Mural Budućnost je u tvojim rukama (foto: Kolubarske.rs)
Mural Budućnost je u tvojim rukama (foto: Kolubarske.rs)
21.05.2017, 08:42

Vraćaju se murali na valjevske fasade

č: | fb:

Valjevci mladi i stari, bez razlike sa jednakom znatiželjom zastaju pored zgrade na Desankinom vencu gde Andrej Žikić Artez, umetnik iz Beograda, oslikava mural "Budućnost je u tvojim rukama". 

 

Reakcije Valjevaca su različite. Jedni hvale, raduje ih to što se na valjevske fasade vraćaju murali, drugi grde, nisu ljubitelji "šaranja", a posebno "crteža čiji smisao i poruku ne shvataju". 

 

Mladić na platformi dizalice, koji slika na fasadi zgrade, starije sugrađane je vratio u sedamdesete godine u vreme kada je slikar, Valjevac, Slobodan Jevtić Pulika oslikavao murale na zgradama u centru grada. Tema njegovih murala bilo je Valjevo, valjevska preduzeća i Valjevska banka. Jedan od najupečatljivijih je bio "Krušikov" mural sa lokmotivom preko puta Osnovnog suda.

Stariji gospodin, koji je netremice posmatrao "crtanje po fasadi", kaže da nema ništa protiv murala, ali "ovaj na zgradi mlečnog restorana ne razume" i smatra da je "nepristojno ovaj porediti sa Pulikinim muralima". 

Mural Budućnost je u tvojim rukama

Mural Budućnost je u tvojim rukama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Mural "Budućnost je u tvojim rukama", koji će biti završen do utorka, poklon je gradu kompanije Bosis u godini proslave jubileja, 35 godina postojanja.

 

Menadžer u kompaniji Marija Pantelić kaže da postoje bar dva razloga zašto je preduzeće Bosis odlučilo da 35 godina svog poslovanja obeleži i oslikavanjem ovog velikog murala u centru Valjeva.

 

- Prvi razlog je to što smo želeli da oživimo lepu tradiciju valjevskih murala koja je bila živa baš negde u vreme nastajanja našeg preduzeća osamdesetih godina prošlog veka kada su velika i uspešna preduzeća svom gradu darivala murale. Drugi razlog leži u našoj okrenutosti ka budućnosti. Zato smo kao temu konkursa za mural i izabrali "Valjevo u budućnosti", jer želimo da doprinesemo da se javni fokus naše zajednice usmeri na našu zajedničku budućnost i na ono što svi zajedno možemo da uradimo za naš grad. Slavimo život i verujemo da je važno da svi zajedno vratimo nadu u bolju budućnost Valjeva – kaže Pantelić.

 

Marija Pantelić

Marija Pantelić (Foto: Kolubarske.rs)

Želja kompanije Bosis je da podstakne i druge da u svom delovanju posvete pažnju gradu u kome živimo i radimo.

 

- Biće nam drago ako se posle ovog, na valjevskim fasadama, oslika još murala. Kao preduzeće koje od svojih najranijih dana aktivno pomaže lokalnu zajednicu pokušavamo da taj pristup popularizujemo kod što većeg broja aktera u Valjevu i šire. Rešenje koje je odabrao stručni žiri nosi pozitivnu poruku da je naša budućnost u našim rukama. Mi u Bosisu duboko verujemo u to, jer smo to geslo svojim radom i dokazali. Neka to bude i podsetnik za sve naše sugrađane koji će narednih dana, meseci i godina prolaziti pored ovog murala - budućnost ovog grada zaista jeste u rukama svih nas – kaže Marija Pantelić.

 

Kako je najavljeno iz Bosisa svečano otkrivanje murala biće održano 2. juna u 17 časova na centralnom događaju proslave 35 godina postojanja kompanije Bosis.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 39 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 39 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...