Divčibare (foto: Đorđe Đoković)
Divčibare (foto: Đorđe Đoković)
21.04.2017, 06:57

Deset miliona dinara za zabavni park, pešačke i biciklističke staze

č: | fb:

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa deset miliona dinara finansiraće projekat sa kojim je konkurisala Turistička organizacija Valjevo, koji se odnosi na unapređenje turističke infrastrukture na Divčibarama.

 

Projektom je planirana izgradnja biciklističkih i pešačkih staza sa odmorištima i zabavni park u centru Divčibara. Plan je da u narednih šest meseci bude izgrađen zabavno-avanturistički park ispod hotela "Maljen", dok će biciklističke i pešačke staze biti obeležene do kraja leta.

 

U dokumentu Vlade Republike Srbije "Strategija razvoja turizma u Srbiji od 2016. do 2025. godine" Divčibare su svrstane među deset prioritetnih turističkih destinacija.

 

Prema projektu koji je izradio Biciklistički klub iz Novog Sada, na Divčibarama će biti urađene i obeležene tri biciklističke trase ukupne dužine 180 kilometara podeljene u kategorije – laka (30 kilometara), srednja (60 kilometara) i teška (90 kilometara).

 

Biciklistički savez Srbije uradiće kategorizaciji bicikističkih staza na Divčibarama na kojima će biti organizovano državno prvenstvo u planinskom biciklizmu (mountain bike).

Prema najavama, već krajem maja biće organizovano takmičenje u planinskom biciklizmu na Divčibarama, na trasama prema projektu koji su uradili novosadski profesionalci, za koje je već prijavljeno oko stotinu učesnika.

 

Pored biciklističkih staza novcem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija biće obeležene i pešačke staze na Divčibarama, na kojima će biti postavljena turistička signalizacija. Staze će se prostirati "zrakasto" od centra Divčibara ka vrhovima – Golubac, Ljuti krš, Crni vrh, Paljba...

Table pešačke staze

Table pešačke staze (Foto: ĐorđeĐoković)

 

Aktuelno