Psi u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
Psi u Knez Miloševoj (foto: Đorđe Đoković)
22.02.2017, 14:33

Naknada štete zbog ujeda pasa lutalica u Valjevu kao u Beogradu

č: | fb:

Grad Valjevo je u prošloj godini isplatio 23,7 miliona dinara za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica, što u velikoj meri opterećuje gradsku kasu. Ako se naš grad uporedi sa Beogradom koji je u prošloj godini isplatio 24 miliona dinara, opravdano se sumnja da mnogi u Valjevu podnose lažne prijave i da su brojne zloupotrebe.

 

Odbornik u Skupštini grada i predsednik Komisije za utvrđivanje osnova i visine naknade štete nastale usled ujeda pasa lutalica Milan Gajić siguran je da ima zloupotrebe i veruje da će biti manje nakon što je usvojena nova Odluka o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda pasa lutalica, koja propisuje i fotografisanje mesta ujeda.

Gajić navodi podatak da je od 1. avgusta, od kada je predsednik Komisije, do sada bilo 132 zahteva građana za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica, od čega su 83 zahteva pozitivno rešena, dok su ostali bili neosnovani.

"Komisija ima za cilj da spreči zloupotrebu, a ne da ošteti nekoga", rekao je Milan Gajić, koji je učestvovao na nedavno održanom okruglom stolu u Beogradu upravo na temu odštetni zahtevi, efekti na budžet i sprečavanje zloupotreba.

 

Milan Gajić

Milan Gajić (Foto: Đorđe Đoković)

Okrugli sto, koji su organizovali NALED i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, bio je posvećen rešavanju problema zloupotreba podnosioca odštetnih zahteva za naknadu štete prouzrokovane napadom napuštenih životinja, a pre svega ujeda pasa lutalica na javnoj površini.

Kako se navodi u saopštenju Odseka za informisanje, sa pravilnikom grada Valjeva upoznale su se i druge lokalne samouprave, a državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da je pravilnik izuzetno koristan i dobar, kao i to da može da bude podložan izmenama, a jedna od novina, koja će verovatno zaživeti nakon dogovora sa nadležnima u Ministarstvu, je i uzimanje brisa iz rane ujeda.

 

Prema procenama NALED-a u poslednje tri godine iz lokalnih budžeta je isplaćeno preko milijardu dinara na ime odštetnih zahteva što predstavlja veliko opterećenje, a poseban problem predstavljaju zloupotrebe i lažne prijave.

 

Iskustva svih lokalnih samouprava, bez obzira na njihovu veličinu, su slična i zaključak okruglog stola je da postoje dva aspekta problema, prvi jeste sprečavanje zloupotreba, ali još veći je sistemsko rešenje sklanjanja napuštenih životinja sa ulica i javnih površina. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 1 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 12 sati 11 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara