Registracija Prijava preko FB
Plesna škola Studio M (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Plesna škola Studio M (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2017, 07:03

Ko se igra, igra novcem iz budžeta

č: | fb:

Iz gradskog budžeta u ovoj godini za finansiranje ili sufinansiranje projekata i programa iz osam oblasti izdvojeno je 22,7 miliona dinara.  

 

S obzirom na to da se radi o značajnoj sumi novca, kao i o važnosti oblasti koje se finansiraju, svake godine se nameće isto pitanje - način izbora projekata, kakvi su efekti i koju korist od tih projekata ima grad i građani Valjeva?

 

Odluku o trošenju novca donosi gradonačelnik a na predlog komisije, koju bi trebalo da, kako je naznačeno u konkursnoj dokumentaciji, čine nezavisni profesionalci – stručnjaci za konkretne oblasti.

I pored toga što se projektima bavi komisija, koja ocenjuje i vrednuje njihov kvalitet, odluku o tome koji će biti finansiran, a koji odbijen donosi ipak izvršna vlast, prema njima znanim kriterijumima.

 

Najočigledniji primer kako se "po ličnom nahođenju deli novac" je konkurs za sufinansiranje privredno-turističkih manifestacija. Projekat "Di fest" na Divčibarama, manifestacija koja je prvi put održana prošle godine, dobila je pola miliona dinara u konkurenciji sa tradicionalnim i dokazanim privredno-turističkim manifestacijama, kao što su manifestacija "Dani gljiva“, koja ove godine nije dobila novac, i sajam privrede SPREG, za koji je izdvojeno tek 100.000 dinara.

Pri tom, organizatori "Dana gljiva" i SPREG-a konkurisali su samo za oblast privredno-turističke manifestacije, dok je organizator "Di fest-a", Studio M konkurisao i dobio još pola miliona dinara za organizaciju festivala "Igraj, igraj 2017." iz oblasti kluture.  

 

Studio M, Ljubiša Milutinović i povezana lica

 

Kako se troši budžet Valjeva, kroz sufinansiranje projekata, vidi se na primeru preduzetnika Ljubiše Milutinovića, vlasnika Studija M, i povezanih lica, koji je iz gradske kase za sada dobio milion dinara. Na platnom spisku Ljubiše Milutinovića je i odbornica u Skupštini grada Gorica Božić.

 

Ljubiša Milutinović i njegova supuga Rada Milutinović registrovali su dve preduzetničke radnje i jedno sportsko udruženje. Milutinović je sa preduzetničkom radnjom i udruženjem konkurisao za novac iz budžeta za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i iz oblasti privredno- turističkih manifestacija.

 

Zanimljivo je to da je preduzetnička radnja supruge Ljubiše Milutinovića partner u oba projekta, a istovremneo, njegova supruga Rada Milutinović je u timu za realizaciju oba projekta. Pored bračnog para Milutinović, u timovima za realizaciju oba projekta je i odbornica u Skupštini grada Gorica Božić, koja će za učešće, kao stručni saradnik, u projketu "Di fest" dobiti 71.798 dinara (bruto), dok naknada za festival u modernom i džez baletu "Igraj, igraj", u kome je Gorica Božić takođe stručni saradnik, nije obelodanjena.

 

Inače festival plesa "Igraj, igraj", za koji je iz gradske kase izdvojeno pola miliona dinara, biće organizovan jedan dan -  4. novembra i trajaće od 10 do 18.30 časova.

 

Projekti "Di fest" i "Igaj, igraj" Studija M, čiji je vlasnik Ljubiša Milutinović, su i prošle godine sufinansirani iz budžeta. U finansijskom izveštaju za "Di fest", navodi se da je za snimanje i emitovanje promotivnog spota za najavu sajma turizma na Divčibarama utrošeno 200.000 dinara, koliko je iz budžeta grada izdvojeno za manifestaciju.

Kako je napisano u finansijskom izveštaju, "spot je uradila Produkcija ALEX, koja ga je i emitovala putem emisije ’Nestrpljivi snovi’ na nekoliko televizija".

 

Tako je Rada Milutinović, vlasnica Produkcije ALEX, svom suprugu Ljubiši Milutinoviću, vlasniku Studija M, dostavila fakturu na 199.900 dinara za uslugu snimanja i emitovanja spota, koji je emitovan putem emisije "Nestrpljivi snovi" za koju je Ljubiša Milutinović prošle godine dobio 300.000 dinara iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata. 

 

Budžetska sredstva za 2017. po konkursu za sufinansiranje medija još uvek nisu dodeljena, ali je skoro izvesno da će i za ovu oblast Studio M dobiti novac, ali je neizvesno da li će odbornica Gorica Božić biti stručni saradnik i za oblast medija, kao što je u oblastima privreda, turizam i kultura.

Aktuelno

Hipodrom u Vrelu (arhiva) (foto: Milovan Milovanović)
Planom detaljne regulacije Pre 3 sati 30 minuta

Hipodrom u Vrelu dobija prateće sadržaje

Na hipodromu u Vrelu, uz zadržavanje osnovne namene, moguće je organizovati i prateće, komercijalno-poslovne saržaje, predviđeno je Planom detaljne regulacije, koji je nedavno usvojila Skupština...

Odbojkaška lopta (foto: Đorđe Đoković)
Odbojkaški vikend Pre 3 sati 29 minuta

VA 014 u Kosovskoj Mitrovici

Predstojeći odbojkaški vikend zanimljiv je po mnogo čemu. Najvažnije svakako je gostovanje muške ekipe VA 014 u Kosovskoj Mitrovici. Po svim procenama uz gostovanje Borcu u Starčevu, kod Pančeva,...

Valjevska pivara (foto: Đorđe Đoković)
Za omiljene domaće proizvode i brendove Pre 21 sati 40 minuta

Nagrada "Moj izbor" za Valjevsko pivo

Nagrada "Moj izbor" za omiljene domaće proizvode i brendove pripala je Valjevkoj pivari kao "Pobedniku internet glasanja". Od 780 brendova, u prvom krugu glasanja na internetu, Valjevsko pivo je...