Pregled kože (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Pregled kože (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
08.05.2017, 14:00

Obolelo 57 osoba za tri godine

č: | fb:

Na području Kolubarskog okruga za poslednje tri godine od malignog melanoma je obolelo 57 osoba i to 2014. registrovano je 14 novoobolelih, 2015. bilo je 25, dok je u prošloj godini zabeleženo 18 slučajeva malignog melanoma, saopšteno je danas 8. maja, u danu posvećenom borbi protiv najmalignijeg tumora kože.

 

Opšta bolnica Valjevo se, i ove godine podržavajući borbu protiv melanoma, uključila u kampanju "Euromelanom 2017", koja je usmerena pre svega na preventivnim pregledima, ali i na podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora UV zračenja.

 

Danas se u mnogim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, pa tako i u Valjevu, obavljaju preventivni pregledi, koji su, pored edukacije stanovništva, efikasan način da se rano otkrije bolest i da se na vreme počne lečenje.

Mirjana Gvozdenović

Mirjana Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

Dermatalog dr Mirjana Gvozdenović skreće pažnju da je maligni melanom maligniji od druga dva maligna tumora kože i može da nastane na, do tada, bezazlenom mladežu, ali i da se javi kao nova promena na koži, koja podseća na mladež ili bradavicu.

 

"Ono što je važno jeste dostupnost pregleda prilikom koga se brzo i lako postvalja primarna dijagnoza i tako se sprečavaju posledice melanoma, a to su metastaze koje se prvo pojavljuju u koži i potkožnom masnom tkivu, zatim u regionalnim limfnim žlezdama, a potom i udaljene metastaze na plućima, kostima i u centralnom nervnom sistemu", objašnjava dr Gvozdenović.

 

Naročito su opasni atipični mladeži i to kada se na koži nalazi više od stotinu atipičnih mladeža, to je stotinu puta veći rizik za obolevanje od melanoma kože. Prema podacima na nekoliko hiljada običnih mladeža dolazi jedan melanom, takođe na stotinu atipičnih mladeža dolazi jedan melanom.  

 

Važna je zaštita od sunca u periodu od 10 do 16 časova, upotreba krema i to sa faktorom 50

 

Faktori rizika na melanom mogu biti unutrašnji i spoljašni. "Unutrašnji su porodični ili nasleđivanje određenih gena, koji su vrlo retki, a odgovorni su za pigmentaciju, tako da sobe sa belom kožom imaju veći faktor rizika. Na unutrašnje faktore se ne može mnogo uticati za razliku od spoljašnih faktora, poput UV zračenja, na koje se može uticati. Borba protiv preteranog sunčanja je najvažnija u primarnoj prevenciji, dok je sekundarna prevencija obavezan pregled kože kod svake sumnjive promene", poručuje dr Gvozdenović.

 

Naglašava da preterano sunčanje, posebno u dečijem i dobu do 18 godine bez zaštite, kao i opekotine od sunca, predstavljaju veliki faktor rizika za obolevanje od melanoma. Objašnjava da se malanom najčešće javlja na onim delovima tela koji su direktno izloženi sunčevim zracima – glavi i vratu, ali se mogu javiti i na delovima kože koje nisu direktno izloženi.

 

Dr Gvozdenović upozorava na štetnost upotrebe solarijuma koji predstavlja ogroman faktor rizika u savremenom svetu i navodi da je u nekim zemljama upotreba solarijuma zabranjena! "Podatak govori da čak i jedan odlazak u solarijum osobe mlađe od 18 godina nosi rizik 41 posto veći da oboli od melanoma nego da nije bila u solarijumu“.

 

Dermatolog valjevske bolnice dr Mirjana Gvozdenović poručuje da se rak kože može izlečiti ukoliko se otkrije u ranoj fazi, otuda je važno redovno ići na preglede, koji su jednostavni i kratko traju. 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 56 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 21 sati 3 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 20 sati 11 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara