Polaganje cveća na spomen obeležje na Petom puku (foto: Đorđe Đoković)
Polaganje cveća na spomen obeležje na Petom puku (foto: Đorđe Đoković)
09.05.2017, 12:00

Čuvanje antifašističke tradicije srpskog naroda je obaveza svih generacija

č: | fb:

Dan pobede nad fašizmom 9. maj obeležen je u Valjevu polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje streljanim i poginulim u borbi protiv fašizma na Petom puku. Vence i cveće su položili predstavnici 2. Centra za obuku Vojske Srbije i Grada Valjeva.

Polaganje cveća na spomen obeležje na Petom puku

Polaganje cveća na spomen obeležje na Petom puku (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je rekao da je obeležavanje 9. maja polaganjem venaca i cveća simboličan čin, a suština je mnogo dublja i veća.

 

"Svedoci smo pokušaja, naročito poslednjih godina, da se Srbija potpuno eliminiše iz tog antifašističkog bloka uprkos činjenici da su Srbi imali ključnu ulogu u borbi protiv fašizma. Mi moramo sprečiti to degradiranje istorije na štetu srpskog naroda. Na žalost, danas, neki narodi koji imaju podršku EU i NATO-a vinovnici su brojnih nemira na jugu Srbije i na Kosovu. I kao što je nedavno rekao istoričar Dušan Bataković, Srbija se mora izboriti da ne bude istisnuta iz priče antifašizma i ne smemo dozvoliti kreiranje nove istorije. Deveti maj je veoma važan datum za našu zemlju i Srbija će uvek biti na strani pravde", rekao je Dragan Jeremić, koji je danas položio venac na spomen obeležje na Petom puku.

 

Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić je poručio da je obaveza i budućih generacija da čuva antifašističku tradiciju srpskog naroda.

Polaganje cveća na spomen obeležje na Petom puku

Polaganje cveća na spomen obeležje na Petom puku (Foto: Đorđe Đoković)

 
Nizom manifestacija u Srbiji i svetu danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Istovremeno, obeležava se i Dan Evrope, jer su 9. maja 1950. godine postavljeni temelji Evropske unije.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 27 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 22 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...