Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
13.02.2017, 10:04

NSZ ispravno isplaćivala naknadu

č: | fb:

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je zakonito i ispravno obračunavala i isplaćivala novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, saopšteno je iz Nacinalne službe.

 

U saopštenju se navodi da je Vrhovni kasacioni sud objavio pravno shvatanje Građanskog odeljenja ovog suda, zauzeto na sednici održanoj 23.01.2017. godine, po kome su novčane naknade za nezaposlene ispravno obračunate i isplaćene.

 

"Podsećamo da je pokrenuto više desetina hiljada sudskih sporova za naknadu štete zbog navodno manje isplaćene novčane naknade i da su sudovi u više od 10.000 predmeta presudili u korist stranaka. Zbog takve presude isplaćen je enormni iznos iz budžeta Republike Srbije, a najveći deo ovih sredstava odnosio se na advokatske i troškove veštačenja, a najmanje na ime isplate razlike navodno manje isplaćene novčane naknade korisnicima. Izražavamo uverenje da će sudovi u najkraćem roku uskladiti svoju praksu sa pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda. Takođe pozivamo  korisnike novčane naknade da imaju u vidu navedeni pravni stav najvišeg suda u državi kada se budu eventualno odlučivali da prihvate pozive i predloge brojnih advokata da pokrenu sudske postupke protiv Nacionalne službe za zapošljavanje", navodi se u saopštenju.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje razmotriće mogućnost obeštećenja od lica koja su se na ovaj način naplatila, a putem obnove svih sudskih postupaka u kojima je nezakonito presuđeno i isplaćena razlika novčane naknade.

 

Građani tužili NSZ

 

Podsećamo, oko 36.000 građana tužilo je Nacionalnu službu za zapošljavanje tražeći naknadu štete jer im je "biro" isplaćivao manje nadoknade.

Svi građani kojima je prestao radni odnos, a pritom su radili najmanje godinu dana, po Zakonu imaju pravo na novčanu nadoknadu koju im NSZ jednom mesečno isplaćuje. Njen iznos ne može biti niži od 80 odsto niti viši od 160 procenata od minimalne zarade.

Nacionalna služba za zapošljavanje je svima pogrešno obračunavala naknade i isplaćivala manje, tvrdili su građani koji su prošle godine tužili NSZ.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 34 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 11 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara