Ivana Rakić, Milan Mirković, Duško Antonić (foto: Đorđe Đoković)
Ivana Rakić, Milan Mirković, Duško Antonić (foto: Đorđe Đoković)
25.01.2017, 13:47

Prevencija i rano otkrivanje znači izlečenje

č: | fb:

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice traje do 28. januara sa sloganom "Dan za zdravlje", a cilj je podizanje svesti žena o načinima prevencije o toj bolesti od koje se svake godine u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene, dok 482 žene izgube život od te vrste raka.

 

Srbija u Evropi zauzima treće mesto po učestalosti karcinoma grlića materice, ali je prva u Regionu od svih bivših Jugoslovenskih republika, saopšteno je na konferenciji za novinare u valjevskom Domu zdravlja.

 

Dom zdravlja Valjevo jedan je od 17 u Srbiji u kojima se već nekoliko godina sprovode organizovani preventivni pregledi na rak grlića materice i na taj način su deo programa nacionalnog skrininga, koji je počeo 2013. godine.

 

Milan Mirković

Milan Mirković (Foto: Đorđe Đoković)

"Ne možemo se pohvaliti velikim odzivom pacijentkinja na preventivne preglede, ni u vreme od pre sedam godina kada je Dom zdravlja samostalno organizovao skrining, niti u periodu od 2014. do 2016, kadaje počeo nacionalni skrining program u Valjevu. Samo jedna četvrtina žena se odazove na preventivni pregled od ukupnog broja upućenih poziva", kaže načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Milan Mirković.

 

Dr Duško Antonić navodi podatke da je u 2015. i 2016. godini pozvano 11.172 žene na preventivni pregled, a odazvalo se 8.476 žena.

"Dobar nalaz imalo je 2.259 žena, sa pozitivnim nalazom, i to sa blažim stepenom oštećenja, bilo je 315 žena, kod 71 utvrđene su manje promene koje mogu, ukoliko ne budu lečene, da dovedu do karcinoma i sa direktnom predkancerogenom lezijom bilo je 13 žena, što je više nego 2015. godine kada je bilo sedam žena. Kod pregledanih nije utvrđen karcinom, ali nakon dodatnih pregleda kod jedne pacijentkinje otkriven je karcinom u početnoj fazi", kaže dr Duško Antonić.

Duško Antonić

Duško Antonić (Foto: Đorđe Đoković)


U 18 Domova zdravlja u Srbiji u kojima se sprovode organizovani preventivni pregledi na rak grlića materice otkriveno je 150 karcinoma, dok je bilo 3.200 pozitivnih rezultata.

 

Ne postoji tačan podatak koliko se godišnje obavi preventivnih pregleda, niti koliko žena godišnje oboli. "Kada bi se nacionalni skrining temeljio samo na primarnoj zdravstvenoh zaštiti, tačnije da se preventivni pregledi obavljaju samo u Domovima zdravlja, imali bi tačne podatke", rekao je dr Milan Mirković. On je dodao da je, upravo zahvaljujući preventivnim pregledima, u Skandinavskim zemljama rak grlića materice odavno otišao u medicinsku istoriju.

 

Valjevski Dom zdravlja nastavlja sa skriningom i u ovoj godini, tako da će na preventivne preglede biti pozvane žene od 1966. do 1973. godišta.

"U sledećem ciklusu skrininga, koje će organizovati Ministarstvo zdravlja, planirano je da u Srbiji bude 15 centralizovanih laboratorija koje će čitati rezultate. Valjevski Dom zdravlja i služba ginekologije, biće nosioci skrininga za region Šapca, Loznice i Valjeva, i po tome se vidi da je naša služba ozbiljna, uključujući i citološku ordinaciju, i da je dobro opremljena", kaže dr Duško Antonić.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 30 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 20 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.