Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
27.04.2017, 06:59

"Ima li pilota u avionu"?

č: | fb:

Na početku jučerašnje sednice Skupštine grada, prilikom usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, odbornik Milan Marković zatražio je objašnjenje šta se desilo sa predlogom Odluke o pristupanju aktivnostima na realizaciji projekta formiranja Memorijalnog parka Boričevac "Aleja zaslužnih građana Valjeva", koja je bila na dnevnom redu, s obziorom na to da u zapisniku piše da su odbornici usvojili dva zaključka, a ne Odluku.  

 

Milan Marković

Milan Marković (Foto: Đorđe Đoković)

Marković je podsetio da je na dnevnom redu Skupštine 14. marta bio predlog Odluke koju je usvojilo Gradsko veće, a u kojoj piše da će biti raspisan arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje Memorijalnog parka Boričevac, potom izrada projektno tehničke dokumentacije sa pratećim odlukama, a nakon toga izgradnja.

Međutim, navodi Marković, odbornici se nisu izjašnjavali o tom predlogu Odluke, niti je skinut sa dnevnog reda, nego su usvojili, kako piše u zapisniku, dva zaključka. Prvi glasi da je "u cilju uređenja prostora iznad novog objekta osnovne škole ’Milovan Glišić’ u MZ Brđani potrebno uraditi idejno rešenje" i drugi da će se "nakon idejnog rešenja sprovesti javna raspava".

 

Na pitanje odbornika Markovića šta se desilo sa Odlukom i kakve pravne posledice ima Odluka koja je bila na dnevnom redu, a o kojoj se odbornici nisu izjašnjavali, odgovorili su predsednik Skupštine Milorad Ilić i gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

I dok Ilić objašnjava da Skupština nije usvojila Odluku, usvojeni su samo zaključci, Gvozdenović tvrdi da je Skupština usvojila Odluku sa dva zaključka.


Milorad Ilić: "Mi smo Skupština i mi usvajamo. To što je Gradsko veće dalo, to je samo predlog. Na osnovu rasprave koja je ovde tekla, ja sam stekao utisak, to je moj privatni utisak, da taj predlog ne bi prošao, i predlagač je, predstavnik Gradskog veća zamenik gradonačelnik a Dragan Jeremić, izašao za govornicu i predložio da se usvoji zaključak. Dakle, oni su svoj predlog promenili. Molim vas, ispade da je važniji predlog Odluke Gradskog veća nego ono što je Skupština usvojila. Skupština nije usvojila Odluku nego jasan zaključak – da se uredi prostor, ne pominje se ni groblje, ni Memorijalni centar, ništa, samo prostor i da se na osnovu tog idejnog rešenja održi javna rasprava".

 

Slobodan Gvozdenović: "Skupština je donela Odluku na predlog Gradskog veća uz dva zaključka i ta dva zaključka predstavljaju celinu skupštinske Odluke. Znači, Olduka skupštinska sadrži predlog Veća i dva dodata zaključka koja smo ovde nekoliko puta ponovili. Ali, da ne bi bilo zabune ponoviću još jedanput, zaključci su da se ništa neće raditi dok se ne održi javna rasprava na osnovu koje će proisteći idejno rešenje. Ne znam da li ima još nekih nejasnoća, ako ima rado ću odgovoriti".

 

Milan Marković: "Gospodine predsedavajući, ja od Vas kao pravnika tražim da mi Vi decidno ovde kažete kakve pravne posledice proizvodi Odluka koja je bila na dnevnom redu sednice, koju niti smo usvojili, niti smo skinuli sa dnevnog reda. Treba da budemo jasni, kako se ne bi ostavio prostor za neke ljude koji će, možda, ovu priču gurati na neki drugi način pozivajući se na Odluku. U zapisniku ne piše šta se desilo za Odlukom, nego piše da smo usvojili zaključke. 

 

Milorad Ilić: "Rekao sam, Odluku na predlog Gradskog veća Skupština nije usvojila i nema nikakve pravne posledice. Predlagač je sam promenio svoj predlog jer je video na sednici Skupštine da ne može da prođe. Znači, nije usvojena ta Odluka u Skupštini tako da nema nikakve pravne posledice. Jel sad jasno"?

 

Tek sad ništa nije jasno!

 

Gradonačelnik kaže da je "Skupština usvojila Odluku na predlog Gradskog veća uz dva zaključka i ta dva zaključka predstavljaju celinu skupštinske Odluke o kojoj se glasalo na Skupštini". Predsednik Skupštine kaže da se o Odluci nije glaslo. "Skupština nije usvojila Odluku na predlog Gradskog veća, usvojen je zaključak".

 

Ali, s obzirom na to da je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović juče najavio da "na mestu gde je sahranjen Ljuba Popović, neće biti ni Aleja zaslužnih građana Valjeva ni Memorijalni park Boričevac, nego će biti grob, park i crkva", zar je bitno šta su odbornici usvojili. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 4 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 14 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 16 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara