Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2017, 10:04

Pitanje Sigurne kuće biće rešeno narednih dana

č: | fb:

Odbornici opozicije kritikovali su vlast zbog zatvaranja Sigurne kuće u Valjevu, a gradonačelnik Slobodan Gvozdenović njihovu diskusiju ocenio da je na nivou petog razreda osnovne škole. Narednih dana biće rešeno pitanje Sigurne kuće, poručeno na sednici Skupštine grada.

 

Sigurna kuća ne radi već dva meseca jer ne ispunjava standarde koje je propisalo Ministarstvo rada i socijalne politike. Pored toga što nema dovoljno radnika problem je i to što Sigurna kuća, koja je u Valjevu zapravo stan od 35 kvadrata, ne može biti u okviru stambene zgrade nego treba da bude zasebna kuća.

 

V.d. zamenika načelnika Gradske uprave Jelica Stojanović je rekla da Sigurna kuća nije zatvorena zbog nečije nebrige i nemara, nego zbog izmene propisa i standarda, i poručila da će pitanje Sigurne kuće biti rešeno narednih dana.

 

Odbornici opozicije, Demokratske stranke i Pokreta "Dosta je bilo", smatraju da gradsko rukovodstvo nije reagovalo na vreme i da se zbog takvog odnosa vlasti došlo u situaciju da Sigurna kuća bude zatvorena jer ne ispunjava standarde koje traži Ministarstvo rada i socijalne politike.

"Znalo sa ranije da objekat nije adekvatan i da nema dovoljno stučnog kadra, licenciranih radnika, zbog čega to nije rešeno na vreme, nego je to sada opravdanje za ukidanje Sigurne kuće", rekla je odbornica Pokreta "Dosta je bilo" Snežana Spajić.

 

Odbornici DS su podsetili da je Sigurna kuća otvorena 2012. godine i da je pružila utočište mnogim ženama žrtvama porodičnog nasilja, koje je iz godine u godinu sve češće a žrtve nasilja sve brojnije, i da je sramota to što je Grad dozvolio da se zatvori Sigurna kuća. Oni su predložili da se ubuduće prati pravna procedura i na vreme reaguje, kako ne bi došli pred svršen čin. Takođe su predložili da Grad novac od prodaje tri objekta uloži u kupovinu adekvatnog prostora za Sigurnu kuću.

 

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je odbornicima DS i "Dosta je bilo" zamerio to što "daju jeftine definicije svih problema, a onda lutaju u dijagnozi" i dodao da je "diskusija opozicije na nivou petog razreda osnovne škole, kada osnovcima zadaju da napišu temu - dan proleća ili moja mama".

Međutim u svojoj diskusiji gradonačelnik nije govorio o onome što je nadležnost Grada, o tome kako će ponovo otvoriti Sigurnu kuću, nego je tražio da sud adekvatnije kažnjava nasilnike, a tužilaštvu preporučio da se edukuje.

 

"Mnogi gradovi u Srbiji nemaju Sigurnu kuću. Ja ću posle, čim se završi ova tačka dnevnog reda, pozvati direktorku da dođe kod mene da vidim dokle je to stiglo. Ali kada govorite o nasilju morate da shvatite da nije nasilje samo nasilje u porodici i nasilje nad ženama. Postoje i drugi oblici nasilja koji moraju biti daleko adekvatnije rešeni kada dođu na sud. Mi moramo apelovati na sudske organe, na one koji moraju nasilnike adekvatno kazniti, da oni svoj posao rade kako treba, ali i da tužioci prođu edukaciju kako optužnica protiv nasilnika ne bi pala kao gnjila kruška kada dođe na sud", rekao je gradonačelnik uz zaključak da i "Centar za socijalni rad svakako mora preventivno delovati u onim oblastima koje su zakonom definisane".

 

Katarina Vlajković

Katarina Vlajković (Foto: Đorđe Đoković)

Direktorka Centra za socijalni rad Katarina Vlajković je rekla da u Centru nema dovoljno radnika i objasnila da su oni koji su imali licence otišli u penziju, a da na njihovo mesto niko nije primljen jer je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

 

"Za rad u Sigurnoj kući je potrebno pet sručnih radnika i dva saradnika i mi smo, zajedno sa Gradskom upravom, zatražili od ministarstava dozvolu za angažovanje novih radnika. Svi naši zaposleni poseduju licencu, međutim problem mogu biti nakanadno primljeni radnici koji tek nakon godinu dana rada u Centru i polaganja ispita mogu dobiti licencu", rekla je Vlajković. Dodala je da je prostor za Sigurnu kuću najmanji problem i da se već traži objekat koji će ispuniti standarde.

 

Naglasila je da se Centar za socijalni rad i gradsko ruokovodstvo Sigurnom kućom bave od trenutka kada je dobijeno obaveštenje od Ministarstva rada i socijalne politike da je prekinut postupak za licenciranje zbog toga što Sigurna kuća u Valjevu nema adekvatan prostor i dovoljan broj zaposlenih.

 

V.d. zamenika načelnika jedne od dve gradske uprave Jelica Stojanović je saopštila podatak da je od 360 dana prošle godine Sigurna kuća u Valjevu bila iskorišćena samo 90 dana, "što govori o tome da li u Valjevu ima ili nema nasilnika".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 17 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 13 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara