Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2017, 08:13

Direktorka Arhiva supruga člana Gradskog veća?

č: | fb:

Za vršioca dužnosti Međuopštinskog istorijskog arhiva u Valjevu biće imenovana Bojana Savčić, supruga plaćenog člana Gradskog veća Andre Savčića (SNS), saznaju Kolubarske.rs. Bojana Savčić je trenutno zaposlena na mestu referenta ili sekretarice direktora Službe za katastar nepokretnosti u Valjevu.

 

Aktuelna direktorka Arhiva Snežana Radić u junu odlazi u penziju, a do raspisivanja konkursa za izbor njenog naslednika, gradsko rukovodstvo je odlučilo da za vršioca dužnosti imenuje Bojanu Savčić. Dogovor je, kako saznaju Kolubarske.rs iz izvora bliskih vlasti, da Snežana Radić podnese ostavku na funkciju direktora Arhiva pre odlaska u penziju, kako bi na njeno mesto već u martu bila imenovana Bojana Savčić.

 

U skladu sa tom odlukom, hitno je promenjen Statut Međuopštinskog istorijskog arhiva, koji je pretrpeo izmene i dopune upravo u delu koji se odnosi na izbor direktora i izbor vršioca dužnosti direktora Ustanove. U obrazloženju je navedeno da se to čini kako bi Statut bio usklađen sa Zakonom o kulturi. 

 

Izmene u (ne) skladu sa Zakonom o kulturi na hitnoj sednici Upravnog odbora

 

Izmene i dopune Statuta Međuopštinskog istorijskog arhiva usvojio je Upravni odbor na sednici održanoj 20. februara, kojoj je od devet članova prisustvovalo četiri, dok su ostali, kako navodi izvor Kolubarskih.rs, za promene Statuta glasali telefonom.

 

U pozivu za održavanje sednice Upravnog odbora, čiji je predsednik Vinka Spajić, naznačeno je da će pod tačkom jedan biti razmatran finansijski izveštaj, pod tačkom dva plan poslovanja za 2017. godinu, zatim izveštaj o radu, dok je poslednja tačka razno u okviru koje je odluka o povećanju plate direktorki i promena Statuta, najvažnijeg akta Ustanove.

 

Tako su prisutni članovi Upravnog odbora pod tačkom razno usvojili Odluku o izmenama i dopunama Odluke Statuta, koja nije usklađena sa Zakonom o kulturi, kako je obrazloženo, nego je čak suprotna Zakonu o kulturi.

 

Naime, član 22. Statuta, kojim se određuju uslovi za izbor direktora Arhiva, u prvom stavu je promenjen tako da umesto tri godine radnog iskustva na poslovima iz oblasti kulture i položen arhivistički ispit, piše najmnaje pet godina radnog iskustva na poslovima iz oblasti kulture.

 

Ova promena je obrazložena usaglašavanjem sa članom 36. Zakona o kulturi u kome piše da kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci (a ne na poslovima iz oblasti kulture, kako piše u promenjenom Statutu Arhiva). Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrđuju se Statutom ustanove. Kandidat za direktora dužan je da predloži program rada i razvoja ustanove, kao sastavni deo konkursne dokumentacije, navodi se u čalnu 36. Zakona o kulturi.

 

Upravni odbor Arhiva menjao je i član 23. Statuta koji se odnosi na imenovanje vršioca dužnosti. U prvobitnom Statutu piše da Skupština grada Valjeva može imenovati vršioca dužnosti direktora Arhiva bez prethodno sprovedenog javnog konkursa u slučaju kada direktoru prestane dužnost pre isteka mandata, odnosno  kada javni konkurs za direktora nije uspeo. Vršilac dužnosti direktora može obavljati tu funkciju najduže jednu godinu.

 

U novom Statutu piše sve to, ali je dodato i da vršilac dužnosti mora da ispunjava uslove za izbor kandidata za direktora iz člana 22. stav 3. ovog Statuta.

Međutim, u članu 22. dopunjenog Statuta, koji je usvojio Upravni odbor na hitnoj sednici prošlog ponedeljka, ne postoji stav 3, otuda je nejasno koji su to uslovi koje mora da ispunjava kandidat za izbor direktora?

 

Direktorska fotelja Arhiva mesto za prijatelje, rođake, kumove...?

 

Pre više od dve decenije ili pre ere partijskog udomljavanja i prijateljsko-rođačko-kumovskog izbora direktora, na čelu Međuopštinskog istorijskog arhiva bili su ljudi od struke, ugleda i sa iskustvom, poput istoričara Mila Mitrašinovića i istoričara Milana Tripkovića.

 

Potom su, kako tvrde sagovornici Kolubarskih.rs, na "preporuku" Milorada Ilića (SPS), nekadašnjeg predsednika Opštine a danas predsednika Skupštine grada, za direktora Arhiva izabrani profesor književnosti Aleksa Tomić, koji je bio direktor 12 godina, i politikolog, profesor marksizma Snežana Radić, aktuelna direktorka.

 

U periodu posle dvehiljadite, jedno kraće vreme na čelu Arhiva bila je Stanojka Minić, koja je završila FON, kao kadar GG Pobeda, a samo tri meseca direktor Arhiva je bio istoričar Milorad Nestorović.

 

Sada, prema saznanjima Kolubarskih.rs iz izvora bliskih vlasti, Bojana Savčić osim što je supruga plaćenog člana Gradskog veća, na mesto v.d. direktora dolazi po "preporuci" narodnog poslanika Mihaila Jokića (SNS).

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 8 sati 8 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 8 sati 9 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara