Registracija Prijava preko FB
Plesna škola Studio M (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Plesna škola Studio M (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
17.05.2017, 07:03

Ko se igra, igra novcem iz budžeta

č: | fb:

Iz gradskog budžeta u ovoj godini za finansiranje ili sufinansiranje projekata i programa iz osam oblasti izdvojeno je 22,7 miliona dinara.  

 

S obzirom na to da se radi o značajnoj sumi novca, kao i o važnosti oblasti koje se finansiraju, svake godine se nameće isto pitanje - način izbora projekata, kakvi su efekti i koju korist od tih projekata ima grad i građani Valjeva?

 

Odluku o trošenju novca donosi gradonačelnik a na predlog komisije, koju bi trebalo da, kako je naznačeno u konkursnoj dokumentaciji, čine nezavisni profesionalci – stručnjaci za konkretne oblasti.

I pored toga što se projektima bavi komisija, koja ocenjuje i vrednuje njihov kvalitet, odluku o tome koji će biti finansiran, a koji odbijen donosi ipak izvršna vlast, prema njima znanim kriterijumima.

 

Najočigledniji primer kako se "po ličnom nahođenju deli novac" je konkurs za sufinansiranje privredno-turističkih manifestacija. Projekat "Di fest" na Divčibarama, manifestacija koja je prvi put održana prošle godine, dobila je pola miliona dinara u konkurenciji sa tradicionalnim i dokazanim privredno-turističkim manifestacijama, kao što su manifestacija "Dani gljiva“, koja ove godine nije dobila novac, i sajam privrede SPREG, za koji je izdvojeno tek 100.000 dinara.

Pri tom, organizatori "Dana gljiva" i SPREG-a konkurisali su samo za oblast privredno-turističke manifestacije, dok je organizator "Di fest-a", Studio M konkurisao i dobio još pola miliona dinara za organizaciju festivala "Igraj, igraj 2017." iz oblasti kluture.  

 

Studio M, Ljubiša Milutinović i povezana lica

 

Kako se troši budžet Valjeva, kroz sufinansiranje projekata, vidi se na primeru preduzetnika Ljubiše Milutinovića, vlasnika Studija M, i povezanih lica, koji je iz gradske kase za sada dobio milion dinara. Na platnom spisku Ljubiše Milutinovića je i odbornica u Skupštini grada Gorica Božić.

 

Ljubiša Milutinović i njegova supuga Rada Milutinović registrovali su dve preduzetničke radnje i jedno sportsko udruženje. Milutinović je sa preduzetničkom radnjom i udruženjem konkurisao za novac iz budžeta za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture i iz oblasti privredno- turističkih manifestacija.

 

Zanimljivo je to da je preduzetnička radnja supruge Ljubiše Milutinovića partner u oba projekta, a istovremneo, njegova supruga Rada Milutinović je u timu za realizaciju oba projekta. Pored bračnog para Milutinović, u timovima za realizaciju oba projekta je i odbornica u Skupštini grada Gorica Božić, koja će za učešće, kao stručni saradnik, u projketu "Di fest" dobiti 71.798 dinara (bruto), dok naknada za festival u modernom i džez baletu "Igraj, igraj", u kome je Gorica Božić takođe stručni saradnik, nije obelodanjena.

 

Inače festival plesa "Igraj, igraj", za koji je iz gradske kase izdvojeno pola miliona dinara, biće organizovan jedan dan -  4. novembra i trajaće od 10 do 18.30 časova.

 

Projekti "Di fest" i "Igaj, igraj" Studija M, čiji je vlasnik Ljubiša Milutinović, su i prošle godine sufinansirani iz budžeta. U finansijskom izveštaju za "Di fest", navodi se da je za snimanje i emitovanje promotivnog spota za najavu sajma turizma na Divčibarama utrošeno 200.000 dinara, koliko je iz budžeta grada izdvojeno za manifestaciju.

Kako je napisano u finansijskom izveštaju, "spot je uradila Produkcija ALEX, koja ga je i emitovala putem emisije ’Nestrpljivi snovi’ na nekoliko televizija".

 

Tako je Rada Milutinović, vlasnica Produkcije ALEX, svom suprugu Ljubiši Milutinoviću, vlasniku Studija M, dostavila fakturu na 199.900 dinara za uslugu snimanja i emitovanja spota, koji je emitovan putem emisije "Nestrpljivi snovi" za koju je Ljubiša Milutinović prošle godine dobio 300.000 dinara iz budžeta za sufinansiranje medijskih projekata. 

 

Budžetska sredstva za 2017. po konkursu za sufinansiranje medija još uvek nisu dodeljena, ali je skoro izvesno da će i za ovu oblast Studio M dobiti novac, ali je neizvesno da li će odbornica Gorica Božić biti stručni saradnik i za oblast medija, kao što je u oblastima privreda, turizam i kultura.

 1. lazar jovic

  Ovo je klasicno pranje para i ovo je posao za javnog tuzioca i inspekcijske organe.Posao za javnog tuzioca i inspekciju je i trosenje budzetskih para.To je klasicna zloupotreba sluzbenog polozaja.Sad kada tuzilac nije vise vrsilac duznosti nego je izabran na sest godina moze malo da se pozabavi ovim stvarima.

 2. Neverica Repić

  Čekajte, da rezimiram.
  Gorica Božić je:
  1. Na platnom spisku Ljubiše Milutnovića
  2. U timu za realizaciju oba projekta bračnog para Milutinović
  3. Stručni saradnik za festival u modernom i džez baletu "Igraj, Igraj" (Haruki Murakami moze da vas tuzi za autorska prava)
  4. Potpredsednica ŽOK "Srbijanka 014", te kao takva pratnja ekipi na svim takmičenjima, naročito u Italiji (jeftina i dobra obuca)
  5. Gradska odbornica, i kao takva pratnja gradonačelniku na svim ekskurzijama (opet jeftina i dobra....obuca)

  Da li je moguce da je nema u produkciji ALEX? Predlazem snimanje filma sa doticnom u glavnoj ulozi, za naslov mogu iskoristiti postojeći "Nestrpljivi snovi".

  I nama laicima je jasno da se radi o malverzacijama, kumovskim i drugim vezama i sukobu interesa. Molim nadležne da reaguju po hitnom postupku.

 3. Radivoje obični

  Bolji su nam došljaci, nego naši autentični valjevci.
  Kupe nas za male pare,
  Ne vredi, loš smo narod.

 4. boleross micin

  Samo, neka se ne zanose mnogo ni ovi bivši, iz DS-a posebno. Moje iskustvo, mada je Andrić u Znakovima... lepo napisao: Nemojte suditi o čoveku u celini samo na osnovu njegovog odnosa prema vama. Zato kažem, moje iskustvo, a drugi imaju valjda svoja iskustva sa njima. Naime, negde 2003. bio je konkurs za dodelu sredstava za kulturu, nešto u tom smislu, gde se moglo konkurisati sa nekim idejama, projektima. Ja sam se prijavio sa idejom da objavim knjigu pesama za decu, da oni to podrže, grad, a da od 500 primeraka, 450 bude besplatno podeljeno deci Va i okoline, po selima. Naravno da nisam prošao, a nedugo zatim izvesni njihov, DS-ov, Petrović, zadužen za te stvari u opštini, gradskoj upravi, učestvovao je u odlučivanju (ako nije bio i glavni) da grad bude pokrovitelj za NOĆ VEŠTICA, gde je JEDAN, ali JEDAN plakat u onakvoj štampi koštao kao što bi koštala moja knjiga. Uzgred da kažem, knjigu je finansirala moja ćerka, do sada je poklonjeno oko 430 primeraka (od 500), i ovo nije bez značaja: na poslednjih desetak takmičenja u recitovanju za niže i više razrede OŠ, pesme iz te i iz drugih mojih knjiga pojavljuju se redovno i to ne retko i po nekoliko njih. Zato, ovi iz DS-a, smanjite doživljaj!

