Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
22.02.2017, 11:35

Vidrak šalje opomene pred utuženje

č: | fb:

Građani, privreda i ustanove JKP "Vidrak" duguju preko 85 miliona dinara, od čega je dug građana oko 61 milion dinara. U odnosu na 2014. godinu dug je manji za oko pet miliona dinara. Opšta bolnica je i dalje najveći dužnik sa tri miliona neplaćenih računa, ali je u odnosu na 2014. dug smanjila za 2,5 miliona dinara.

 

Procenat naplate u januaru bio je čak 80 posto.

 

Na spisku najvećih dužnika, pored Opšte bolnice, su JKP "Čistoća" iz Mionice, preduzeća iz sistema "Vujić" - Sloga i Divčibare. Ostali dužnici ne prelaze sumu od pola miliona dinara i ti dugovi su, kako kažu u "Vidraku", naplativi. Što setiče građana, najveći dug, bez kamate, iznosi 20.000 dinara i takvih dužnika je nekoliko, a radi se o objektima površine peko 100 kvadrata.

 

Zbog milionskog duga "Vidrak" je na adrese dužnika, bez obzira na visinu računa, počeo da šalje opomene.

 

"Opomene šaljemo posle šestog neplaćenog računa i ukoliko ni nakon opomene dužnici ne izmire svoje obaveze, sledi tužba. Primorani smo da šaljemo opomene, pa i da tužimo, s obzirom na to da dugovi za komunalne usluge za građane zastarevaju nakon godinu dana, dok je zastarelost za pravna lica dve godine. Moram reći da opomene daju rezultat, jer mnogi, kad im stigne opomene, svoje obaveze izmiri pre utuženja. Ukoliko dođe do tužbe i naplate duga preko izvršitelja dužnika će to koštati čak šest puta više nego da je na vreme izmirio svoje obaveze", kaže direktorka Vidraka Slađana Marković.

Slađana Marković

Slađana Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

U 2016. godini ostvarena veća dobit u odnosu na planiranu

 

Prošle godine ostvarena je dobit od 13 miliona dinara, što je čak deset miliona dinara više od planirane. Direktorka Vidraka Slađana Marković kaže da je u kasi ostalo više novca jer se na mnogim poljima štedelo.

 

"Osim što je potrošeno manje novca za gorivo, uštedeli smo i prilikom kupovine opreme za koju je bilo planirano mnogo više novca nego što je ta oprema plaćena. Prihodi Vidraka su povećani i zahvaljujući rekordnoj naplati zakupa grobnih mesta, a to smo uspeli zahvaljujući opomenama koje smo, nakon nekoliko godina pauze, ponovo počeli da šaljemo neredovnim platišama", kaže direktorka.

 

Najavljuje da će novac biti investiran u opremu i to, pre svega, u kupovinu vozila koja su u Vidraku stara nekoliko desetina godina.

 

"Prošle godine je Grad kupio jedno vozilo-smećar zapremine sedam kubika. Planiramo da u ovoj godini obnovimo vozni park, i to ne samo kupovinom većeg kamiona smećara, nego ćemo nabaviti čistilicu i cisternu", kaže Slađana Marković.

Dodaje da će već na proleće, sa prvim sunčanim danima, biti zamenjeno preko 60 kontejnera u gradu, kao i sve đubrijere koje su postavljene na trotoarima u centralnim gradskim ulicama.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 46 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 45 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...