Ruinirana vodenica pored Petničke pećine (foto: Đorđe Đoković)
Ruinirana vodenica pored Petničke pećine (foto: Đorđe Đoković)
16.05.2017, 06:58

Vodenica pored pećine za sada ostaje ruina

č: | fb:

Radovi na uređenju prostora oko Petničke pećine, uključujući prilaze i put do pećine, počeće za desetak dana. Izvođač je Građevinsko preduzeće "Ingrap-omni", a vrednsot radova je 4,5 miliona dinara.

 

I dok je izvesno sređivanje prostora oko Pećine, neizvesna je rekonstrukcija ruinirane vodenice, koja je pored same pećine a nije u vlasništvu Grada. Da li će Grad investirati u sređivanje vodenice ili će naložiti vlasniku da on to učini, pitanje je na koje tek treba da dobijemo odgovor.

 

David Maksimović

David Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

Član Gradskog veća David Maksimović, koji je i zamenik predsednika Radne grupe za Petnicu, kaže da bi trebalo da za 45 dana dobijemo lepši i uređeniji prostor ispred Petničke pećine. Dodaje da je to prvi korak kako bi ovaj prostor dobio sjaj kakav zaslužuje.

 

- Radiće se rekonstrukcija prilaznog puta koji je u vlasništvu Grada, i to od fabrike vode "Vujić" do pećine. Biće sanirano i manje klizište, koje se nalazi u neposrednoj blizini, izgradnjom potpornog zida, kako bi prilaz pećini bio bezbedan. Stepenište, koje vodi ka gornjoj dvorani, biće rekonstruisano i urađeni rukohvati, dok će drveni mostovi, koji su truli a vode ka donjoj dvorani, biti zamenjeni novim. U planu je da se postave vrata, na ulaze u donji i u gornji deo pećine, koja će biti zaključana tako da neće moći svako da ulazi. Na ulazu u pećinu biće postavljene klupe i "pečurke", kao i infotable o dužini, kada je otkrivena i o geomorfološkim karakteristikama Petničke pećine – najavio je Maksimović.

Stepenište ka Petničkoj pećini

Stepenište ka Petničkoj pećini (Foto: Đorđe Đoković)

U neposrednoj blizini Petničke pećine nalazi se ruinirana vodenica, pre nekoliko godina adaptirana u ugostiteljski objekat, koja nije u vlasništvu Grada, tako da njeno sređivanje, bar za sada, nije u planu. Ako se Grad "dogovori" sa vlasnikom vodenice možda bude rekonstruisan i taj objekat.

 

David Maksimović objašnjava da je u formalno-pravnom smislu objekat sporan, zbog toga što je u katastru nepokretnosti upisano 45 vlasnika vodenice i jaza.

 

- U vreme kada se vodenica pravila, meštani sela su se udružili u zadrugu i pravili zajedničku vodenicu, tako da ova ima 45 vlasnika. Kada je posle rata formirano ugostiteljsko preduzeće "Sloga", ono je preuzelo upravljanje tom vodenicom. To pitanje vlasništva treba rešiti - kaže član Gradskog  veća. 

 

Vodenica pored Petničke pećine

Vodenica pored Petničke pećine (Foto: Đorđe Đoković)

Vlasnik vodenice je postala kompanija "Vujić", odnosno Vidoje Vujić kada je pre 11 godina za 470 miliona dinara kupio UTP "Sloga". Nejasno je kako i zbog čega taj objekat nije izuzet prilikom privatizacije "Sloge", ako je u katastru nepokretnosti upisano 45 vlasnika vodenice i jaza.  

 

Odgovarajući na pitanje da li će ruinirani i napušteni objekat, koji je sada ruglo, takav ostati i nakon svih ovih radova na uređenju prostora oko Petničke pećine, David Maksimović kaže da se nada će nekim narednim koracima i to pitanje biti rešeno i ponavlja da Grad ne može da sređuje tuđi objekat.

Unutrašnjost ruinirane vodenice

Unutrašnjost ruinirane vodenice (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li postoji način da Grad vlasnicima ili vlasniku naloži da objekat rekonstruiše i privede nameni, a ako to ne učini Grad će doneti rešenje o uklanjanju, s obzirom na to da je reč o javnom interesu, Maksimović kaže da "ne može da se naloži, ali može da se dogovori".

 

- Mislim da uz dogovor sa vlasnikom vodenice, ovaj prostor može zasijati punim sjajem. Možda postoje i drugi mehanizmi, ali s obzirom na to da je "Sloga" u stečaju i da su im svi računi blokirani, nisam siguran da je izvodljivo donositi neka rešenja ili odluke. U ovoj situaciji, pre je rešenje dogovor, kako bi ovaj prostor izgledao onako kako zaslužuje da izgleda - smatra Maksimović.

 

Na pitanje da li će dogovor značiti da će iz gradske kase biti izdvojen novac za rekonstrukciju tuđeg objekta ili će dogovor značiti da će vlasnik srediti svoj ruinirani objekat kako ne bi ugrožavao okolinu, Maksimović kaže da će biti predloženo i jedno i drugo, ali pre toga treba rešiti sva pravna pitanja, pre svega ono koje se odnose na vlasništvo vodenice. 

Petnička pećina

Petnička pećina (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 52 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 29 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara