Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
07.03.2017, 08:05

Direktorka Arhiva na ispomoć!?

č: | fb:

Gradska vlast ne odustaje od namera da u Istorijski arhiv zaposli Bojanu Savčić, suprugu plaćenog člana Gradskog veća. Prema saznanjima Kolubarskih.rs, Bojana Savčić će biti imenovana za v.d. direktora ustanove nakon što aktuelna direktorka ode u penziju 18. juna, pre toga biće zaposlena u Gradskoj upravi, a potom upućena u Arhiv kao "radnik na ispomoć zbog obimnog i hitnog posla".

 

S obzirom na to da nije uspeo prvobitni plan da se promeni Statut, koji bi omogućio imenovanje Bojane Savčić na mesto v.d. direktora Arhiva, gradska vlast je pronašla drugi način kako da zaposli suprugu plaćenog člana Gradskog veća Andre Savčića (SNS).

 

Direktorka Arhiva Snežana Radić je 2. marta uputila Gradskoj upravi, i to načelniku Aleksandru Puriću (SNS), dopis u kome "moli Gradsku upravu da Arhivu na ispomoć uputi radnika za obavljanje hitnih i obimnih poslova".

 

U dopisu su navodi koji su to hitni i obimni poslovi: "Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i grada Valjeva ceo proces digitalizacije svih crkvenih matičnih knjiga završen je u 2016. godini. Zbog najavljenog povraćaja crkvenih matičnih knjiga crkvenim opštinama neophodno je izvršiti detaljnu pripremmu za, eventualnu, primopredaju. Kako je to obiman i hitan posao Arhiv, sa raspoloživim stručnim zaposlenima, nije u mogućnosti da te poslove realizuje".

 

U molbi, da Gradska uprava Arhivu na ispomoć uputi radnika, navodi se i neophodna stručna sprema koju taj radnik treba da ima. "Lice mora da ima VII stepen strčne spreme, odnosno stečeno visoko obrazovanje iz stručne oblasti u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka na osnovnim akademskim studijama".

 

Obiman posao za jednog čoveka i za jedan dan!

 

Navedene "hitne i obimne poslove" može da uradi jedan čovek u jednom danu, tvrde sagovornici Kolubarskih.rs iz tri gradska arhiva, koji su upućeni u prirodu tog posla. 

 

Još 2011. godine Ministarstvo kulture potpisalo je sporazum o povraćaju crkvenih matičnih knjiga sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Valjevski Arhiv u svom depou ima 245 crkvenih matičnih knjiga za 19 crkvenih opština Kolubarskog okruga. U dopisu piše da "zbog najavljenog povraćaja matičnih knjiga crkvenim opštinama neophodno je izvršiti detaljnu pripremu za, eventualnu, primopredaju". 

 

Direktorku Arhiva Snežanu Radić , 3. marta ili dan nakon što je predala dopis u Grdsku upravu, pitali smo zbog čega je baš sada potreban "radnik na ispomoć" i da li je to, zapravo način, da se u Arhiv zaposli Bojana Savčić. Umesto odgovora, direktorka je negirala da je poslala dopis sa takvom molbom.

 

"Ja jesam uputila dopis u Gradsku upravu, ali sam tražila da se odobri prijem u radni odnos jednog od dva momka, koja su trenutno angažovana po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima", tvrdi Snežana Radić.

 

Međutim dopis u koje su Kolubarske.rs imale uvid demantuje direktorku jer u njemu piše "molba za upućivanje radnika na ispomoć za obavljanje poslova u Međuopštinskom istorijskom arhivu".

 

Smatrajući da pišemo netačno i tendenciozno direktorka Arhiva nije želela da sasluša i odgovori na nekoliko pitanja.

  • Koji su to poslovi detaljne pripreme knjiga za predaju crkvi osim sastavljanja tipskih zapisnika o primopredaji i jednostavnog iznošenja iz depoa?
  • Da li je tačno da je to posao za jedan dan i za jednog radnika, jer o svakoj knjizi postoji tačna evidencija? Da li za taj posao može da bude angažovan neko od zaposlenih u Arhivu?
  • S obzirom na to da u dopisu piše za eventualnu primopredaju, zbog čega se angažuje hitno radnik za eventualnu, nepotvrđenu primopredaju?
  • Da li je poznato kome će se knjige predati, da li svakoj crkvi kojoj izvorno pripadaju, namesništvima, Eparhiji valjevskoj ili Sinodu SPC, i da li su obezbeđeni uslovi za čuvanje i korišćenje crkvenih knjiga ako bi bile preuzete?

 

Čeka se odgovor Gradske uprave

 

Molba, koju je direktorka Arhiva poslala, je "stigla" u Gradsku upravu. Čeka se odgovor, tačnije čeka se, upućivanje radnika na ispomoć Arhivu zbog "obimnog i hitnog posla". Da li je "radnik na ispomoć" već stigao, s obzirom na to da je, prema saznanjima Kolubarskih.rs, juče u Arhivu nekoliko sati boravila Bojana Savčić? 

 

Ponovo menjan Statut. Nije doneta odluka o raspisivanju konkursa

 

Nakon pisanja Kolubarskih.rs da je Upravni odbor usvojio izmene i dopune Statuta Arhiva koje nisu u skladu sa Zakonom o kulturi, urađene su nove izmene, usaglašene sa zakonom, koje su usvojene na jučerašnjoj sednici UO Arhiva, saznaju Kolubarske.rs.

 

Na sednici Upravnog odbora, i pored zakonske obaveze, nije doneta odluka o rapisivanju konkursa za izbor direktora Istorijskog arhiva. Direktorka Snežana Radić po sili zakona 18. juna 2017. godine odlazi u penziju sa navršenih 65. godina života. U budžetu Arhiva planirana je i otpremnina za penziju.

 

Upravni odbor nije doneo odluku o raspisivanju konkursa koji bi morao biti raspisan u skladu sa zakonom 60 dana pre isteka mandata, što je najkasnije do 18. aprila. Smatraju su da se to ne odnosi na slučaj direktorke Arhiva. Objašnjeno je da je direktorka izabrana 2015. na period od četiri godine, tako da Upravni odbor nema pravo, kako misle članovi i aktuelna direktorka, da raspisuje konkurs jer u zakonu stoji reč mandat, a njoj po toj logici mandat traje do 2019. godine. Tako da nema potrebe raspisaivati konkurs do 2019. godine!

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...