 5. Aleksandar Djukic

  Bravo za tekst.

 6. boleross micin

  Tužno je i pretužno sve ovo oko tog kao studija i svega što on nudi. To je, po meni, pinkizacija svega čega se oni dotaknu. Ako se ne varam, oni su imali audicije i slične cirkuse za male manekene i foto modele za decu od tri - četiri godine pa do određenog uzrasta. To je njihov nivo, domet, to - zaluđivanje dece, ali daj lovu, čudim se roditeljima koji su za to plaćali, ali za divno čudo, uopšte se ne čudim gradu i Bobi i Poćuti. Sad će oni reći, posebno Poćuta: Šta ja imam sa otime? E, pa imaš, Poćuta: kad je bio direktor Doma omladine, jednom sam ušao u kancelariju, jer smo u saradnji sa njima radili dečju pozorišnu predstavu. Pred Poćutom, ogromna gomila plakata za kik boks, jer je on tu bio neka budža, da li poziv za učlanjenje, da li za neki meč, nije bitno. Ali, to je njihov nivo: Palma i kik boks, ni on a ni Boba nemaju veze sa Valjevom, i sa njegovim pravim kulturnim potrebama. Pitao sam zadužene u gradu, kad je pre neki mesec, njihov miljenik i kulturna gromada, izvesni Bogojević išao u Sloveniju: da li je njegov prvobitni zadatak, cilj, bio da promoviše Va kulturu, kako je navedeno po njegovom povratku, ili je PRVENSTVENO išao svojim PRIVATNIM poslom, na poziv neke opskurne provincijske organizacijice, kao slušaj sad ovo: multimedijalni umetnik. Pa mu je neka knjižica iz Va, neki prospektić, i još neka sića vezana za kulturne institucije Va bila samo usputna delatnost, a glavno - promocija svojih multimedijalnih budalaština u društvu sličnih nabeđenih umetnika, po sistemu: ja tebi serdare, ti meni vojvodo, a obojica znamo da smo gola govna. Jer na takvim, privatnim skupovima dodeljuju se neke VASELJENSKE nagrade, pa priznanja, pa venci, bokte, mi i ne znamo koje veličine dišu ovaj vazduh sa nama anonimusima. Pa nas posle bombarduju iz grada: izvesni Bogojević promovisao Va kulturu, izvesni B. dobitnik nagrade grada za najboljeg kulturnog stvaraoca (50 000 u džep), pa objavio sto pedesetu knjigu, pa proglašen za najboljeg u svemiru i okolini od strane udruženja koje vodi izvesni anonimus iz Požege ili slično... E, u takav okvir, izuzetno se uklapa i taj famozni studio i izvesni Ljubiša, sličan se sličnom raduje, ili na srpskom: similis simili gaudet.

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Na biomasu zdravije i jeftinije Pre 3 sati 55 minuta

Cena grejanja zavisi od vrste energenata

Korisnici daljinskog sistema grejanja u Valjevu jeftiniju uslugu mogu očekivati tek nakon što Toplana pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu, što je u planu najkasnije za...  · 2 komentara

Sportski tereni u Poljoprivrednoj školi (foto: Đorđe Đoković)
Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Pre 45 minuta

Karavan "Duh mladosti" u Poljoprivrednoj školi

Danas u Valjevu boravi karavan „Duh mladosti“, koji organizuje Omladinska organizacija Spirit of Youth, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U prostoru...

Pokret Dosta je bilo (foto: Đorđe Đoković)
Dosta je bilo smatra Pre 44 minuta

Sporna Komisija za praćenje javnih nabavki

"Dosta je bilo" smatra da nije bilo potrebno formirati Komisiju za praćenje javnih nabavki, kao i da osnivanje tog tela nema utemeljenje u Statutu grada, ni u odlukama koje regulišu rad organa...