Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
07.02.2017, 07:57

Prošle godine 798 pacijenata sa malignim promenama

č: | fb:

Najvažnija je prevencija i rano otkrivanje karcinoma. Otkriveni slučajevi koji prethode karcinomu su najbolji rezultat u borbi protiv bolesti, jer na vreme otkrivene promene znače izlečenje, poruka je i valjevskih lekara u danu obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka.

 

Na konferenciji za novinare u Opštoj bolnici u Valjevu saopšteni su podaci da je prošle godine otkriveno 798 slučajeva malignih promena. Najviše pacijenata 462 je iz Valjeva, sa Uba je 89, iz Lajkovca je 64 pacijenta, iz Ljiga je bilo 54, iz Mionice 66, iz Osečine i Pecke 54, dok je iz ostalih zavoda registrovano devet pacienata. Ovo su podaci koji se odnose na Opštu bolnicu Valjevo, međutim obolelih pacijenata iz Kolubarskog okruga bilo je u drugim zdravstvenim centrima.

 

Dr Danijela Pavlović, specijalista socijalne medicine Opšte bolnice u Valjevu, saopštila je podatke da su u prošloj godini najbrojniji bili maligniteti kože 213, zatim digestivnog trakta 185, od toga je na plućima bilo 80, karcinoma dojke 64, maligniteta krvi i limfnih žlezda bilo je 54, ženskog genitalnog trakta 66, od čega grlića materice 30, muškog genitalnog trakta - testisa 47, urinarnog trakta 46, maligniteta usta i ždrela bilo je 11, štitaste žlezde šest i malignitetamozga je bilo pet.

 

"Najmlađi pacijent kod koga je otkrivena maligna promena ima 21 godinu, u pitanju je malignitet krvi, a najmlađ pacijent kod koga je otkrivena maligna promena testisa ima 22 godine. Najstarija pacijentkinja kod koje je otkrivena maligna promena dojke ima 90 godina, najmlađa ima 32 godine, dok najstariji pacijent kod koga je dijagnostifikovan kolorektalni karcinom je star 90 godina, dok najmlađi pacijent ima 33 godine. Najstarija pacijentkinja kod koje je otkriven karcinom grlića materice ima 66, a najmlađa 33 godine", navela je dr Danijela Pavlović.

Dr Vesna Krstevski

Dr Vesna Krstevski (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dr Vesna Krstevski, patolog u Opštoj bolnici, koja je na čelu Društva Srbije za borbu protiv raka-podružnica Valjevo, saopštila je podatak da je prošle godine, u odnosu na 2015. godinu, bilo znatno više slučajeva koji prethode karcinomu i to može da zvuči zastrašujuće, ali je i optimistički jer to znači da se napredovalo u prevenciji.

 

"Kada je u pitanju grlić materice kod 101 pacijentkinje su nađene promene koje direktno prethode karcinomu, što drugim rečima znači da nisu na vreme otkrivene te žene bi obolele od karcinoma u narednih nekolio godina. Kod 297 žena su nađene blage promene u grliću koje mogu da pređu u teže i to su obično kategorije između 20 i 30 godina. Organizovani skrining karcinoma postoji nekoliko godina u Domu zdravlja i najveći broj otkrivenih promena je upravo kod žena koje su prošle skrining u Domu zdravlja. Kada je u pitanju dojka, kod 85 žena u okviru skrininga su otkriveni beningni tumori ili neke promene koje mogu da prethode karcinomu dojke. To je veliki broj, a te žene su hirurški tretirane, tako da su i izlečene. Kada je i u pitanje debelo crevo kod 51 pacijenta su nađene promene koje direktno prethode karcinomu debelog creva", navodi dr  Krstevski.

 

Dr Zoran Živković, lekar specijalista Odeljenja onkologije, skreće pažnju da je kancer i danas jedan od vodećih uzroka oboljevnja i umiranja u celom svetu.

 

"Prema podacima koje je iznela Svetska zdravstvena organizacija danas u svetu sa rakom živi oko 24,6 miliona ljudi. U Srbiji je rak najčešće drugi uzrok smrti, procena je da u našoj zemlji svake godine oboli oko 32.000, a da 19.000 osoba umire od maligniteta. Smrtnost u Srbiji od malignih bolesti je oko 19 posto, dok je u Opštoj bolnici u Valjevu smrtnost oko 22 posto. Ovom problemu se suprostavlja oko 25.000 lekara, 55.000 sestara, a budžet za zdravstvo iznosi oko 570 evra godišnje po glavi stanovnika", naglasio je dr Živković.

Dodaje da je kancer dojke vodeći maligni tumor po učestalosti sa stopom oboljevanja od 4000 novoobolelih godišnje, a vodeći je i po smrtnosti sa učešćem od oko 18 posto.

 

Opšta bolnica Valjevo ima stručne i posvećene kadrove koji su spremni da se nose sa svim izazovima, opremljena je i savremenim aparatima za dijagnostiku, ali je problem to što u Opštoj bolnici postoji samo jedan kolonoskop, što je nedovoljno i za skrining i za redovan program. Ima obećanja i najava da će biti obezbeđen još jedan što bi značajno olakšalo rad, kažu valjevski lekari.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 32 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 27 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...