Andrej Poglajen (foto: Đorđe Đoković)
Andrej Poglajen (foto: Đorđe Đoković)
15.05.2017, 10:00

Valjevo ima dušu

č: | fb:

Učenici i nastavnici gimnazije "Jurij Vega" iz slovenačkog grada Idrije boravili su u višednevnoj poseti Valjevskoj gimnaziji. U okviru programa razmene, koji je radnog karaktera, 23 učenika i dva nastavnika bili su gosti ovdašnje gimnazije gde su imali priliku da se upoznaju sa radom najstarije valjevske srednje škole, ali i da posete Valjevo, Beograd i da se druže sa vršnjacima. 

 

Gosti iz Slovenije, pored posete Valjevskoj gimnaziji, obišli su Istraživačku stanicu Petnica, Modernu galeriju, Muzej i Brankovinu, a svaki dan su imali brojne radionice u kojima su učestvovali zajendio sa svojim domaćinima, priređivali su koncerte, pozorišne predstave i recitatorske večeri. Pored obilaska Valjeva i okoline, posetili su i Beograd, gde su obišli Kuću cveća.

 

Učenik drugog razreda slovenačke gimnazije Andrej Poglajen kaže da je Valjevo lep grad i da je "sve ovo što su videli i doživeli u Srbiji malo drugačije nego u Sloveniji".

 

- Beograd je mnogo lep grad. Drugačiji je od Ljubljane. U Srbiji je zapravo sve drugačije. Drugačiji su ljudi, otvoreniji i srdačniji. Kod nas ne možete videti ljude koji međusobno pričaju na ulici, oni su sami sa sobom, dok ovde u Valjevu i Beogradu svi razgovaraju, druže se. I kultura je drugačija -  zaključuje Andrej Poglajen. Kaže da mu se u Valjevu najviše svideo Tešnjar, a posebno mu se sviđa to što Valjevio ima dušu.

 

Što se tiče sistema školovanja, tu nema neke velike razlike. "Imamo sliče predmete. Jedina je razlika u tome što naša škola nije podeljena po smerovima, kao kod vas, mi imamo odeljenja u kojima su najvažniji predmeti matematika, engleski i slovenački jezik, dok su ostali predmeti, fizika, hemija... manje zastupljeni", kaže slovenački srednjoškolac.

 

Srpski, koji odlično govori, naučio je zahvaljujući drugarima iz Srbije koji žive u Sloveniji, ali i slušajući srpsku muziku koju, kako kaže, obožava.

 

Saradnja Valjevske i gimnazije iz Idrije traje već dve godine u okviru razmene učenika drugog razreda. Direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić je najavio da će već na jesen ponovo biti domaćini kolegama i učenicima iz Slovenije, dok će valjevski đaci Idruiju posetiti na proleće sledeće godine.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 55 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 51 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara