Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Bolnica (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2017, 15:38

Međunarodni dan babica i Dan higijene ruku

č: | fb:

Danas se obeležava 5. maj Međunarodni dan babica, a ovaj dan je u kalendaru zdravlja posvećen i higijeni ruku u zdravstvenim ustanovama.

 

Zanimanje babica jedan je od najlepših, najodgovornijih i najhumanijih poziva, a svoj praznik, 5. maj, koji se obeležava od 1992. godine, a u Srbiji od 2009, sa ciljem da se ova profesija promoviše, većina njih provodi radno. 

 

Babica Tatjana Paunović podsetila je da je još u 5. veku p.n.e. oformljen trening program za babice, a do danas je ostalo prenešeno značenje reči babica - pomagačica ili primalja, jer je pomoć žena vičnih ovom zanatu pri porođaju nezamenjiva. Prva stručna škola za babice u Srbiji je osnovana 1899. godine u Beogradu, a kasnije su se otvarale više i visoke stručne škole. Babica osim na porođaju ženama pruža podršku i u toku trudnoće kao i u prvim danima nakon porođaja. @Babice pomažu izgradnju zdrave porodice i u rukama babice je ključ za budućnost", poručila je Tatjana Paunović.

 

Glavna babica u porodilištu Opšte bolnice Valjevo Verica Živanović rekla je da je porodilište organizovano u dve porođajne jedinice, četiri porođajne sale i odeljenje babinjara.

"U našem porodilištu godišnje se rodi od 1150 do 1350 beba. Najveći broj beba zabeležen je 2016. godine kada je na svet stiglo 1355 dece. Moram da napomenem da za poslednjih deset godina mi beležimo blagi pad u broju novorođene dece, ali se nadam da će se taj trend popraviti. U prva četiri meseca beležimo blagi pad u broju beba u istom periodu prošle godine, ali do kraja godine imamo priliku da popravimo taj rezultat“, rekla je Verica Živanović.

Babice i sestre Opšte bolnice

Babice i sestre Opšte bolnice (Foto: Opšta bolnica)

 

Glavna sestra Mirjana Jovanović, najmlađeg odseka za vantelesnu oplodnju u čijoj službi rade četiri babice, podsetila je da je do sada rođeno 241 beba začeta u najmlađem Centru za VTO.

 

"Četiri godine rada i četiri babice u timu svakodnevno pružaju podršku parovima ali i aktivno učestvuju u stvaranju novih života. Upravo babice zauzimaju značajno mesto u životu brojnih porodica i 241 beba koja je rođena do sada u našem VTO centru, rekla je Mirjana Jovanović.

 

U Službi ginekologije i akušerstva zaposleno je 42 ginekološko akušerske sestre i babice i 14 pedijatrijskih sestara.

 

5. maj je i Dan higijeni ruku u zdravstvenim ustanovama

 

Ovaj dan Svetska zdravstvena organizacija je obeležila formirajući nacionalnu kampanju o bezbednosti pacijenta pod sloganom "sačuvajte živote, operate vaše ruke". Nacionalnoj kampanji se pridružila Srbija 2008. godine i od tada i služba mikrobiologije Opšte bolnice Valjevo aktivno učestvuje u kampanjama i preuzima sve obaveze vezane za higijenu ruku.

 

U zdravstvu je definisano pet situacija kada je važno oprati ruke - pre kontakta sa pacijentom, nakon kontakta sa pacijentom, pre izvođenja septičnih procedura, nakon kontakta sa sekretima pacijenta i nakon skidanja zaštitnih rukavica.

 

"Treba napomenuti da su ruke najčešće korišćeni instrument u radu i one su najčešće mogućnost za prenošenje mikroorganizama upravo onih koji mogu da izazovu infekciju, a samim tim i mogućnost stvaranja rezistencije na pojedine mikroorganizme. Ove godine tema dana posvećenog higijeni ruku je borba protiv antibiotske rezistencije je u vašim rukama. To i znači da su čiste ruke sigurne ruke i SZO je naznačila značaj higijene ruku u prevenciji bolničkih infekcija i prenošenja mikroorganizama posebno rezistentnih na antibiotike", rekla je Zorica Jovanović, sestra za nadzor nad bolničkim infekcijama iz službe Mikrobiologije.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 7 sati 36 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 14 sati 33 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 14 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara