Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
26.01.2017, 08:02

Funkcioner i članovi SNS dobili stalan i siguran posao

č: | fb:

Potpredsednik valjevskih naprednjaka Borko Aleksić, kao i članovi SNS Zoran Trifunović i Aleksandar Purić dobili su stalan posao u Gradskoj upravi, uprkos zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

 

Borko Aleksić, profesor fizičkog vaspitanja, je kontrolor rasohoda, Purić, diplomirani pravnik, je inspektor za sport, a Trifunović, mašinski inženjer, je IT administrator. To su radna mesta na koja su formalno zasnovali radni odnos. Međutim, Borko Aleksić je šef kabineta gradonačelnika, Zoran Trifunović je načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, a Aleksandar Purić je za sada samo službenik Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove.

 

Profesor fizičkog vaspitanja Borko Aleksić je od juna do početka decembra 2016. godine bio angažovan za obavljanje privremenih i povremenih poslova u Gradskoj upravi i to, kao je precizirano u ugovoru, "da izvrši posao koji se odnosi na proceduru oblika i načina saradnje sa drugim gradovima i pripremi akta za aktivnosti gradonačelnika i zamenika gradonačelnika". Aleksića, koji je angažovan za te poslove, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je predstavljao kao šefa svog kabineta.

 

Po isteku šestomesečnog ugovora Borko Aleksić dobija rešenje o prijemu u radni odnos na neodređeno vreme ili za stalno. U rešenju piše da je "Borko Aleksić, profesor fizičkog vaspitanja zasnovao radni odnos na radnom mestu: poslovi kontrole i rashoda i upravljanja dugom u Odeljenju za finansije". Međutim Aleksić se nije pojavio na svom novom radnom mestu, nego je nastavio da obavlja posao šefa kabineta gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića.

 

Mašinski inženjer Zoran Trifunović je do gašenja Gradske direkcije, 30. novembra, bio v.d. direktora tog javnog preduzeća. U stalni radni odnos za poslove IT administratora u Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda primljen je 30. novembra, a istog dana je postao načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

 

Ovakva "gimnastika" je urađena zbog toga što je Grad Valjevo morao da traži saglasnost od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za novo zapošljavanje radnika, jer je na snazi, glasno propagirana, zabrana zapošljavanja u javnom sektoru! U tom zahtevu je navedeno da su u Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove, upražnjena radna mesta i da je neophodan kontrolor rashoda i IT administrator, kao i da je nakon odlaska radnika u penziju ostalo upražnjeno, a neophodno, radno mesto inspektor za sport.  

 

Ministarstvo je na osnovu takvog zahteva dalo saglasnost da "Grad Valjevo zaposli tri radnika sa visokom stručnom spremom na neodređeno vreme". Saglasnost nije data da se za stalno zaposle šef kabineta gradonačelnika i načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

 

Drugi razlog "gimnastike" je verovatno to da se Aleksiću, Trifunoviću i Puriću, članovima SNS, obezbede stalna radna mesta u Gradskoj upravi bez obzira na to ko će biti na vlasti. Jer u slučaju promene vlasti Aleksić neće biti šef kabineta, ali će biti kontrolor rashoda, a Trifunović će umesto načelnika Odeljenja biti IT administrator.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs Aleksandar Purić je zaposlen u Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove, ali još uvek nije na radnom mestu inspektora za sport. Da je Purić još uvek "neraspoređen" potvrđuje i saopštenje za javnost gradske PR službe o poseti Sloveniji predstavnika Valjeva, gde piše da je u delegaciji, pored načelnika jedne od dve gradske uprave Aleksandra Vujića Subotića i člana Gradskog veća Damjana Cvetkovića, bio i Aleksandar Purić iz Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove. Kako nezvanično saznajemo Aleksandar Purić je viđen na mestu načelnika upravo Gradske uprave iz koje dolazi.

 

Za mesec dana Ministarstvo dalo zeleno svetlo za 52 radnika

 

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru je još uvek na snazi, važi do kraja 2017. godine, ali zapošljavanja su moguća ako Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da saglasnot za prijem u radni odnos na neodređeno vreme.

 

Tako je Ministarstvo u oktobru dalo saglasnost da se zaposli 52 lica, i to najviše u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave – sedam. Pored Valjeva, među gradovima kojima su odobrena nova zapošljavanja, bilo da je reč o lokalnoj upravi ili javnom preduzeću, su Beograd, Novi Sad, Preševo, Aleksinac, Užice, Gornji Milanovac, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Prijepolje i Zemun. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 13 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 7 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara