Benzinska stanica na Divčibarama (foto: Đorđe Đoković)
Benzinska stanica na Divčibarama (foto: Đorđe Đoković)
03.03.2017, 12:38

Zatvorena benzinska stanica zbog državnog nameta

č: | fb:

Nakon dva meseca rada juče je zatvorena benzinska stanica na Divčibarama, zbog, kako nam je rečeno, nemogućnosti vlasnika da plati JP "Putevi Srbije" naknadu za "upotrebu državnog puta" u visini od oko 260.000 dinara godišnje, i to u situaciji kada dnevni promet na pumpi iznosi 39.000 dinara.

 

JP "Putevi Srbije" insistira na poštovanju zakona koji je jednak za sve "bez izuzetka", dok vlasnik benzinke stanice GP "Ingrap-omni" i grad Valjevo mole za razumevanje i pomoć, a sve u cilju razvoja Divčibara i turizma.

 

Krajem januara JP "Putevi Srbije" zatražilo je od GP "Ingrap-omni” da plati mesečnu naknadu što je, kako je navedeno, u skladu sa Zakonom o javnim putevima kojim je propisano da se za korišćenje komercijalnih objekatra kojima je omogućen pristup sa javnog puta plaća naknada.

"U suprotnom bićemo prinuđeni da Vas prijavimo nadležnoj inspekciji", upozorili su iz JP "Putevi Srbije" vlasnika benzinske stanice na Divčibarama.

 

U odgovoru na dopis "Puteva Srbije", iz preduzeća "Ingrap-omni", navode da je "benzinska stanica na Divčibarama jedina u krugu od 30 kilometara, da je kupljena i puštena u rad na insistiranje čelnih ljudi i gradonačelnika Valjeva, a sve sa namerom da se ovim objektom u značajnoj meri podigne kvalitet usluga i doprinese razvoju turizma na Divčibarama".

 

Kao osnovni razlog zbog čega nisu u mogućnosti da plaćaju naknadu navode da "dnevni promet na ovoj benzinskoj stanici iznosi oko 39.000 dinara, i veći deo je potrošnja goriva za 'topove' za veštačko osnežavanje ski staze, kao i za mašine za čišćenje snega, tako da bi taksa od 21.240 dinara mesečno povećala cenu goriva za preko 2,5 dinara za litar.

"Uzimajući u obziri troškove održavanja i druge namete, kao i mesečni promet jasno je da je rentabilnost stanice već dovedena u pitanje. Ukoliko budemo plaćali naknadu korišćenja državnog puta bićemo prinuđeni da zatvorimo stanicu", napisano je u odgovoru GP "Ingrap-omni".

 

Na dopis JP "Putevi Srbije", koji je upućen vlasniku benzinske stanice da "naknadu moraju plaćati ili će biti prijavljeni inspekciji", reagovao je i Grad, koji je upitio predlog za oslobađenje plaćanja naknade za korišćenje državnog puta i navodi da je "Valjevo iniciralo i tražilo od GP 'Ingrap-omni' da osposobi benzinsku stanicu na Divčibarama, imajući u vidu značaj postojanja pumpe za razvoj turizma. I pored neuslovnog tržišnog poslovanja na toj lokaciji, prduzeće je izašlo u susret zahtevu Grada i otvorilo benzinsku stanicu. Upravo zbog toga što ne postoje tržišni uslovi za poslovanje i činjenice da benzinska stanica postoji zbog razvoja turizma, smatramo da je neophodno osloboditi preduzeće plaćanja takse", piše u molbi Grada uz napomenu da je to od velikog značaja za razvoj Divčibara i za razvoj turizma u Srbiji.

 

Na oba dopisa uz molbu za razumevanje i oslobađanje od plaćanja naknade za korišćenje državnog puta, JP "Putevi Srbije" odgovorilo je da su "sve razmotrili sa dužnom pažnjom", ali da su Zakon i odluke jasni, da nisu predviđeni izuzetci, tako da "nismo u mogućnosti da Vam izađemo u susret i oslobodimo plaćanja naknade".

 

Direktor Građevinskog preduzeća "Ingrap-omni" Teodosije Krstić za Kolubarske.rs kaže da niko ne beži od zakonske obaveze, ali sada nisu u mogućnosti da plaćaju naknadu, zbog toga što dnevni promet benzinske pumpe na Divčibarama ne pokriva ni trenutne troškove, tako da bi zbog plaćanje naknade bili u joše većem gubitku", kaže Krstić.

 

Benzinska stanica otvorena posle šest godina

 

Krajem novembra prošle godine Građevinsko preduzeće "Ingrap-omni" je za 100.000 evra kupilo napuštenu benzinsku stanicu na Divčibarama koja je bila zatvorena više od šest godina. U rekonstrukciju ruiniranog objekta i instaliranje savremenog sistema za točenje goriva uloženo je preko 200.000 evra, tako da je pumpa svečano otvorena 28. decembra. 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 40 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...