeni.

 

"Naš zajednički interes je da se grad Valjevo što brže razvija. Nikada nema dovoljno sredstava za sve. Oni koji imaju pravu informaciju su uvek u prednosti da dobiju novac u odnosu na one koji kasne", zaključio je poslanik Jokić.

 

Na svečanosti otvaranja poslaničke kancelarije nije bio iz, kako je rečeno, opravdanih razloga narodni poslanik Đorđe Milićević.

 

Poslanička kancelarija u Valjevu je deseta kancelarija koja je otvorena u Srbiji u okviru projekta, koji su pokrenuli 2009. godine Narodna skupština Republike Srbije i Nacionalni demokratski institut (NDI), za komunikaciju poslanika sa građanima na lokalnom nivou.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar objasnio je da poslaničke kancelarije otvaraju CESID i NDI uz podršku USAID, i da imaju nekoliko ciljeva, a prvi i najvažniji je da se poboljša komunikacija između poslanika u Valjevu i građana.

 

"Drugi cilj je da se pokuša izaći u susret nekim problemima sa kojima će ljudi dolaziti, a treći cilj je da se promoviše institucija narodnog poslanika i Narodne skupštine, zato što se tu radi o našim institucijama. Poslanici su izabrani predstavnici i građani imaju pravo da sa njima razgovaraju, da ih pozovu na odgovornost i da poslanici njima izađu u susret", rekao je Klačar i objasnio da će kancelarija funkcionisati po principu sastanaka poslanika sa građanima, a to će sve da se organizuje uz pomoć asistenta, koji će biti na usluzi građanima".

Narodni poslanik Jokić je pojasnio da će u kancelariji "biti zaposlena jedna devojka koja će selektovati pitanja, a mi ćemo biti na rasplaganju i imaćemo komunikaciju sa građanima".

 

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar je naglasio da će rad kancelarije i asistenta finansirati CESID i NDI, dok je Grad obezbedio prostor.

 

Kancelarija narodnih poslanika Mihaila Jokića (SNS) i Đorđa Milićevića (SPS), smeštena je na prvom spratu u Gradskoj upravi i radiće deset sati nedeljno, međutim još uvek nije određeno radno vreme. Poslanik Jokić najavljuje da to može biti od deset do podneva i dodaje da će on u kacnelariji biti petkom, dok će kolega Milićević tek odlučiti kojim danom će biti dostupan građanima.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 38 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...