Odluke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Odluke (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
25.05.2017, 14:17

Prvi rebalans budžeta, smanjenje ili povećanje?

č: | fb:

Valjevsko rukovodstvo se već u petom mesecu odlučilo za prvu korekciju gradske kase zbog toga što je "upravo ovo vreme, kraj maja i početak juna, optimalno kada rebalansi imaju svrhu, a radi se o velikim projektima".

 

Ovako je razloge prvog rebalansa budžeta za 2017. obrazložio zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić. On je skrenuo pažnju na to da nema svrhe donositi rebalans budžeta u septembru i oktobru, to je već kraj godine, posebno zbog toga što rokovi za radove kratki imajući u vidu Zakon o javnim nabavkama.

 

Na današnjoj senici Gradskog veća niko nije saopštio cifru koliko nakon prvog rebalansa iznosi budžet Valjeva za 2017. godinu. U Odluci o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Valjeva za 2017. godinu – prvi rebalans, koju su danas usvojili članovi Gradskog veća, piše da budžet iznosi 3.241.445.236 dinara, što znači da je povećan u odnosu na budžet koji je usvojen krajem prošle godine u iznosu od 3.228.671.200 dinara.

 

Međutim, obrazlažući danas predlog Odluke o prvom rebalansu budžeta, zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je navodio da je u pitanju smanjenje, a ne povećanje bužeta za 2017. godinu.

 

- Svrha rebalansa je da se pokaže tendencija smanjenja budžeta iz razloga što smo imali jedno sasvim drugačije stanje kada smo projektovali budžet za 2017. godinu u smislu suficita ili novca koji je prenet iz prošle u 2017. godinu. Samo smanjenje budžeta nije u onom iznosu u kome je suficit bio niži nego što smo mi predvideli iz razloga što očekujemo veći priliv sredstava vezanih za pre svega prodaju imovine. Mi smo 120 miliona dinara u budžetu za 2017. godinu predvideli više nego što je zaista preneto suficitom jer nismo mogli da projektujemo koliko ćemo potrošiti do kraja godine. Ali za toliko nije smanjen budžet iz razloga što očekujemo povećanje priliva na osnovu prodaje imovine – rekao je na sednici Gradskog veća Dragan Jeremić obrazlažući razloge prvog rebalansa.

Dragan Jeremić

Dragan Jeremić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jeremić je naveo da su pojedine pozicije u budžetu promenjene zbog usaglašavanja sa zakonom, poput odluke vezane za JKP "Vidrak", po kojoj je naplata parkinga sada isključivo prihod javnog preduzeća, Grad od toga više neće dobijati deo sredstava, a biće "kompenzovano tako što će se Vidraku iz gradske kase prebacivati manje subvencija za održavanje ulica". 

 

Jeremić je objasnio da se "skida" iznos planiran za izgradnju vodovoda Valjevo-Brankovina zbog toga što nema šanse da taj projekat bude realizovan u ovoj godini.

 

- Što se tiče Vodovoda i rebalansa tu je ključno da smo skinuli projekat Brankovine sa pozicije Vodovoda, s tim što ovo javno preduzeće ima obavezu da uradi projekat vodovoda Valjevo-Brankovina, a taj projekat mora biti urađen u ovoj godini. Džaba stoji novac na ovoj poziciji Vodovoda kada nema projekta, jer dok se uradi projekat, javna nabavka, proćiće nekoliko meseci, tako da nije realno da radovi budu završeni u ovoj godini – objasnio je zamenik gradonačelnika.

 

Obrazlažući dalje rebalans budžeta, navodi da je kanalizacija na Divčibarama bila budžetirana u ovoj godini, ali su rebalansom sredstva povećana zbog toga što je promenjena odluka.

 

- Sada idemo u projektovanje i izgradnju kanalizacije na Divčibarama, što znači da će istim tenderom biti obuhvaćena oba posla, s tim što će izgradnja trajati dve godine, ove i sledeće. Za ovu godinu planirano je 22 miliona dinara – kaže Jeremić.

 

Govoreći o novcu koji će iz gradske kase biti izdvojen za Opštu bolnicu, on je rekao da i pored toga što Grad nema obavezu da finasira bilo kakve aktivnosti i radove u toj zdravstvenoj ustanovi, u budžetu je predviđeno 20 miliona dinara za "poziciju projektovanje za bolnicu". 

 

- Smatramo da treba i mi da odgovorimo na vrlo pozitivan stav Ministarstva zdravlja da uloži ogromna sredstva u Valjevsku bolnicu, kako bi imali bolje uslove lečenja. Mi smo se dogovorili sa Ministarstvom zdravlja da se iz gradskog budžeta plati izrada projekata, a da oni finansiraju radove po tim projektima. Naše učešće u tom poslu je manje od jedne dvadesetine, što je više nego skromno, a vrlo korisno. Sa ovim ulaganjem Ministarstva zdravlja, ne znam tačno koliko je, da ne licitiram sada ciframa, ali je ogromno, Valjevo će dobiti repezentativni zdravstveni objekat za narednih 20 godina – rekao je Jeremić.

 

Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić je zaključio da je "prvi rebalans tendencija da se usmeri novac na ono što može da se završi u ovoj godini i da se pripremi za sledeću godinu" i najavio da će drugi rebalans budžeta uslediti u septembru ili početkom oktobra.

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 46 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...