Radovi na obali reke Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Radovi na obali reke Gradac (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2017, 07:03

Na redu je za uvođenje reda reka Gradac

č: | fb:

Nakon formiranja radne grupe za Petnicu, Divčibare i Brankovinu, gradska vlast će uskoro formirati i četvrtu – za Gradac, jer je to jedini način da se brzo i efikasno reše svi problemi vezani za ovo zaštićeno prirodno dobro.

 

Posle uklanjanja cevi iz korita reke Banje pored Petničke pećine, koje je NN lice bespravno postavilo, gradska vlast poručuje da je rešena da uvede red u nelegalnu gradnju i uzurpaciju javnih površina.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić najavljuje da je sledeća za uvođenje reda reka Gradac. 

 

- Vrlo brzo ćemo formirati Radnu grupu koja će se ozbiljno baviti problemima na reci Gradac. Ima nekih stvari koje ne možemo da promenimo, i pored toga što su van zakona, zbog toga što je to tako rađeno 40 godina. Ali zato može biti stavljeno sve u zakonske okvire. Ne može više da važi pravilo da pojedini mogu sve, a neki ništa. Zakon mora biti jednak za sve. Vrlo smo čvrstog stanovišta da se više ovakve stvari ne dešavaju – rekao je Jeremić uz poruku da pojedinac ne može biti jači od sistema i zakona.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zašto do sada nisu "sredili" Gradac i pokazali da niko nije jači od zakona, Jeremić kaže da nije ni on, a ni novo rukovodstvo adresa za to pitanje, jer su na vlasti godinu dana.

 

- Ja sam pre bio direktor Gradske direkcije i nisam se bavio Gradcem jer to nije bilo u mojoj nadležnosti. A, što nisu pre? Ne znam, ne bih Vam znao reći, to je verovatno bilo po principu brigo moja pređi na drugoga. To nije dobro i tako više neće biti - rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Na pitanje kako je gradsko rukovodstvo uspelo brzo da reaguje i ukloni cevi iz korito reke Banje, a ne može godinu dana da reaguje na bezakonje na reci Gradac koje se dogodilo i u mandatu ove vlasti, Jeremić nema konkretan odgovor rekavši da "bismo otišli suviše daleko".

On objašnjava da se Ekološko društvo Gradac bavi zaštitom reke, ali po nekim specifičnim pravilima i odlukama.

 

- Lično mislim da oni sami ne mogu uspešno da obavljaju taj posao, jer nemaju ni ljude, ni mogućnosti, i upravo zbog toga ćemo formirati Radnu koju će imenovati Gradsko veće i na taj način će se Grad umešati u zaštitu, uređenje i sve ono što se odnosi na reku Gradac. Inače, tu se prepliću nadležnosti Grada i Republike, tako da će Radna grupa funkcionisati na relaciji Država-Grad - objašnjava Jeremić.

 

Kafe na obali Gradva

Kafe na obali Gradva (Foto: Đorđe Đoković)

Odgovarajući na pitanje zbog čega do sada nije formirana i Radna grupa za Gradac, Jeremić podseća da su formirane tri radne grupe i to za Petnicu, Divčibare i Brankovinu.

 

- Ima mnogo nagomilanih problema, ne možemo sve odjednom da rešimo. Besan sam zbog toga što su se mnoge stvari godinama odlagale ili nisu bile ozbiljno tretirane, ali to je problem nekih prethodnih vlasti - rekao je Jeremić.   

 

Pre bilo kakve akcije uklanjanja objekata koji su izgrađeni ili postavljeni na samoj obali i u zaštićenom delu reke Gradac, neophodno je utvrditi ko je nelegalan i ko šta gradi .

Bespravnu  gradnju na reci Gradac, Jeremić opisuje kao začarani krug .

 

- Mi kad pošaljemo inspekciju na gradilište, gde su radovi tek počeli, dobijemo odgovor da su u pitanju parterni radovi i da se tu ne gradi ništa. Inspektori ne mogu da napišu kaznu, jer se navodno ne gradi. Dobro, ne gradi se, ali se ruši. A za to su nadležni ekolozi, a oni se onda žale i pišu nekome u Beograd, a oni ne reaguju, i to je jedan krug iz koga ne može da se izađe - kaže Jermić.

Kafe na obali Gradva

Kafe na obali Gradva (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dodatni problem za inspekciju je i to što su svi vlasnici nelegalno izgrađenih objekata na reci Gradac podneli zahtev za legalizaciju na koje urbanisti ne odgovaraju skoro dve decenije. Sve dok ti zahtevi ne budu rešeni inspekcija ne može da reaguje, jer su objekti u postupku legalizacije.

"I to je jedan od problema reke Gradac, koji ova vlast mora da reši", rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 8 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 57 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.