Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
Glasanje (foto: Đorđe Đoković)
04.04.2017, 06:59

Promene u biračkoj volji

č: | fb:

U odnosu na prošlogodišnje vanredne parlamentarne i lokalne izbore, na ovogodišnjim predsedničkim izborima Valjevci su dali manje glasova vladajućoj koaliciji, naprednjacima i socijalistima, Pokretu "Dosta je bilo" i Srpskoj radikalnoj stranci.  

 

Na ovogodišnjim predsedničkim izborima zajednički kandidat naprednjaka i socijalista, i još sedam stranaka (SDPS, JS, PUPS, PS, SPO, PSS, SVM) osvojio je 22.752 glasa birača u Valjevu, dok je na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima održanim prošle godine u aprilu lista Aleksandar Vučić – Sbija pobeđuje osvojila 17.378 glasova birača, a lista Ivica Dačić – SPS, JS, SNP - "Naša pričaje Valjevo" osvojila je 12.676 glasova.

Partije, čiji je kandidat za predsednika Srbije bio Aleksandar Vučić, pre manje od godinu dana na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima osvijile su 30.054 glasa birača ili 7.302 više nego ove godine na predsedničkim izborima.

 

Na prošlogodišnjim vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima "Tim za Valjevo", koji su činile Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija i Nova stranka osvojio je 3.294 glasa birača. Na ovogodišnjim predsedničkim izborima kandidat Saša Janković, koga je podržala DS i Nova stranka osvojio je 8.129 glasova birača Valjeva.

 

Pokret "Dosta je bilo – Saša Radulović" na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima prošle godine u aprilu dobio je 2.238 glasova, dok je lider "Dosta je bilo" Saša Radulović kao predsednički kandidat osvojio 578 glasova birača u Valjevu.

 

Prošle godine na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima lista Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka osvojila je 2.031 glas, dok je na predseničkim izborima za lidera radikala glasalo 1.970 Valjevaca.

 

Prošle godine za vanredne parlamentarne i lokalne izbore u biračkom spisku bilo je 478 birača više nego što ih je bilo na spisku za ovogodišnje predsedničke izbore.  

 

Na 118 biračkih mesta u Valjevu ove godine izašlo je 56,32 posto punoletnih građana, dok je prošle godine izlaznost bila 55,44 posto birača. Nevažećih listića na aprilskim predsedničkim izborima bilo je 1.052, dok je na prošlogodišnjim vanrednim parlamentarnim i lokalni izborima bilo 1.704 nevažećih listića.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 16 sati 48 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 12 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar