Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2017, 11:25

Godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića

č: | fb:

U hramu Pokrova presvete Bogorodice danas je održan parastos za Zorana Đinđića, premijera Srbije i predsednika DS-a, koji je pred zgradom Vlade Srbije u atentatu ubijen 12. marta 2003. godine. Parastosu su prisustvovali članovi i simpatizeri stranke, kao i građani poštovaoci Điniđićevog dela.

 

Na današnji dan pre 14 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić, a taj datum obeležava se polaganjem venaca i cveća u dvorištu Vlade Srboje na mestu pogibije, tradicionalnom "Šetnjom za Zorana" i finalom takmičenja mladih u besedništvu.

 

Porodica Zorana Đinđića položila je vence i cveće na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Venac su položili supruga Zorana Đinđića, Ružica Đinđić i sin Luka.

U delegaciji DS-a, koja je položila venac i odala počast Đinđiću, bili su predsednik DS-a Dragan Šutanovac, Branislav Lečić, Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Balša Božović, Radoslav Milojičić, Miroslav Vasin i Slobodan Milosavljević. Venac je prethodno položio i predsednik Nove stranke, bivši premijer i lider DS-a Zoran Živković, prenosi N1.

 

Na grob Zorana Đinđića tokom prepodneva vence i cveće polažu i brojni građani.

 

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Njegovim ubistvom mnoge od tih reformi su zaustavljene ili usporene. 

 

Zoran Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara