Klizalište na platou Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Klizalište na platou Centra za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
23.02.2017, 08:01

Klizalište primer nepoštovanja zakona, samovolje i bahatosti gradske vlasti

č: | fb:

Klizalište u Valjevu otvoreno je 29. decembra u okviru novogodišnjeg programa i trebalo je da radi do 15. januara, što je bilo ugovoreno po tenderu koji je raspisan za organizaciju novogodišnjeg programa.

 

Tada je načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić rekao da su za učenike obezbeđeni besplatni termini koje će Grad platiti 400.000 dinara. Ispostavilo se da klizanje jeste besplatno, ali samo za one koji imaju klizaljke, dok su svi ostali plaćali 150 dinara iznajmljivanje opreme, koliko inače košta i karta za klizanje i klizaljke. Na klizalištu, koje je bilo postavljeno na platou Centra za kulturu, prema rečima zaposlenih, dnevno je bilo u proseku 300 Valjevaca svih uzrasta.

Beogradska firma   koja se bavi iznajmljivanjem i montažom klizališta, za 16 dana rada klizališta u Valjevu zaradila je 400.000 dinara iz gradske kase za "besplatne termine" i još najmanje 600.000 dinara od plaćenih termina.

 

Dogovor dva čoveka

 

Zbog "uspešne sezone i Valjevaca koji vole klizanje", ali i zbog prihoda od miliona dinara za samo 16 dana, iz beogradske firme su odlučili da gradskom rukovodstvu ponude produžetak saradnje i posle 15. januara, kako je bilo ugovoreno po tenderu koji je raspisan za organizaciju novogodišnjeg programa, i da klizalište radi još mesec dana.

 

Prema saznanjima Kolubarskih.rs iz izvora bliskih gradskoj vlasti, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je prihvatio "poslovnu ponudu" predstavnika beogradske firme da klizalište bude otvoreno do kraja februara, i obećao da će Grad produženje "uspešne sezone" platiti 600.000 dinara.

 

Rezultat dogovora dva čoveka je ugovor koji su 17. januara potpisali predstavnici Grada i "Gemtehnika", u kome piše da će klizalište biti postavljeno od 18. januara do 20. februara i da će Grad za tu uslugu platiti, koliko je beogradska firma tražila a gradonačelnik obećao, 600.000 dinara.

 

Time je gradska vlast prekršila zakon. Neznanje, samovolja, korupcija?

 

Grad je, po Zakonu o javnim nabavkama, bio u obavezi da raspiše javnu nabavku za posao postavljanja klizališta za koji će iz budžeta biti izdvojeno 600.000 dinara. 

 

Odgovarajući na pitanje zbog čega nije ispoštovan zakon i raspisana javna nabavka, v.d. pomoćnika načelnika jedne od dve gradske uprave Jelica Stojanović, koja je potpisala ugovor, kaže da je "dozvoljeno da se do 600.000 dinara zaključi ugovor bez javne nabavke". Kada smo citirali Zakon o javnim nabavkama da su javne nabavke male vrednosti one čije se procenjene vrednosti kreću od 500.000 do 5.000.000 dinara, rečeno nam je da ćemo odgovor dobiti "nakon što se sve isproverava".

 

Do odgovora i ugovora preko poverenika


Kolubarske.rs su krajem januara zatražile od gradonačelnika odgovore na nekoliko pitanja.

"S obzirom na to da je klizalište u Valjevu trebalo da bude otvoreno do 15. januara, a danas je 23. januar a klizalište još uvek radi, da li to znači da je rok produžen? Ako jeste, do kada će biti otvoreno klizalište u Valjevu? Sa kojom firmom i kada je potpisan ugovor, i ko je doneo odluku da se produži korišćenje ili zakup klizališta u Valjevu? Ukoliko je ugovor potpisan, koji su uslovi, da li Grad plaća klizalište, ako plaća koliko, ili vlasnik klizališta plaća Gradu korišćenje javne površine - gradskog zemljišta", pisalo je u dopisu koji su Kolubarske.rs uputile gradonačelniku. 

 

Na ova pitanja gradonačelnik nije odgovorio, ali je valjevskim medijima 25. januara Odsek za informisanje poslao saopštenje u kome piše da će "u Valjevu klizalište raditi do kraja februara, ukoliko vremenski uslovi dozvole, i da je Grad budžetom opredelio 600.000 dinara u 2017. godini za klizalište".

 

S obzirom na to da nismo dobili odgovore, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražili smo na uvid ugovor o zakupu ili korišćenju klizališta. U ugovoru piše da će klizalište biti postavljeno do 20. februara, a ne do kraja februara, kako piše u saopštenju Odseka za informisanje.

U ugovoru piše da će 600.000 dinara beogradskoj firmi biti uplaćeno u roku od tri dana od dana dostavljene fakture i da će se "plaćanje izvršiti sa pozicije – usluge po ugovoru – Kancelarija za mlade", što znači da u budžetu za 2017. nije planirano 600.000 dinara za klizalište, kako piše u saopštenju Odseka za informisanje.

 

Klizalište postavljeno bez rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture

 

Firma koja je pre nekoliko godina postavila klizalište na platou Centra za kulturu Gradu je platila 100.000 dinara zakup javne površine. Pored toga bila je u obavezi da od Zavoda za zaštitu spomenika kulture dobije uslove za korišćenje zaštićene zone, tačnije rešenje o merama tehničke zaštite, za koje je plaćena odgovarajuća taksa.

 

Kako nam je potvrđeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, za klizalište koje je krajem prošle godine postavljeno na platou Centra za kulturu niko nije tražio uslove i rešenje o merama tehničke zaštite, a na to su po zakonu bili u obavezi.

 

 

 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 27 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...