Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
Osnovni sud (foto: Đorđe Đoković)
01.03.2017, 08:07

Sledi novo ročište, da li i superveštačenje?

č: | fb:

Veštačenje Odbora za sudsko-medicinska veštačenja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu pokazalo je da ginekolog dr Slobodan Gvozdenović, aktuelni gradonačelnik Valjeva, nije kriv za smrt nerođene bebe Ivane i Saše Katića iz sela Kožuar kod Uba, prenose mediji.

 

Na osnovu nalaza patologa dr Dušana Laloševića novosadski Sudsko-medicinski odbor je utvrdio da je uzrok smrti novorođenčeta Ivane Katić upala pluća.

 

"Odbor za sudsko-medicinska veštačenja smatra da ranije završavanje porođaja ne bi imalo bolji ishod po novorođenče, pa iz toga proizilazi činjenica da se ne može dovesti u direktnu vezu smrt novorođenčeta sa načinom i vremenom završavanja porođaja", stoji u izveštaju novosadskih veštaka.

 

Prema pisanju medija Ivana i Saša Katić ogorčeni su ovakvim nalazom.

"Sudsko-medicinski odbor u Beogradu koji čini devet lekara dao je mišljenje da je ginekolog odgovoran, a sada, skoro deset godina kasnije, četiri lekara iz Novog Sada kažu suprotno i isključuju njegovu krivicu. Ne priznajemo to, tražićemo nezavisno veštačenje u inostranstvu", poručili su Katići.

 

Prethodno veštačenje, koje je uradio Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu, a na osnovu kojeg je protiv dr Slobodana Gvozdenovića podignuta optužnica, utvrdilo je da je 24. januara 2007. godine "novorođenče umrlo zbog nemara lekara, udisanjem plodove vode", kao i "da bi se beba rodila živa da je carski rez urađen pet sati ranije".

 

Umesto veštačenja u Beogradu, veštačenje u Novom Sadu

 

U Osnovnom sudu u Valjevu, pred sudijom Brankom Marković, 10. marta prošle godine na ponovljenom suđenju dr Slobodanu Gvozdenoviću optuženom za "teško delo protiv zdravlja ljudi", Sud je prihvatio zahtev odbrane okrivljenog dr Gvozdenovića za novim veštačenjem Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu u kojem bi bili drugi lekari u odnosu na prethodni sastav, kao i to da među članovima Sudsko-medicinskog odbora bude više ginekologa nego što ih je bilo ranije, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Međutim, novo veštačenje nije uradio Sudsko-medicinski odbor Medicinskkog fakulteta u Beogradu, nego je to obavio Odbor za sudsko-medicinska veštačenja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Nepoznato je kada je i zbog čega promenjena odluka Suda da se umesto u  Beogradu, veštačenje obavi u Novom Sadu?

 

Nastavak suđenja dr Slobodanu Gvozdenoviću zakazan je za 15. mart

 

S obzirom na to da u predmetu protiv dr Slobodana Gvozdenovića postoje dva suprostavljena veštačenja, prema mišljenju stručnjaka pravne struke sagovornika Kolubarskih.rs, na sledećem ročištu može doći do usaglšavanja veštačenja Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu i Odbora za sudsko-medicinska veštačenja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ili, ukolio svako ostane pri svom izveštaju, Sud može zahtevati superveštačenje.

 

Podsećamo, optužnica tereti ginekologa dr Slobodana Gvozdenovića da je u noći između 23. i 24. januara 2007. godine u valjevskoj bolnici nesavesno postupao prilikom porođaja Ivane Katić, usled čega je nastupila smrt ploda.

 

Prvostepena oslobađajuća presuda doneta je 30. aprila 2015. godine, koju je 10. oktobra. 2015. ukinuo Apelacioni sud zbog bitih povreda krivičnog postupka i naložio novo suđenje pred Osnovnim sudom u Valjevu.

 

Prema mišljenju Apelacionog suda, ne može se prihvatiti stav postupajućeg sudije Branke Marković da "u konkretnom slučaju nije nastupila smrt lica budući da fetus – plod nema svojstvo lica" s obzirom na savremeni sudsko-medicinski stav da plod (fetus) činom početka porođaja (od momenta nastanka porođajnih bolova) stiče krivično-pravnu zaštitu.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 9 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 14 sati 58 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.