Vatrogasci na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Vatrogasci na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
03.03.2017, 08:01

Zašto MUP Srbije ćuti o požarima na Divčibarama?

č: | fb:

MUP Srbije ćuti i ne odgovara na pitanja, koja su Kolubarske.rs postavile pre 32 dana pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a odnose se na požare i funkcionisanje Vatrogasne jedinice na Divčibarama.

 

Nakon požara, koji se dogodio na Divčibarama 8. januara, u kome je izgoreo stambeno-poslovni obejekat površine preko 200 kvadrata i nakon nezvaničnih informacija da vatrogasci nisu reagovali na vreme jer nisu mogli da pokrenu vozilo zbog zaleđene nafte, Kolubarske.rs su zatražile odgovore na nekoliko pitanja u MUP-u Srbije. Namera nam je bila da saznamo da li vatrogasci mogu da pomognu Divčibarcima i gostima.

 

Koliko je bilo požara na Divčibarama od 1. januara 2016. do 31. decembra 2016. godine? Da li su utvrđeni uzroci tih požara, na koliko objekata su vatrogasci uspeli da ugase požar, a koliko objekata je izgorelo? Sa koliko vozila raspolaže Vatrogasna jedinica na Divčibarma i koja je starost tih vozila? Ova pitanja smo poslali u MUP Srbije 17. januara, međutim odgovore nismo dobili.

 

Odlučili smo da ponovimo pitanja, ali ovaj put pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja verujući da ćemo odgovore dobiti u zakonskom roku od 15 dana i verujući da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije postupiti u skladu sa zakonom.

 

Tako smo 31. januara MUP-u Srbije poslali sedam pitanja.

S obzirom na to da ni na ta pitanja odgovore nismo dobili u zakonskom roku, 20. februara smo pozvali Odeljenje za informacije od javnog značaja MUP-a Srbije gde nam je rečeno da su "pitanja kompleksna i da zahtevaju kompleksan odgovor" i da zbog toga "treba da imamo strpljenja i razumevanja". Na na pitanje kada će nam dostaviti odgovore, rečeno je "narednih dana, najverovatnije do kraja nedelje".  

 

Međutim iz Odeljenja za informacije od javnog značaja MUP-a Srbije već 32 dana, pa "ni do kraja nedelje" (25. februar), nema odgovora na pitanja koje smo uredno dostavili pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojim je propisan rok od 15 dana za dostavljanje informacije.

Zbog "ćutanja" MUP-a Srbije, Kolubarske.rs uložiće žalbu Povereniku.

 

Pitanja za MUP Srbije na koja 32 dana čekamo odgovor 

 

  1. Koliko vatrogasnih kola i koliko vatrogasaca je intervenisalo 8. januara 2017. godine na Divčibarama, kada se zapalio poslovno-stambeni objekat?
  2. Nakon koliko vremena od poziva i prijave da je izbio požar su intervenisali vatrogasci 8. januara 2017. godine na Divčibarama?
  3. Molim da mi se dostavi izveštaj ili službena zabeleška o požaru na poslovno-stambenom objektu koji se dogodio 8. januara 2017. godine na Divčibarama. Da li je u izveštaju o ovom požaru napisano da je intervencija kasnila zbog problema sa smrznutom vodom ili naftom?
  4. Sa koliko vozila raspolaže Vatrogasna jedinica na Divčibarma i koja je starost tih vozila?
  5. Kako su opremljeni vatrogasci na Divčibarama?
  6. Koliko je bilo požara na Divčibarama od 1. januara 2016. do 30. januara 2017. godine?
  7. Na koliko objekata su vatrogasci uspeli da ugase požar, a koliko objekata je izgorelo?

 

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 41 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...