Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
Gradsko veće (foto: Đorđe Đoković)
13.04.2017, 14:04

Detaljna analiza poslovanja, ali i analiza strukture zaposlenih

č: | fb:

Izveštaji i programi rada preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad i koje se finansiraju iz budžeta treba da sadrže detaljnu analizu poslovanja, sagledavanje stanja sa jasno definisanim problemima, ali i sa projekcijom poslovanja za narednih deset godina, zaključak je koji je prihvaćen na današnjoj sednici Gradskog veća na kojoj su razmatrani i usvojeni programi rada Doma zdravlja i Apoteke za ovu godinu i izveštaji rada Centra za socijalnui rad, UFK "Valis" i ustanova kulture.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je skrenuo pažnju na to da su u izveštajima i programima rada izneti podaci i cifre, što više priliči hroničaru, a ne rukovodstvu javnih preduzeća i ustanova. On smatra da nije suština u tome da budu napisane samo brojke, neophodna je analiza poslovanja i definisani problemi, da bi na na osnovu toga bile predložene i mere za poboljšanje rada ustanova koje se finansiraju iz budžeta.

 

"Programi rada ne sadrže projekciju šta je ustanovama potrebno u narednom periodu, uključujući i infrastruktu, šta treba menjati, šta i kako unaprediti. Centar za kulturu mora da donese program poslovanja za narednih pet godina, jer ova institucija ne treba da bude mesto gde ćete se takmičiti brojem organizovanih programa, nego kvalitetom tih programa. Nema nikakve svrhe praviti program na koji niko neće dolaziti", kaže Jeremić.

 

Gradsko veće je prihvatilo zaključak i da se uradi analiza strukture zaposlenih, posebno u odnosu na potrebe, u svim preduzećima i ustanovam čiji je osnivač grad.

Ovaj zaključlak je proistekao nakon što je član Gradskog veća Borisav Radojičić zatražio da Dom zdravlja dostavi precizniju strukturu zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, tačnije da se navede stručna sprema nemedicinskih radnika kojih u Domu zdravlja ima 74 od 369 zaposlenih. "Osim navedenog broja nemedicinskih radnika, mi u izveštraju ne vidimo stručnu spremu tih zaposlenih", rekao je Radojičić.

Borisav Radojičić

Borisav Radojičić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradobnačelnika Dragan Jeremić je rekao da je neophodno utvrditi strukturu zaposlenih posebno u Domu zdravlja. "Može se desiti da za pet godina, a možda i ranije, dođemo u situaciju da ćemo imati nedovojan broj doktora. Broj zaposlenih će sigurno biti u okviru koji nam dozvoljava zakon, ali je pitanje da li će odgovarati struktura zaposelnih i to može biti veliki problem, ne samo u Domu zdravlja, nego i u Bolnici", upozorava zamenik gradonačelnika.

 

On je na sednici Gradskog veća predložio da se uradi analiza broja pacijenata po ambulantama koje su u okviru Doma zdravlja i da se uradi predlog alternativnog modela koji bi bio bolji od postojećeg, tačnije da se razmotri mogućnost mobilnih ambulanti koje bi uspešnije i adekvatnije pokrile ceo valjevski kraj s obzirom na to da ima dosta zabačenih sela čiji meštani teško dolaze do lekara. Jeremić smatra da bi mobilne ambulante tu situaciju bitno poboljšale.

 

Član Gradskog veća Borisav Radojičić je za neku od narednih sednica Gradskog veća zatražio da Doma zdravlja dostavi informacijhu kako i koliko rade ambulante koje su otvorene na teritoriji grada i da se uradi analiza iz koje bi se videla ekonomska opravdanost postojanja pojedinih ambulanti.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 52 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 41 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.