Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
30.01.2017, 09:59

Nova odluka rešava stare probleme?

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo novu odlku o nagradi Grada Valjeva kojom je povećan broj oblasti sa devet na 14, a pojedine oblasti su razdvojene i drugačije formulisane. Ovom odlukom biće rešeni problemi iz prethodnih godina vezani za dodelu godišnje nagrade, poručuje vlast. 

 

Novina je i to da se godišnja nagrada, koja se dodeljuje svake godine povodom Dana grada 20. marta, može dodeliti posthumno. Odlukom je propisano da se o dodeli nagrada, po predlogu komisije, glasa za svaku oblast posebno, a ne u celini kao što je to bilo predviđeno prethodnom odlukom.

 

U obrazloženju se navodi da su "formulacije sadržane u odluci proistekle iz dosadašnjeg iskustva Komisije za dodelu nagrade sa ciljem da se dosadašnji nedostaci i nedoumice u postupku dodele nagrade otklone".

 

Pored dosadašnjih devet oblasti – privreda; obrazovanje i vaspitanje; stvaralaštvo i postignuća učenika i studenata; nauka, inovacija i pronalazaštvo; urbanizam i arhitektra; medicina i briga o zdravlju; umetnost; kultura i informisanje; sport, dodate su nove, a neke oblasti su razdvojene.

 

Nove oblasti su poljoprivreda, humanost, i čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja. Oblast zaštita životne sredine je izdvojena iz urbanizma i arhitekture, dok je iz oblasti medicina i briga o zdravlju izdvojena kao posebna socijalna zaštita i humanitarni rad.

 

Informisanje i kultura, što je prethodnih godina bilo sporno i izazvalo je brojne polemike, nisu više jedna oblast, nego je kultura pridodata uz oblast umetnost, a informisanje ponovo nije samostalno, nego je ovoj oblasti dodato i društveno angažovanje. Tako su novinari i publicisti dobili konkurenciju u onima koji su društveno angažovani, a nisu novinari.

 

U obrazloženju se navodi da u oblasti informisanja i društvenog angažovanja, nagrada se dodeljuje:

  • za seriju ili više napisa, tv ili radijskih priloga ili emisija, publicističkih radova o temama od značaja za politički, kulturni, privredni i ukupni društveni život u gradu.
  • za izuzetno ostvarenja koja su društveno angažovana, a koja nisu delo novinara ili koja nisu prevashodno namenjena za medijsku eksploataciju, a kojima se pokreću inicijative, sprovodeakcije i slično u oblastima koje su od izuzetnog značaja za najširu društvenu zajednicu.

 

Pored nagrada za 14 oblasti, novom odlukom je propisano da se može dodeliti i specijalna nagrada i to za: životno delo, humanitarni rad i brigu o ljudima i specijalna nagrada za afirmaciju grada.

 

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je podsetio da prethodnih godina "zbog silnih problema" nagrada nije bila dodeljena. On je objasnio da su sada, upravo da bi se izbegli ti problemi, pojedine oblasti razdvojene, jer je "bilo mešanja pojedinih oblasti".

Naveo je da su privreda i poljoprivreda bile u istoj oblasti, tako da "godinama niko iz poljoprivrede nije dobio nagradu nego su uvek dobijali iz privrede".

 

Jeremić je rekao da su razdvojeni kultura i informisanje, ali nije rekao da je informisanju dodato društveno angažovanje.

Tako se može dogoditi da godinama niko iz informisanja ne dobije nagradu, nego da je uvek dobija društveno angažovani pojedinac za "izuzetno ostvarenje, koje nije namenjena za medijsku eksploataciju". (Šta god značila medijska eksploatacija, prim.aut.)

 

Višegodišnji problemi sa nagradama 

 

Nagrade uspešnim pojedincima i organizacijama, povodom Dana grada Valjeva, za 2012. godinu nisu dodeljene zbog nesporazuma u vladajućoj koaliciji. Tada su na vlasti bili demokrate i socijalisti, koji se nisu složili oko kandidata, koje je predložila gradska komisija za dodelu nagrada, tako da su odbornici gradskog parlamenta odlučili da ne prihvate ni jednog od devet predloženih kandidata za nagradu.

Demokrate nisu prihvatile kandidaturu bivšeg gradonačelnika i nekadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića za životno delo, a socijalisti nisu želeli da nagradu dobije novinar Branko Vićentijević, pa je odlučeno da za 2012. godinu niko ne dobije godišnju nagradu Valjeva.

 

Za 2013. godinu konkurs za nagradu nije ni raspisan, nego je odlučeno da povodom obeležavanja Dana grada Valjeva - 20. marta, budu uručene nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola.

 

Za 2014. godinu takođe bez konkursa, a ngrade za Dan grada su dodeljene najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i za šest građana i organizacija.

 

Prošle godine opet problemi prilikom dodele godišnje nagrade za 2015. godinu. Godišnja nagrada nije dodeljena jer su naprednjaci bili protiv toga da za počasnog građanina Valjeva bude izabran smenjeni direktor Instituta "Dedinje" i jedan od vodećih evropskih kardiohirurga dr Boško Đukanović.

Svoje neslaganje sa tim predlogom nisu pokazali glasno i jasno za skupštinskom govornicom nego se nisu pojavili u sali u danu kada je Skupština trebalo da usvoji predoge gradske komisije za godišnje nagrade, tako da nije bilo kvoruma. Odbornici SNS su objasnili da im je "najvažniji posao prikupljanje potpisa za listu SNS - Aleksandar Vučić".

Pošto predlog gradske komisije nije usvojen na sednici Skupštine, Dan Valjeva umesto svečanom akademijom i dodelom nagrada zaslužnim pojedincima i organizacijama obeležen je tako što su uručene nagrade đacima generacije osnovnih i srednjih škola.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 15 sati 48 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 22 sati 44 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara