Novi skener (foto: Đorđe Đoković)
Novi skener (foto: Đorđe Đoković)
28.02.2017, 15:04

U Bolnicu stigao novi skener

č: | fb:

Skener vredan 45 miliona dinara, čiju nabavku je finansiralo Ministarstvo zdravlja, stigao je u Opštu bolnicu gde je u toku montiranje ovog dijagnostičkog aparata. Kako je saopšteno iz Opšte bolnice to je povod sutrašnje posete ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Skener, koji je kupljen pre 12 godina, od 2014. je radio u havarijskom režimu, a početkom jula prošle godine je prestao da radi, tako da su pacijenti upućivani na dijagnostičke preglede u Beograd i Šabac. Na tom skeneru je obavljeno oko 90.000 pregleda.

 

Kako je saopšteno iz Opšpte bolnice početkom novembra prošle godine potpisan je ugovor sa firmom "Beolaser", koja je zastupnik i distributer Toshiba medical systems, koja je dobila na tenderu posao nabavke novog skenera, a isporučen je prošlog petka Opštoj bolnici.

 

U pitanju je 80 slajsni skener sa savremenim programima koji omogućuju, pored dosadašnje dijagnostike, i druge usluge. Pre svega novi CT sadrži angio program, a moguće je i praćenje nodusa kod plućnih oboljenja. Ono što je za pacijente izuzetno značajno jeste vremensko skraćenje pregleda, kao i smanjanje količine kontrasta koji je kod pojedinih pregleda neophodno dati. Savremeni skener beleži i do 40 posto umanjenu dozu zračenja prilikom snimanja.

 

Ovo će biti jedan od najsavremenijih uređaja u regionu. Zbog mogućnosti koje ovaj aparat nudi sigurno će se i broj procedura povećati. Ono što je za pacijente važno jeste da je tehnika napredovala i da je doza zračenja pri ovoj dijagnostici minimalna. Tačan datum početka rada novog skenera biće naknadno objavlje, navodi se u saopštenu iz Opšte bolnice.  

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 5 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...