Registracija Prijava preko FB
Slobodan Ilić i Nenad Mihailović (foto: Kolubarske.rs)
Slobodan Ilić i Nenad Mihailović (foto: Kolubarske.rs)
01.02.2017, 13:45

„Trošenje lokalnih budžeta“ deo programa LOVA

č: | fb:

"Trošenje lokalnih budžeta" naziv je projekta koji će realizovati Centar za održivi lokalni i regionalni razvoj (COR), nepolitička, neprofitna i nevladina organizacija.

 

"Ovaj projekat dovodi u vezi nešto što je sveto trojstvo na lokalnom nivou, a to su strateški planovi, lokalni programski budžeti i završni račun lokalnog budžeta", rekao je profesor dr Slobodan Ilić, kreator projekta.

 

Projekat "Trošenje lokalnih budžeta" je deo programa "Lokalni valjani budžet" (LOVA), koji stručnjaci COR-a realizuju u lokalnim samoupravama, a obuhvata nekoliko oblasti, kao što su programski budžet, finansijsko upravljanje i kontrola, oblast javnih nabavki i planovi kapitalnih ulaganja.

 

Slobodan Ilić

Slobodan Ilić (Foto: Kolubarske.rs)

"Ovaj projekat treba da pokaže da li postoji veza između strateških planova, programskog budžeta i završnog računa lokalnog budžeta. Ali ne samo da to pokaže, s obzirom na to da postoje ozbiljne indikacije da ne postoji ni ozbiljnija veza niti usaglašenost. Cilj ovog projekta nije da dokaže da to ne postoji već da kroz odgovarajuće obuke, javne rasprave i debate, kao i razmene iskustava između stručnjaka koji rade na ovom projektu, ali i onih koji donose odluke i troše javna sredstva, da pokušaju da unaprede taj proces i da u narednom periodu građani osete korist", kaže dr Slobodan Ilić. 


On dodaje da je zabrinjavajuće to što ovakvi projekti, kada su u pitanju planski aspekt i trošenje budžetskih sredstava, počinju da se implementiraju u lokalnim samoupravama tek onda kada revizorski izveštaji pokažu da situacija nije baš najbolja i tek tada neko počne da shvata koliko je bitno da se ovaj proces unapredi.

 

Na pitanje novinara da li ono što je napisano u godišnjem izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) može upućivati i na propuste prilikom trošenja budžetskih sredstava, Ilić odgovara potvrdno.

 

"Najčešći problemi su sa primenom zakona o javnim nabavkama, neadekvatna primena programskog budžeta, koji je u nekim lokalnim samoupravama, ’monstrum budžet’, jer nije ni linijski ni programski, kao i to da trošenje sredstava nije u skladu sa strateškim planovima. Mnogi i nemaju stateške planove ili su im rokovi istekli, a ako nemate ozbiljne planove u kojima su definisani strateški ciljevi ne možete ni da pravilno usmeravate trošenje sredstava. Zanimljiva je situacija i sa kapitalnim ulaganjima, koja se jedne godine pojave kao kapitalna, naredne godine ih nema, pa se posle tri godine ponovo pojave kao kapitalna", kaže Ilić uz zaključak da sve to najblaže rečeno može da se oceni kao neracionalnost u trošenju budžetskih sredstava.

Na konstataciju novinara da su lokanim rukovodstvima mnogo važniji stavovi njihovih partija od zakona, propisa i izveštaja Državne revizorske institucije, uz pitanje da li će kroz ovaj projekat skrenuti pažnju da je zakonsko, racionalno i ekonomsko trošenje budžeta važnije od političke pripadnosti i "slepe partijske poslušnosti", Ilić odgovara da postoje dva aspekta.

 

Ističe drugi a to je da, kada je ova oblast u pitanju, vlada veliko neznanje i navodi konkretan primer. "Još uvek rukovodstva lokalnih samouprava ne shvataju da su interni revizori deo njihovog tima, koji treba da im ukažu na one rizike koji u administraciji loklane samouprave nisu dobro definisani i da to treba da promene, ukoliko žele da ostvare i ekonomske i političke ciljeve", objašnjava Ilić i naglašava da će uvođenje finansijskog upravljanja i kontrole postati jedan od bitnih uslova za dodeljivanje sredstava iz fondova Evropske unije.

 

"Mi kroz ovaj projekat želimo da podižemo nivo znanja i kapacitete, da promenimo tu vrstu svesti i da se shvati da su interna revizija, finansijsko upravljanje i kontrola zapravo alati koji rukovodstvima omogućavaju da donose što bolje odluke i planove. Mi se nećemo baviti političkim aspektom", poručuje koordinator projekta dr Slobodan Ilić.

 

Nenad Mihailović

Nenad Mihailović (Foto: Kolubarske.rs)

Predsednik COR-a, doktorand Nenad Mihailović objašnjava da će na samom početku realizacije projekta "Trošenje lokalnih budžeta" biti urađena analiza trenutnog stanja, odnosno tekućeg stepena povezanosti strateških planova, programskog budžeta i završnog računa budžeta.

 

Planirano je da budu održane javne rasprave, obuke, okrugli stolovi, kao i konkurs za najbolji studentski rad na zadatu temu iz ove oblasti.

"U završnoj fazi realizacije ovog projekta predviđeno je da se izradi i priručnik u kome će biti predstavljeni najbitniji rezultati i saznanja do kojih se došlo kao i preporuke za poboljšanje trenutnog stanja u ovoj oblasti. Ovaj projekat je i odgovor na obaveze koje lokalne samouprave imaju u okviru poglavlja 32, koje se odnose na finansijsku kontrolu, u pregovorima o članstvu sa EU", rekao je Nenad Mihailović.

 

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare projekat "Trošenje lokalnih budžeta" biće realizovan u ovoj godini na teritoriji Kolubarskog okruga uz podršku Vlade SAD.

 

"Korist od realizacije projekta trebalo bi da imaju rukovodstva lokalnih samouprava, članovi gradskih i opštinskih veća, skupštinske komisije, odbornici koji donose odluku o budžetu. Naravno i predstavnici nevladinih organizacije, mediji, ali najviše koristi će imati građani, kao i mladi koji će biti uključeni u realizaciju ovog projekta", poručio je dr Slobodan Ilić.

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Valjevo  (foto: Đorđe Đoković)
Isti iznos kao i za ovu godinu Pre 8 sati

Valjevu "nenamenski" oko 388 miliona dinara

Prema Predlogu zakona o budžetu Republike Srbije, Valjevu će sledeće godine iz republičke kase biti dodeljeno oko 388 miliona dinara nenamenskog transfera, što je identičan iznos koliko je Valjevu...

Kolubarski kej (foto: Đorđe Đoković)
Najtopliji u Srbiji Pre 1 sati 25 minuta

U Valjevu izmeren 21 stepen

Valjevo je danas sa temperaturom od 21 stepen, koliko je izmereno u 13 časova, bilo najtopliji grad u Srbiji. Među temperaturnim rekorderima ovog 12. decembarskog dana su još Loznica i Požega sa 20...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Deda Mraz, predstava, DJ Pre 1 sati 56 minuta

Novogodišnji program za decu i na Divčibarama

Novogodišnji program za decu, pored Valjeva, biće organizovan i na Divčibarama. Tako će gosti Divčibara ove godine po prvi put imati organizovanu novogodišnju zabavu i za decu i za odrasle. Dečji...

Oluja (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Do 15. decembra Pre 4 sati 32 minuta

Prijava štete od olujnog nevremena

Gradska vlast je pozvala sve građane koji su u olujnom nevremenu pretrpeli štetu da najkasnije do 15. decembra prijave štetu. "U noći između 10 i 11. decembra deo teritorije grada Valjeva je...